Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:15 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală – „Tomis. Revista eparhială de Constanța” „Se duc bătrânii”. Preotul Anton din Vulturu

ro

06 Oct, 2020 00:00 4742 Marime text
 
Poate una din cele mai importante secțiuni ale revistei eparhiale „Tomis” este „Necrolog”, deoarece este singura rubrică din care aflăm date concrete despre unii dintre primii preoți care au slujit în Dobrogea, după Războiul de Independență.  
 
Cel mai elocvent exemplu este cel al preotului Nicolae Paveliu, ctitorul bisericilor „Adormirea Maicii Domnului I” și „Sfântul Gheorghe” din Constanța. Nici în Arhiva Arhiepiscopiei Tomisului, dar nici în cea a celor două biserici nu s-au păstrat date biografice ale acestui preot vrednic, distins post-mortem, pe 14 noiembrie 2018, de Cotidianul Ziua de Constanța cu „Meritul Dobrogean“ și medalia „Colonel Marin Ionescu Dobrogianu”. O parte din viața și activitatea sa a putut fi scoasă la lumină din paginile revistei „Tomis”.
 
Pentru azi, vă propunem medalionul dedicat unui preot mai puțin cunoscut, dar care a fost implicat tot în construcția a două biserici, la Vulturu și Dulgheru. Este vorba despre părintele Anton Popescu.
 
Câteva date despre preotul Anton Popescu aflăm din  articolul „Se duc bătrânii. Necrolog” semnat de preotul Ioan Ciorbaru și publicat în revista „Tomisul – Foaia oficială a eparhiei de Constanța”, nr. 8-9, anul XXIII, august-septembrie, 1946.

Preotul Anton Popescu s-a născut în anul 1857, în comuna Batogul, județul Brăila (azi satul Batogu, comuna Cireșu, județul Brăila), în familia preotului Ioachim și Ana Popescu. Întreaga activitate preoțească a desfășurat-o în parohia Vulturu, județul Constanța, timp de 51 de ani, perioadă în care a fost și cadru didactic la școală. A ieșit la pensie în anul 1935 și a trecut din această viață în anul 1946. A fost înmormântat la Hârșova.
 
În memoria lui, o stradă din comuna Vulturu îi poartă numele.
 

În casa fiicei sale din orașul Hârşova, la 8 iulie l 946, s-a stins din viață părintele Anton, unul din pionii bisericii Dobrogene.
 
Pornind pe drumul apostolatului spinos şi greu al bisericii din Dobrogea, a tras brazdă nouă în ogorul înţelenit de veacuri în ţara lui Mircea. Fiu al preotului Ioachim şi al sotiei sale Ana Popescu, s-a născut în anul l 857, în comuna Batogul, judeţul Brăila. Fire paşnică, blândă şi plină totdeauna de dragoste și bunătate şi-a ales misiunea-i potrivită, primind pe umerii săi tineri sarcina preoției și a coborât la unul din altarele bisericii dobrogene, la parohia Cartalu (azi Vulturu), județul Constanţa.
 
A păstorit enoriașii și a răspândit aici învățătura Sfintei Evanghelii 51 de anislujind și la altarul bisericii și la altarul școlii.Cinci decenii, generaţii, după generaţii, s-au adăpat din cuvântul dulce veșnic plin de bunăvoinţă și veselie al răposatului „Taica părintele Anton”, cum din pruncie lumea era obişuuită săi spună și din sufletul și forţele lui a lăsat câte o părticică la temelia bisericilor din Cartalu și Dulgheru.
 
La capătul celor 51 de ani de slujire în ogorul bisericii Mântuitorului Iisus, este pensionat în anul 1935 și se retrage în apropierea celor dragi, fii şi fiicele sale din orașul Hârșova.
 
Dar, pe când bătrânețea-i cu păru-i alb ca colilia urca din greu cel de al 90-lea an din viaţă, sprijinit pe toiagu-i încrustat cu bucurii şi necazuri, firu vieții sale s-a curmat și făclia vieții sale pământești se stinge.”

 
 
#citește mai departe în revista „Tomisul – Foaia oficială a eparhiei de Constanța”, nr. 8-9, anul XXIII, august-septembrie, 1946.

Dacă în urmă cu 122 ani pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidență, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“.
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA de Constanța (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanța sau, după caz, furnizorii săi de informații.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.

 
Despre Ionuţ Druche
S-a născut pe 16 decembrie 1982 în Constanța. Este absolvent al Şcolii Generale nr. 9 „Ion Creangă“ din localitate, al Grupului Şcolar Industrial Construcţii de Maşini din Constanţa şi al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Apostol Andrei“ din Constanţa, promoţia 2005. A lucrat în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, ocupând postul de director al Editurii Arhiepiscopiei Tomisului şi pe cel de redactor-şef al revistei „Tomisul Ortodox“, publicaţie de cultură şi spiritualitate a Arhiepiscopiei Tomisului.
Actualmente este bibliotecar în cadrul Bibliotecii județene „I.N. Roman” din Constanța.
Preocupat de istoria contemporană a vieţii bisericeşti din Dobrogea, Ionuţ Druche a organizat din 2010 şi până în prezent mai multe comemorări şi simpozioane. De asemenea, este autor şi coautor a mai multor cărţi şi articole.
 
Citește și:

#DobrogeaDigitală – „Tomis. Revista eparhială de Constanța”: „Amintiri scumpe. Ioan N. Roman”

 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari