Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
03:41 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală - revista „Dobrogea Jună“ Arestarea legendarului Terente

ro

28 Jan, 2020 00:00 3093 Marime text

Publicația Dobrogea Jună“, condusă, timp de patru decenii, de marele jurnalist Constantin N. Sarry, a reflectat, între anii 1904-1944, personaje și evenimente marcante ale devenirii Dobrogei moderne.





Printre exemplarele pe care le puteți parcurge integral în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanța, regăsim și numărul 241, anul XVIII, apărut în 21 octombrie 1924, unde unul dintre articole relatează despre prinderea legendarului bandit Terente, lipoveanul născut la Tulcea și prezent adeseori în presa de scandal a vremii, cu detalii despre nelegiuirile comise și eforturile considerabile ale autorităților de a-l captura.


Autorul articolului scrie cu ironie despre desfășurarea impresionantă de forțe cu care românii au încercat să-l prindă pe haiducul justițiar, intrat în legendă datorită aventurilor sale amoroase, pentru ca, în final, „regele bălților“ să fie arestat de către un pluton de jandarmi bulgari.
 

„Se cunosc măsurile luate la noi pentru prinderea banditului Terente – măsuri cari au atins ridicolul în țară și ne-au expus râsului întregei lumi din străinătate.
Într’adevăr, a întrebuința flota aeriană și de Dunăre, artilerie, infanterie, jandarmerie, grăniceri, poliție și Siguranța, conduse de ofițeri de stat-major, cu busole și cu hărți și a nu reuși nici cel puțin să zărești urmele unui bandit care îți râde în nas, aceasta nu putea să evidențieze decât incapacitatea autorităților noastre și să atragă atențiunea presei străine – și în special celei franceze, care zilnic consacra coloane întregi arătând halul în care lâncezesc autoritățile noastre superioare.


Și după atâtea peripeții cari au costat și multe cheltuieli, a trebuit să-l prindă poliția bulgară cu multă înlesnire, și să ni-l dea ca pe o... pară mălăiață. Într’adevăr «Regele bălților» după ce și-a bătut joc, cum nimeni altul, de autoritățile noastre, a trecut fraudulos în Bulgaria sub nume falș, împreună cu doi tovarăși ai săi, în regiunea portului Șiștov.


Aci Terente și-a reconstituit banda cu Deiu Petrof, Lavrinte și încă doi comuniști bulgari, întreprinzând numeroase și îndrăznețe atacuri la drumul mare. Zilnic banditul făcea victime omenești între Rusciuk și Șiștov, fapt care alarmase populația și autoritățile bulgare.
Deși urmărit de aproape, Terente reușise să se afirme și în Bulgaria ca un «bandit fantomă».
Desigur că istețimea sa l’ar fi ajutat să continue încă multă vreme teroarea, fără ca cineva să-l poată suprima.


În ultimul timp «regele bălților» fusese părăsit de cei doi tovarăși credincioși, Lavrinte și Petroff, rămânând numai cu nouile elemente cari compuneau banda.
Unul din comuniștii aceștia, neputându-se împăca cu firea ciudată a «regelui bălților» hotărâ să-l dea pe mâinile autorităților bulgare cari duceau o goană nebună după Terente.

 
 

DESCARCĂ GRATUIT REVISTA ÎN FORMAT PDF!


Intr’adevăr, pe când tovarășul lui Terente se afla cu acesta în comuna Gabrovo (Bulgaria) în apropiere de portul Șistov, spuse stăpânului său că are nevoie să mai cumpere mărfuri din port și-l părăsi. Ajuns în Șistov, complicele lui Terente încunoștiință autoritățile bulgare despre ascunzișul lui Terente, după care s’a înapoiat încărcat cu «bunătăți» pentru «regele său».
În timp ce se așezau la masă, își făcu apariția un pluton de jandarmi care printr’o «salvă» ceru lui Terente să se predea. Banditul nu apucă să încerce vreo rezistență, căci fu înconjurat de baionetele jandarmilor.


Au fost încunoștiințate imediat autoritățile superioare din Sofia și București, iar «regele bălților» condus la comandamentul jandarmeriei din Șiștov. Este probabil ca extrădarea lui Terente să nu se poată face.
Terente este condamnat la moarte în Bulgaria, pentru numeroase târhării în regiunea dunăreană bulgară. Deocamdată ministerul de externe a făcut eri un demers pe lângă guvernul bulgar prin intermediul legațiunei bulgare din Capitală.


A rămas să se aștepte răspunsul dela Sofia.
În cercurile legațiunei bulgare și chiar la autoritățile noastre, se crede că guvernul bulgar nu va îngădui extrădarea, ci va trimite pe bandit la ștreang. O știre primită în ultimul timp, anunță că a mai fost arestat în Bulgaria unul din tovarășii lui Terente, care a reușit însă să fugă. E vorba probabi de aghiotantul lui Terente, Petroff.”



#citeşte mai departe în Dobrogea Jună, nr. 241, anul XVIII, din 21 octombrie 1924
#Dobrogea Jună
#Director Constantin N. Sarry

Mai multe numere ale publicaţiei Dobrogea Jună puteţi parcurge accesând Biblioteca Digitală.
 
Dacă în urmă cu 122 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“.
 

DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA de Constanţa (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanţa sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
 
Sursa foto: Captură YouTube


Citeşte şi:

#DobrogeaDigitală - revista Dobrogea Jună: „Excursie într’o expoziţie de pictură”

#DobrogeaDigitală - revista Dobrogea Jună: „Specula şi contrabandele cu peştele statului“

#DobrogeaDigitală - revista Dobrogea Jună: Haos şi dezorganizare în portul Constanţa - „Hamalii nu se închină decât forţei”

#DobrogeaDigitală. Patru numere ale ziarului „Dobrogea Jună“, de astăzi în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanţa: 115 ani de la apariţia ziarului „Dobrogea Jună” (document)
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari