Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:04 13 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

​In Memoriam Astăzi reputatul bibliolog dobrogean Ioan Popișteanu ar fi împlinit 80 de ani

ro

30 Jan, 2022 15:58 3796 Marime text

  • Pe 30 ianuarie 1942 se năștea reputatul bibliolog, scriitor, publicist dobrogean Ioan Popișteanu. Se stinge din viață la 70 de ani pe 19 aprilie 2012. 
 
Pe 30 ianuarie 1942 Ioan Popișteanu se naștea în satul Cârjelari, comuna Dorobanțu, județul Tulcea, localitate unde urmează și școala primară. Promovează gimnaziul și liceu la actualul Colegiu Dobrogean Spiru Haret, din Tulcea, ca mai apoi să urmeze Facultatea de Filologie, Secția Bibliologie-Biblioteconomie din cadrul Universității București. Își îmbogățește palmaresul educațional cu o licență în filologie obținută în anul 1972 în cadrul Facultății de Filologie, Secția Limba și Literatura Română din cadrul Universității București.
 
Se remarcă și în domeniul sportiv, în perioada 1965-1966 fiind campion național universitar, caiac-dublu. Va ocupa mai târziu și postul de  Secretar al Comisiei Județene Constanța de sporturi nautice și vicepreședinte al Federației Române de Yachting.
 
În anul 1968 este repartizat la Institutul Pedagogic din Constanța (actuala Universitate Ovidius), unde preia și conducerea Bibliotecii Universitare de care se va îngiji timp de patru decenii. Este unul dintre fondatorii primei Universități din Dobrogea, Universitatea „Ovidius“ Constanța, fiind ales și secretar al Comitetului de inițiativă pentru înființarea instituției.
 
Duce o prodigioasă carieră publicistică, îngrijindu-se de peste 1000 de titluri. A  participat activ la înființarea editurii Pontica - prima editură de stat din Constanța (la început filială a Editurii Eminescu din București) pe care o va conduce înre anii 1990-1993, mai apoi fiind și coordonator al Analelor Universitatii Ovidius – (7 vol.). Din 2003 până la moartea sa a fost director și redactor al revistei „Ex Ponto – Text, metatext, imagine”.
 
A fost distins cu o mulțime de premii printre care enumerăm: Diploma Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor, pentru susținerea actului de cultură scrisă și pentru editarea operei inedite a lui Radu Gyr la Constanța, Diploma Salonului de carte, - Slobozia -, pentru editarea antologiei Poezia română după proletcultism de Constantin Abăluță, Diploma de onoare și placheta jubiliară cu ocazia sărbătorilor prilejuite de împlinirea a 50 de ani de învățământ superior constănțean și 10 ani de la înființarea Universității Ovidius.

Se stinge din viață la 70 de ani pe 19 aprilie 2012.
 
Amintim că publicația ZIUA de Constanța i-a acordat pe 26 ianuarie 2021, In Memoriam, placheta „Meritul Dobrogean“.

 
Volume publicate
 
Ca autor sau coautor, a publicat volumele:

Universitatea „Ovidius” Constanța 45 de ani de existență (coautor Constanța Călinescu) Constanța, Ovidius University Press, 2006, 601 p.
Ovidius University Constanza-Roumanie (Album). Constanța, Ovidius University Press, 2005, 157 p.
Personalia, Dicționar bibliografic, Ex Ponto, Constanța, 2000, 250 p.
Dicționar de personalități dobrogene. Vol. I, Constanța, Ex Ponto, 2004, 320 p.
Dicționar de personalități dobrogene. Vol. II, Constanța, Ex Ponto, 2005, 168 p.
Dicționar de personalități dobrogene. Vol. III, Constanța, Ex Ponto, 2008, 300 p.
Dicționar de personalități dobrogene. Vol. IV, Constanța, Ex Ponto, 2019, 300 p. Pavel Chihaia. Opere complete. 10 volume, redactor coordonator, îngrijitor și prefațator al ediției, Constanța, Editura Ex Ponto, 2009-2010.
Universitatea „Ovidius” Constanța – 50 de ani de existență (coautor Constanța Călinescu), Editura Ex Ponto, 2011, 1000 p. 
Ex Libris. Album selectiv, din Colecția Marelui bibliofil, dr. Emil Bologa cu Studiu monografic de Ioan Popișteanu; disponibilă în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța 
Panait Istrati - Spovedania unui învins. Adevăr și legendă, 150 p.;
Radu Gyr. - Evoluția criticii estetice și aspecte literare contemporane, prefața de Ileana Marin (notă asupra ediției și îngrijire de Ioan Popișteanu);
Yachtingul, această frumoasă necunoscută, 150 p. (eseuri);
Clubul Sportiv Universitatea din Constanța, monografie sentimentală, 200 p. (în colaborare cu Ioan Ciulianu).                                                                                   
 
Redăm mai jos un fragment din evocarea semnată de istoricul literar Constanța Călinescu, prietenă și colaboratoare apropiată a lui Ioan Popișteanu:

„Când îi pronunţi numele nu se poate să nu te gândeşti imediat la iubirea lui aproape mitologică – biblioteca. Cartea a fost povestea lui permanentă de viaţă.
 
L-am cunoscut când era un tânăr spontan, amuzant, elegant şi pentru mine a rămas mereu fără vârstă. Am schimbat sute de cuvinte, sute de păreri legate de profesie, de proiecte, unele finalizate, altele rămase doar enunţate. Prima lui realizare şi cea mai importantă este înfiinţarea unei biblioteci cu adevărat universitare, iniţiată şi dezvoltată în acord cu dezvoltarea învăţământului superior dobrogean. A intrat pe porţile Institutului Pedagogic din Constanţa prin repartiţie guvernamentală, la opţiunea lui, deşi avusese şi alte oferte. Venirea lui a fost de două ori valoroasă, pentru că îl însoţea soţia lui, Ana, un bun cunoscător al tehnicii biblioteconomice şi bibliologice, bun specialist în clasificarea şi catalogarea publicaţiilor. Se întorcea, de fapt, la Pontul Euxin, meleag natal, pe care nu l-a părăsit niciodată, chiar şi atunci când a trecut prin privaţiuni şi supărări.
 
A fost preşedinte şi apoi secretar al Comitetului de iniţiatori pentru înfiinţarea primei Universităţi din istoria Dobrogei, un blazon în Cetatea mării. Biblioteca, migălos construită apoi a fost fidelă tuturor facultăţilor înfiinţate, Ioan Popişteanu având grijă să îmbogăţească fondul de carte cu profilul fiecărei ramuri universitare.
 
Ioan Popişteanu a fost eficient în toate întreprinderile sale: achiziţie de carte, editor, publicist, coordonator de lucrări ştiinţifice, prefaţator la tomuri de prestigiu, om de cultură, sprijinitor al sportului constănţean. A fost un intelectual care a visat mereu, având un zăcământ sufletesc bogat şi un autentic simţ al valorilor.
 
A trăit într-o tensiune febrilă şi creatoare, cu o superioară conştiinţă că poate contribui la activitatea ştiinţifică a Universităţii prin editarea celor mai bune studii competitive la Târgurile naţionale şi internaţionale de carte. Avea pasiunea polemicii cu prietenii, toţi cu bogate lecturi, cu măiestria scrisului, cu arta expunerilor universitare. Multe din preocupări i s-au recunoscut: diplome de excelenţă, referinţe în dicţionare, reviste de cultură, lucrări de specialitate, medalii, acordarea titlurilor de Cetăţean de onoare al com. Dorobanţu, jud. Tulcea în 2002; în 2008, din partea Primăriei Jud. Tulcea – Diploma pentru afirmarea spaţiului românesc în lume; în 2011 – Diploma „10 oameni de valoare, pentru Constanţa”.

 
A trăit într-o matrice spirituală locală de o profundă specificitate – a mării, a infinitului. Însemnările lăsate, corespondenţa cu personalităţi ale vremii (pe care n-a avut timp să le publice) ne vor dezvălui, treptat, multe arii de interes, alte dimensiuni ale vocaţiei sale, ale tărâmului intim.
 
Energia lui s-a scurs prea devreme. A rămas în urma lui o unică certitudine: Ioan Popişteanu este o personalitate a Dobrogei, un barometru al vieţii culturale de pe tărâmul pontic, un om care a crezut în valorile umane.”
 
Citește și :

Ioan Popișteanu – bibliolog și editor dobrogean (1942-2012)

Spiritul bibliologului Ioan Popișteanu aduce laolaltă Universitatea „Ovidius” și ZIUA de Constanța, întru salvgardarea patrimoniului dobrogean (video)

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari