Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:13 05 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Istoria Dobrogei - Bibliografie Rufius Festus Avienus (sec. IV) - „Descrierea Pământului”

ro

05 Jul, 2024 17:00 238 Marime text

Romanul Rufius Festus Avienus s-a nascut la Volsinii, în Etruria (Toscana/Italia), și a deținut funcția de proconsul în Africa de Nord începând din 386. El a fost preocupat de poezia didactică: a tradus în latinăFenomenele lui Aratos (315-239 î. H.), a dat o descriere în senari iambici a litoralului („Ora maritima”), a parafrazat, în 1394 hexametri latini, lucrarea geografică „Periegesis” a lui Dionysios din Alexandria (sec. II), sub titlul „Descriptioorbisterrae”(Descrierea pământului). Fiind lipsite de originalitate, informațiile sale sunt utile ca instrument de verificare a operei lui Dionysios.

În paragraful 435 din „Descrierea Pământului”, este menționată Dunărea și insula Peuce din delta fluviului cu cinci brațe, granița Imperiului Roman cu lumea barbară: „(435) Din năprasnicele întunecimi barbare izvorăște și Dunărea; totuși acest fluviu are o natură deosebită (de cea a Rinului). Tatăl Istrului este muntele Abnoba, căci fluviul izvorăște dintr-o deschizătură a Abnobei. El se îndreaptă spre răsărit și se varsăîn Pontul Euxin; iși scurge apele în mare prin cinci guri, (440) unde se înalță de departe insula Peuce. De aici înainte, pe unde șuieră suflarea acvilonului înghețat, stapânesc sarmatii, germanii, getul, fioroșii bastarni și neamurile dacilor, stăpânește aprigulalanși scitul, locuitor al țărmului tauric [Crimeea/Ucraina]...”.



În paragraful 456 sunt evocate populațiile care locuiesc pe malul Dunării, începând de la izvoarele fluviului, și Insula Șerpilor din Marea Neagră: „(456). (...) Moesul, aflat mai sus cu ogorul său, se mișcăîn apropiere de Boreas[vântul Nordului în mitologia greacă] și îi depășește mult pe traci, pe o fâșie întinsă, în spatele lor. Apoi tracii înșiși lucrează cu plugul încovoiat ținuturi foarte mari ... (720) Dacă, de aici, brăzdează cineva marmora apelor din stânga Euxinului[litoralulvestic al Mării Negre], pe unde se întind spre mare brațele fluviului Borysthenes [Nipru/Ucraina], va vedea de departe înălțimile[insulei -nota editorilor români] Leuce: Leuce, albă prin stâncile ei; Leuce, lăcașul sufletelor; deoarece se zice călocuiesc aici în veșnicie, după moarte, sufletele nevinovate ale eroilor, în locul unde stânca scobită formează un golf enorm și unde bolovanii despicați de ape atârnă de bolta §i aplecata. Acestea sunt daruri pentru cei pioși: Jupiter i-a scos astfel din adâncimile întunericului; în chipul acesta virtutea nu cunoaște moartea.”

Bibliografie

Geographi Graeci Minores, II, Carolus Muller, Paris, (I-IV, 1855-1870)
Haralambie Mihăescu & Gheorghe Ștefan (redactori responsabili) / ACADEMIA DE STUDII SOCIAL POLITICE - INSTITUTUL DE ARHEOLOGIE – INSTITUTUL DE STUDII SUD-EST EUROPENE, Izvoarele istoriei României, vol. II. De la anul 300 până la anul 1000, Ed. Academiei R. S. R., București, 1970 (XII. RufiusFestusAvienus)
 
 
Sursa foto: ZIUA de Constanța - Exponate Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța 


Despre Marius Teja
 
Marius Virgil Teja s-a născut în judeţul Constanţa, în anul 1969. A absolvit Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti şi are un master în RelaţiiInternaţionale, absolvit la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. A fost profesor de Istorie şi Cultură Civică, muzeograf, voluntar afterschool, iar din 2020 editează blogul „Națiunea Armână“.
 

Citește și:

Istoria Dobrogei - BibliografieAnonymus Valesii (sec. IV) - „Originea împăratului Constantin”

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari