Istoria Dobrogei - Bibliografie Arnobius (sec. IV) - „Împotriva păgânilor”
13 Apr, 2024 16:31
13 Apr, 2024 16:31
13 Apr, 2024 16:31
ZIUA de Constanta
1959
Marime text
- Arnobius a trăit în secolul IV la Sicca (Africa de Nord romană/Tunisia). El a fost retor, unul din discipolii săi fiind Lactantius. După ce a adoptat religia creștină, a scris între anii 304-310 o lucrare apologetică în șapte cărți, în care critică politeismul păgân. (ed. H. M. & G. Ș.)
În Cartea I, Arnobius respinge acuzațiile aduse creștinilor: „4. (...), căci în ce privește reproșurile pe care obișnuiți să ni le faceți nouă [creștinilor - nota editorilor români], și anume cauzele numeroaselor războaie [civile], devastarea orașelor, (...), invaziile germanilor și sciților (...)”.
Editorii români notează că păgânii susțineau că creștinii ar fi fost cauza crizei Imperiului Roman din sec. III și că în această perioadă prin sciți se înțelegeau triburile barbare așezate la nord de Dunăre pe teritoriile ocupate anterior de aceștia: goții germanici, roxolanii și alanii sarmatici, carpii dacici. .
În Cartea VI, autorul amintește idolatria păgână a vechilor barbari în comparație indirectă cu monoteismul creștin contemporan: „11. Râdeți că în vremurile de demult perșii se închinau fluviilor, arabii unei pietre informe, neamurile Sciției unei săbii. (...)”
În ce privește pasajul referitor la sciți, editorii români citează pe grecul Herodot (sec. V î. H.), supranumit „părintele istoriei”.
Bibliografie
Arnobii Adversus nationes libri VII ref. Augustus Referscheid, Viena, 1875.
Haralambie Mihăescu & Gheorghe Ștefan (redactori responsabili) / ACADEMIA DE STUDII SOCIAL POLITICE - INSTITUTUL DE ARHEOLOGIE – INSTITUTUL DE STUDII SUD-EST EUROPENE, Izvoarele istoriei României, vol. II. De la anul 300 până la anul 1000, Ed. Academiei R. S. R., București, 1970 (I. Arnobius)
Sursa foto: ZIUA de Constanța - Exponate Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța
Despre Marius Teja
Marius Virgil Teja s-a născut în judeţul Constanţa, în anul 1969. A absolvit Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti şi are un master în Relaţii Internaţionale, absolvit la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. A fost profesor de Istorie şi Cultură Civică, muzeograf, voluntar after school, iar din 2020 editează blogul „Națiunea Armână“.
Citește și:
Istoria Dobrogei - Bibliografie: „Itinerarul lui Antoninus” (sec. III)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii