Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:22 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#GhidDobrogean1924 „Teatre și Grădini“ din Constanța interbelică

ro

30 Mar, 2023 00:00 2906 Marime text
Planul teatrului „Elpis“ și planul teatrului Cazinoului Comunal. Sursă foto: „Constanţa şi Techirghiol, 1924: ghid ilustrat pentru vizitatori” de de Th. Ionescu și I. N. Duployen
  • Autorii fac un istoric al orașului de la malul mării, din timpurile legendare, trecând prin epoca romană și stăpânirea turcească, și până în „vremurile noui”. Lucrarea cuprinde și un capitol intitulat „Teatre-Grădini “. 

Cele aproape 200 de pagini ale volumului „Constanţa şi Techirghiol, 1924: ghid ilustrat pentru vizitatori”ne poartă cu un secol în urmă, în atmosfera interbelică a urbei pontice aflate în plin avânt economic.
 
Lucrarea a fost alcătuită de Th. Ionescu și I. N. Duployen și este gândită ca o prețioasă călăuză, atât pentru turiștii sosiți pe litoral, dar și pentru localnicii care se puteau astfel familiariza cu istoria, geografia sau etnografia spațiului dobrogean.
 
Buni cunoscători ai oraşului de la malul mării, autorii îl pun în lumină sub toate aspectele şi reuşesc să trezească interesul prin modul pitoresc de prezentare și structurare a materialului.
 
Un parfum de epocă se degajă din textele de promovare (prime încercări de publicitate) dedicate firmelor existente în Constanța: hoteluri, restaurante, drogherii, ateliere de manufactură sau reparații, bănci, societăți de asigurări, magazine de coloniale, prăvălii de încredere, medici, avocaţi etc. Toți cei care și-au dorit promovarea afacerii au apărut în acest ghid, cu tiraj impresionant, răspândit de editorii săi pe tot teritoriul României.
 


Au fost promovate, de asemenea, publicațiile care apăreau în anii ’20 la Constanța - ziarul „Dacia”, revista „Dobrogea economică”, ziarele „Dobrogea jună” sau „Marea Neagră”.
 
Autorii fac un istoric al orașului de la malul mării, din timpurile legendare, trecând prin epoca romană și stăpânirea turcească, și până în „vremurile noui”. Este prezentată geografia urbei, ghidul străzilor, în ordine alfabetică, liste de telefoane ale instituțiilor, firmelor, dar și a puținelor persoane fizice care dețineau la vremea aceea miraculosul mijloc de comunicare. Sunt trecute în revistă (cu fotografii ale celor aflați la conducere) autorități publice, ecleziastice, civile și militare: Episcopia, Prefectura, Primăria, Gara Constanța, Tribunalul, Căpitănia Portului, Comandamentul Diviziei de mare etc.
 
În ediția de astăzi aducem în discuție capitolul, intitulat sugestiv, „Teatre-Grădini“. Autorii expun detalii captivante despre sălile de teatru și grădinile Constanței din anul 1924, într-un număr relativ mic. Lucrarea prezintă sala de teatru de la Cazinoul Comunal, teatrul „Elpis“, teatrul „Izvor“ și teatrul „Arax“. La acestea se adaugă grădinile „La viiׅ“ și „Arax“. Sunt cuprinse informații precum adresa, proprietarul, capacitate, arhiectura etc.
 
Textul integrat în lucrarea antemenționată ne introduce în atmosfera acelor ani prin detaliile oferite și contrucția narativă spefică, cititorul parcurgând ușor rândurile redate mai jos:
 
„Constanţa are 4 săli de teatru:
 
Cazinoul Comunal, b-dul Elisabeta, sală splendid decorată, cu două rânduri de loji, scenă mare, cuprinde 750 locuri, acustică bună. Vara, în timpul stagiunei au loc concerte şi reprezentaţii teatrale.
 
Elpis, strada Al. Lahovari. Clădire special amenajată pentru teatru. Scenă mare, decoruri bogate. Sala are 2 rânduri de loji şi poate cuprinde 600 locuri. Aci debutează toate trupele mari de la Bucureşti ce vin în turneu artistic.
 
Izvor, strada D. A. Sturza. Proprietatea comunităţei bulgare. O sală fără loji cu o mică scenă. Se dau baluri şi serbări.
 
Arax, str. I. C. Brătianu. Sală de spectacole. Proprietatea comunităţei armene. Fără loji şi fără scenă. Se dau baluri şi serbări.
 
Grădinile
 

La vii. Parc splendid al făbricei de bere Gruber. Local de adevărată desfătare. Sărbătorile şi Duminicele lume imensă. Teren de joc pentru copii. Muzică aleasă. Automobilele fac numeroase curse a 10 lei de persoană.
 
Tataia. La 1914 d. Căpitan Al Ştefleă, proprietarul unui întins teren aşezat între oraş şi Mamaia, a parcelat acel teren şi a creat un superb parc de 94.000 m. p. Plantaţia e luxuriantă. Chioşchuri pitoreşti şi alei poetice. Parcul se întinde până la malul ridicat al mărei unde e o plaje admirabilă, amenajată cu cabine de zid, separate pentru bărbaţi şi femei. În timpul sezonului  Tataia este foarte mult frecventată. Curse speciale de automobile până la 12 noaptea cu 5 lei de persoană.“
 

Sursă foto: „Constanţa şi Techirghiol, 1924: ghid ilustrat pentru vizitatori” de de Th. Ionescu și I. N. Duployen
 

Citește și:

„Societățile și asociațiile culturale, profesionale și de asistență“ din Constanța interbelică

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii