Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:21 05 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Istoria Dobrogei – Bibliografie Nicandru (sec. II î. H.) – „Metamorfoze”

ro

16 Jul, 2023 08:32 3010 Marime text

Grecul  Nicandru a trăit în sec. II î. H., născându-se în polis-ul  Colofon din vestul Asiei Mici (litoralul turc al Mării Egee).

Din numeroasele sale scrieri poetice și medicale s-au păstrat lucrările medicale „Theriaca” și „Alexipharmaca”.

Ulterior a reprezentat o sursă inspirațională importantă pentru marii poeți latini Vergiliu (sec. I î. H.) și Ovidiu (sec. I î. H. – sec. I d. H.). (ed. G. Ștefan)


Nicandru menționează Insula Șerpilor din Marea Neagă într-un pasaj din „Metamorfozele”, citat apoi de grecul Antoninus Liberalis (sec. II-III) într-o scriere cu același titlu: „Povestește Nicandru în cartea a IV a a Metamorfozelor... Cu trecerea timpului [Artemis – notă G. Ștefan] a strămutat-o pe Ifigenia, ajunsă în insula numită Leuce,pe lângă Ahile, și, schimbându-i înfățișarea, a făcut-o zeiță veșnic tânără și fără de moarte. Și în loc de Ifigenia i-a zis Orsilocheia. Ea a viețuit dar lângă Ahile”. (ed. O. Schneider)

Insula Leuce/Peuce ca loc de înmormântare a lui Ahile de către mama sa, zeița marină Thetys, fusese amintită anterior în scrierile grecilor Arctinos , Pindar , Euripide, Scylax  și Antigonos 

În mitologia greacă, Artemis era zeița vânătorii și pădurilor, fiind fiica zeului suprem Zeus și sora lui Apollo, zeul luminii.

Ifigenia a fost fiica lui Agamemnon, regele orașului grec Micene și fratele lui Menelaos, regele Spartei, a cărui soție, Elena, a fost răpită de prințul troian Paris, fapt ce a condus la Războiul Troiei (sec. XII î. H.). Pe drumul maritim spre Troia, Agamemnon, conducătorul coaliției grecești, a jignit-o pe Artemis și pentru a putea continua călătoria a fost nevoit să accepte sacrificiul fiicei sale, dar zeița se răzgândește și pune pe altar o căprioară. De asemenea, Ifigenia a fost eroina tragediei „Ifigenia în Taurida”, scrisă de marele tragedian grec Euripide (sec. V î. H.). (Oprea, 2010)

Bibliografie

Nicandrea, edidit O. Scheinder, Teubner, Leipzig, 1856.

GHEORGHE ȘTEFAN (redactor responsabil) /INSTITUTUL DE ARHEOLOGIE AL ACADEMIEI RPR, Izvoare privind istoria României, vol. I, Ed. Academiei R. P.R., București, 1964. (XXXVIII. Nicandru)

OPREA HORIA, Agamemnon, „Istorii regăsite”, 28 noiembrie 2010

https://istoriiregasite.wordpress.com/2010/11/28/agamemnon/#more-10076



Sursa foto: ZIUA de Constanța – Sabie de tip micenian descoperită la Medgidia. Dovadă a legăturilor lumii locale cu cea egeeană (sec. XIV, a. Chr.). Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța


Despre Marius Teja
 

Marius Virgil Teja s-a născut în judeţul Constanţa, în anul 1969. A absolvit Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureştişi are un master în Relaţii Internaţionale, absolvit la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. A fost profesor de Istorie şi Cultură Civică, muzeograf, voluntar after school, iar din 2020 editează blogul „Națiunea Armănă“.
 

Citeşte şi:

Istoria Dobrogei - Bibliografie Phylarchos (sec. III î. H.) - „Istorii” 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari