Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
15:03 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Istoria Dobrogei - Bibliografie Ctesias (sec. V î. H. - sec. IV î. H.) - „Persicele”

ro

16 Jan, 2020 00:00 2309 Marime text

Medicul grec Ktesias/Ctesias (sec. V î. H. – sec. IV î. H.) a menționat în „Persicele” expediția din 513 î. H. peste Dunăre a regelui persan Darius I împotriva sciților.
 
Grecul Ctesias era originar din polis-ul grec  Cnidos (Asia Mică/Turcia asiatică) aflat sub dominația Persiei.
 
În urma unei rebeliuni eșuate, a petrecut 17 ani în captivitate. În finalul acestei perioade, el a fost și medicul regelui persan Artaxerxes II Memnon (404 î. H. – 358 î. H.) până în 398 î. H., când s-a întors acasă.
Opera sa cuprinde trei lucrări: Persika/Persicele (Persanele), Indica/Indicele (Indienele) și „Periplu asiatic”, din care s-au păstrat doar fragmente.
Deși Ctesias susține că a folosit ca izvoare arhivele regale persane și acuză veridicitatea multor informații date de Herodot, valoarea documentară a scrierilor sale este relativă. Acestea nu conțin informații precise, autorul fiind atras mai mult de aspectele exotice ale Orientului, după cum îi erau caracterizate relatările mai târziu de grecul Plutarh (sec. I-II): „un amestec perfect de povești extravagante și incredibile”.
 
Persicele” reprezintă o istorie în 23 de cărți a Orientului, în general, și a Persiei, în particular, până în zilele șederii autorului la curtea regală persană, păstrată la grecii Diodor din Sicilia (sec. I. î. H.), Xenofon (sec. V î. H. – sec. IV î. H.), Plutarh, Demetrius și Apsines și la patriarhul Photius al Constantinopolului (sec. IX).
 
Cartea XIV din „Persicele” este consacrată regelui persan Darius I. În Fr. 17, păstrat la Photius, Ctesias menționează expediția din 513 î. H. peste Dunăre a lui Darius I împotriva sciților indoeuropeni: „Scytharbes, regele sciților, s-a mâniat și i-a scris cu trufie lui Darius, iar acesta i-a răspuns la fel. Adunând o armată de opt sute de mii de oameni, Darius construi un pod peste Bospor și [altul peste] Istru și trecu la sciți, după ce străbătuse o cale de cincisprezece zile. Ei și-au trimis unul altuia săgeți. Oastea sciților era mai puternică; de aceea a luat-o la fugă, trecând podurile și desfăcându-le în grabă, înainte ca întreaga armată să fi trecut dincolo. Și pieriră [uciși] de Scytharbes cei lăsați în Europa, optzeci de mii.”
 
Herodot (IV, 126), prima sursă cronologică a marii expediții persane, afirma că regele scit se numea Idanthyrsos.
 
 
Bibliografie cronologică
 
C. MULLER (ed.), Ctesiae Cnidii Fragmenta, Paris, 1872.
GHEORGHE ȘTEFAN (redactor responsabil) /INSTITUL DE ARHEOLOGIE AL ACADEMIEI RPR, Izvoare privind istoria României, vol. I, Ed. Academiei R. P.R., București, 1964. (XIV. Ctesias)
 
Sursa foto: „Analele Dobrogei“, anul 9, vol. 2, 1928, publicație disponibilă în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanța 
 
Despre Marius Teja
 
Marius Virgil Teja s-a născut în judeţul Constanţa, în anul 1969. A absolvit Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti şi are un master în Relaţii Internaţionale, absolvit la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. A fost profesor de Istorie şi Cultură Civică, muzeograf, voluntar after school, iar în prezent, lucrează la Radio Armănamea.
 
Citeşte şi:
 

Colaborare ZIUA de Constanţa Călătorie prin istoria dobrogeană cu Marius Teja

Istoria Dobrogei - Bibliografie: Tucidide (460 î. H. - 396 î. H.) - „Istorii”

 


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari