Istoria Dobrogei - Bibliografie Scylax (sec. IV î. H) – „Călătorie pe mare de-a lungul țărmurilor locuite ale Europei, Asiei și Libiei”
01 Jul, 2023 00:00
01 Jul, 2023 00:00
01 Jul, 2023 00:00
ZIUA de Constanta
3518
Marime text
Grecul Scylax s-a născut în polis-ul Carianda din regiunea Caria din sud-vestul Asiei Mici (litoralul turc al Mării Egee).
El a trăit în sec. IV î. H. și a fost un scriitor profesionist de discursuri.
Tot din sec. IV Î. H. datează și scrierea „Călătorie pe mare de-a lungul țărmurilor locuite ale Europei, Asiei și Libiei [Africa]”, atribuită lui Scylax. (ed. G. Ștefan 1964)
Pe de altă parte, website-ul de istorie antică „Livius.org” îl citează pe istoricul grec Herodot, care, în „Istorii” (4, 44) amintește că Scylax din Carianda a efectuat în 515 î. H o călătorie în Oceanul Indian în serviciul marelui rege persan Darius I.
În trei paragrafe succesive din „Călătorie...”, autorul face referiri la Marea Neagră, Dunăre, Tracia, Callatis, Histria și sciți.
În paragraful 67, Scylax prezintă Tracia și orașele grecești de pe litoralul vestic al Mării Negre: „Tracia se întinde de la fluviul Strimon [Struma/Bulgaria și Grecia] până la fluviul Istru [Dunărea] din Pontul Euxin [Marea Neagră]... În Pont acestea sunt orașele grecești din Tracia: Apollonia [Sozopol/Bulgaria], Mesembria [Nesebăr/Bulgaria], Odessos [Varna/Bulgaria], Callatis și [cetatea de la – n. G. Ștefan] fluviul Istru. Călătoria pe mare [Egee ]de-a lungul Traciei, de la fluviul Strimon până la Sestos [strâmtoarea Dardanele/Turcia], iar de la Sestos până la intrarea în Pont [strâmtoarea Bosfor/Turcia] în două zile și două nopți. De la intrarea în Pont și până la Istru în trei zile și trei nopți. Toată această călătorie pe mare de-a lungul Traciei, de la râul Strimon până la fluviul Istru, este de opt zile și opt nopți.”
Editorul G. Ștefan identifica „cetatea de la fluviul Istru” cu Histria.
În paragraful 68, sunt menționați, în vecinătatea tracilor, sciții și orașele grecești de pe litoralul nordic al Mării Negre, precum și legendara insulă a eroului homeric Ahile: „După Tracia vine neamul sciţilor, şi oraşele greceşti de la ei... Călătoria pe mare de la Istru pînă la Criumetopon [sudul Crimeei] este de trei zile şi trei nopţi, iar de-a lungul ţărmului de două ori mai lungă. Căci acolo se află un golf. În interiorul acestui golf există o insulă pustie, numită Leuce, care este închinată lui Ahile.”
În paragraful 69, Dunărea este clasificată printre cele mai mari fluvii ale Europei: „... Cele mai mari fluvii din Europa sunt Tanais [Don/Rusia], Istrul și Ronul [Franța]”.
Grecii, tracii și sciții, menționați în izvoarele scrise grecești din epoca fierului, făceau parte din marea familie de popoare indoeuropene și se diferențiaseră în epoca bronzului anterioară (mil. II î. H.).
Bibliografie cronologică
Geographi Graeci Minores e condicibus recognovit...,Carolus Mullerus, Firmin Dodot, Paris, 1855-1861, I, p. 15-96.
GHEORGHE ȘTEFAN (redactor responsabil) /INSTITUTUL DE ARHEOLOGIE AL ACADEMIEI RPR, Izvoare privind istoria României, vol. I, Ed. Academiei R. P.R., București, 1964. (XXXI. Scylax din Carianda)
***, Scylax of Caryanda, „Livius”, 21 april 2020, https://www.livius.org/articles/person/scylax-of-caryanda/
Sursa foto: ZIUA de Constanța
Despre Marius Teja
Marius Virgil Teja s-a născut în judeţul Constanţa, în anul 1969. A absolvit Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureştişi are un master în Relaţii Internaţionale, absolvit la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. A fost profesor de Istorie şi Cultură Civică, muzeograf, voluntar after school, iar din 2020 editează blogul „Națiunea Armănă“.
Citeşte şi:
#citeșteDobrogea Istoria Dobrogei – Bibliografie. Heraclid (sec. IV î. H.)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii