#DobrogeaDigitală - revista Dobrogea Jună „Lărmălaie” de căruțași și mirosuri pestilențiale, în centrul orașului
Printre exemplarele prezente în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanţa, regăsim şi numărul 217, anul XVIII, apărut în 23 septembrie 1924. Unul dintre articole, nu lipsite de umor, apare la rubrica „Edilitare” și ne oferă ocazia reconstituirii imaginii și atmosferei din centrul Constanței, în urmă cu aproape un secol – o urbe „bizantină”, cu lume pestriță și edili lipsiți de implicare în igienizarea și îmbunătățirea aspectului general al orașului:
„Pe strada Carol, la intersecția cu str.Tomis, cetățenii au o exhibițiune de un bizantinism cras. In centrul orașului, acolo unde circulația este mai densă și mai selectă, pe o parte și pe alta a străzei șirurile de căruțe cari așteaptă să fie angajate pentru diferite transporturi, pe lângă că dau un aspect lamentabil părței așa zisă occidentală a orașului, viciază aerul prin gunoaiele și murdăriile pe cari inerent le fac animalele de tracțiune, înhămate la aceste vehicule.
DESCARCĂ GRATUIT REVISTA ÎN FORMAT PDF!
Unde mai punem lărmălaia pe care toată ziua o fac căruțașii, cari în așteptare de mușterii, pretind că se distrează între ei.
Primarul trece des pe acolo, dar ca să nu i se desfasoneze nasul din cauza mirosurilor pestilențiale, sau ca să nu-i roșească obrazul (dacă obrazul edililor noștri mai este capabil să roșească) întoarce capul și dă ordin birjarului să dea bice cailor.
Totuși, de atâta amar de vreme, de când această stare de lucruri izbește urât pe fiecare cetățean care trece pe acolo, nici unul din edilii noștri nu s’a gândit o clipă, că în centrul orașului, un astfel de tablou nu este la locul lui.”
#citeşte mai departe în Dobrogea Jună, nr. 217, anul XVIII, din 23 septembrie 1924
#Dobrogea Jună
#Director Constantin N. Sarry
Mai multe numere ale publicaţiei Dobrogea Jună puteţi parcurge accesând Biblioteca Digitală.
Dacă în urmă cu 122 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“.
DREPTURI DE AUTOR
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA de Constanţa (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanţa sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
Sursa foto (cu rol ilustrativ): Arhivă ZIUA de Constanta
Citeşte şi:
#DobrogeaDigitală - revista „Dobrogea Jună“: Eliberat, după ce fusese arestat pentru trădare şi crimă împotriva Siguranţei Statului
#DobrogeaDigitală. Patru numere ale ziarului „Dobrogea Jună“, de astăzi în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanţa: 115 ani de la apariţia ziarului „Dobrogea Jună” (document)
#DobrogeaDigitală - revista „Dobrogea Jună“: Tentativa de crimă din strada Cuza Vodă
#DobrogeaDigitală - revista „Dobrogea Jună“: „Gest anarhic” la Liceul „Mircea cel Bătrân“ în chestiunea legată de taxele şcolare
#DobrogeaDigitală - revista „Dobrogea Jună“: Femeie în altar, denunţată Episcopiei din Constanţa
#DobrogeaDigitală - revista „Dobrogea Jună“: Arestarea legendarului Terente
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp