Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
11:36 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Retrospectiva deciziilor din învățământ 2021. Ce s-a întâmplat în Constanța

ro

25 Dec, 2021 00:00 2280 Marime text
 
  • Și anul 2021 a fost afectat de pandemia de coronavirus.
  • Anul 2021 a fost anul deciziilor luate la nivel de învățământ.
  • Acesta a marcat din punct de vedere al deciziilor din învățământ și anul școlar 2020-2021, una dintre cele mai importante decizii fiind redeschiderea școlilor în februarie 2021, dupa o lungă pauză de online. 
Suntem deja în al doilea an de pandemie, iar în această situație, România se află zguduită din toate punctele de vedere. Învățământul se află printre domeniile profund afectate de efectele acestei pandemii.
 
Coronavirus a îndepărtat oamenii, a trimis elevii și profesorii acasă, afectând astfel atât funcționarea normală a unităților de învățământ, cât și psihicul persoanelor în cauză.
 
Deciziile luate la nivel de învățământ din acest an, au afectat structura anului școlar.
 
În acest context, ZIUA de Constanța vă prezintă retrospectiva deciziilor din învățământ luate în anul 2021.
 
Amintim de deciza ministrului educației, Sorin Cîmpeanu, de a nu redeschide școlile pe data de 11 ianuarie 2021, data prevăzută în structura anului şcolar 2020-2021.

Școlile au funcționat în regim online, iar un anunț făcut pe data de 2 februarie 2021 referitor la redeschiderea școlilor pentru susținerea orelor în format fizic, cu patru zile înainte de a începe cel de-al doilea semestru din anul școlar 2020-2021, a dat speranță profesorilor, elevilor și părinților. Nu se cunoaștea cum se vor întoarce elevii în băncile constănțene.
 
Directorii au fost nevoiți să lucreze la orare diferențiate, conform instrucțiunilor ministeriale primite, în așa fel încât copiii să nu aibă pauze în același timp.
 
Încă de atunci, au apărut discuții în rândul părinților referitoare la vaccinarea cadrelor didactice.

 

„E cazul să se deschidă școlile, dar era cazul să fie degrabă vaccinate cadrele didactice. Țineți cont de faptul că avem un corp didactic îmbătrânit, majoritari sunt cei cu 50+. Logic era să fie vaccinați înainte de deschiderea școlilor, sau greșesc eu?”, preciza un părinte pe pagina oficială de socializare a ministrului educației.

 
Odată cu revenirea în bănci a elevilor în luna februarie 2021, a început și triajul epidemiologic, în sprijinul măsurilor de prevenire a răspândirii virusului  SARS - CoV – 2. De asemenea, cei simptomatici au rămas la domiciliu și au anunțat și medicul de familie.
 
Se apropia cu pași repezi luna martie 2021, astfel că s-au creat discuții și pe tema clasicelor mărțișoare de 1 martie și a florilor de 8 martie. Se cunoștea faptul că în școli este interzis schimbul obiectelor personale, dar ministrul Educației a decis să nu interzică aceste tradiții în școli, precizând „acestea nu pot fi incluse la categoria de obiecte personale“.
 
Amintim de asemenea că, pe data de 5 august 2021, au expirat toate mandatele conducerii şcolilor din România, Astfel, Sorin Cîmpeanu, ministrul educației, a decis organizarea concursului pentru ocuparea funcțiilor de director și director adjunct. Mai multe detalii despre acest concurs organizat în Constanța, veți găsi aici: Concurs pentru ocuparea funcțiilor de conducere în unitățile de învățământ din județul Constanța. Ce note au luat candidații la interviu (DOCUMENTE).
 
O altă decizie importantă luată la nivelul învățământului a fost aceea de a ține școlile deschise până la pragul de 6 la mie. Declarația a fost făcută de ministrul Educației în cadrul unei conferințe de presă din 20 august 2021.
 

Referitor la situația elevilor sub vârsta eligibilă de vaccin, acesta a menționat:
 

„Clasele I-VI, pentru că e vorba de elevi care nu pot fi vaccinaţi, sunt elevi cu vârsta sub 12 ani, din păcate trebuie să treacă în online; pentru clasele a VII-a până la a XII-a, respectiv a XIII-a, vom vedea dacă modificăm regula valabilă acum şi dăm beneficii elevilor vaccinaţi, în sensul în care să li se permită să vină la şcoală cu prezenţă fizică“.

 
Pe data de 30 septembrie 2021, premierul Florin Cîțu a declarat că în acea seară va fi dată hotărârea CNSU prin care se stabilește că școlile nu vor mai fi închise după depășirea pragului de 6 cazuri la mia de locuitori. Decizia privind trecerea în online va fi lăsată la latitudinea conducerii fiecărei școli, în funcție de numărul de cazuri COVID-19 din unitatea de învățământ.
 
În septembrie 2021, Vergil Chițac, primarul actual al municipiului Constanța, anunța proiectele de reabilitare a creșelor și unităților de învățământ din Constanța.
 
Amintim de asemenea și de procesul din Constanța în care Ministrul Educației și fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu, au avut calitatea de pârâți în proces. Despre acest proces, puteți obține mai multe informații din următoarele articole: Ministrul Educației și fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu, pârâți în proces, la Constanța. Decizia Curții de Apel, Ordinul pentru începerea anului școlar, contestat la Curtea de Apel Constanța! Decizia instanței, Elevii rămân cu masca la școală! Decizia, luată la Constanța. Ce se întâmplă mai departe (documente).
 
Anul școlar curent a fost cufundat în confuzii, confuzii cauzate atât de pandemia de coronavirus, cât și de deciziile Ministerului Educației.
 
Structura anului școlar a fost afectată și de vacanța bruscă de două săptâmâni  (25 octombrie-5 noiembrie 2021) în care activitatea didactică a fost complet suspendată. Prin urmare, vacanța de iarnă a fost scurtată, urmând ca una din săptâmânile din această vacanță neașteptată să fie recuperată.  Potrivit noului ordin de ministru, semestrul al II-lea urmează să înceapă abia pe 17 ianuarie 2022. Cu alte cuvinte, semestrul I a fost prelungit cu o săptămână pentru elevii din ciclul primar și cu două săptămâni pentru elevii de gimnaziu și de liceu (3-17 ianuarie).
 
Dintr-o eroare, învățământul școlar privat a fost omis.
 
Decizia de a introduce testele de salivă Covid-19 în școli a fost foarte discutată, aceasta a născut controverse și confuzii în rândul părinților.
 
Sorin Mihai, inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Constanța a declarat pentru cotidianul ZIUA de Constanța:
 

„E o responsabilizare comună, și a unității de învățământ, dar și a părinților. Din punctul meu de vedere, e și relevant și esențial și important să ne testăm mai ales că nu e atât de dificil. Tocmai de aceea s-au achiziționat aceste teste non-invazive, pentru că a fost o întreagă discuție cu celelalte și acum când e atât de simplu, de ce nu s-ar întâmpla? Nu înțeleg ce ar constitui ca obiect al împotrivirii. De ce nu? Trebuie să fie o argumentare în spate.“

 
Dacă inițial era în discuție testarea elevilor și preșcolarilor în cadrul unităților de învățământ, în final s-a decis testarea la domiciliu efectuată de către părinți, urmând ca aceștia să transmită rezultatul persoanei desemnate cu centralizarea acestora.
 
Unii elevi și-au scos la vânzare testele primite la școală.
 
Din păcate, testarea eleivilor și a preșcolarilor a putu fi realizată „ca la carte“ doar în prima săptâmână în care acestea au fost introdus.
 
Stocurile nu au fost asigurate corespunzător și pentru săptămâna ce urma, întrucât societățile câștigătoare ale contractelor de furnizare nu și-au respectat obligațiile, astfel că vineri, 10 decembie 2021, elevii și preșcolarii nu au primit testele Covid.
 
Precizări importante de la Ministerul Educației au sosit duminică, 12 decembrie 2021:
 

„Testarea elevilor nu a fost suspendată și nu a fost luată în discuție această posibilitate.
 
Având în vedere că cea mai recentă tranșă din lotul de teste achiziționate a fost distribuită către unitățile de învățământ în cursul acestei zile și în această noapte, din cauza întârzierilor în livrarea materialelor s-a decis schimbarea temporară, pentru săptămâna 13-17 decembrie, a zilelor în care se vor efectua testele, astfel încât acestea să aibă loc în zilele de marți și vineri în loc de zilele de luni și joi.“

 
Prin urmare, zilele de testare care erau stabilite a fi luni și joi, au fost schimbate, acestea fiind marți și vineri.
 
Anul acesta a fost discutată și introducerea educației sexuale în școli, dar o decizie finală încă nu a fost luată.
 
La sfârșitul lunii noiembrie, deja apăreau discuții legate de mult așteptatele serbări de Crăciun.
 
Luna trecută, organizarea serbărilor de Crăciun în școli și grădinițe nu era posibilă din cauza restricțiilor Covid-19.
 
Ca urmare a relaxărilor restricțiilor privind pandemia de coronavirus, Hotarârea nr. 112 din 07.12.2021 face posibilă organizarea acestora, dar fără prezența părinților și cu respectarea normelor de protecție și prevenție în contextul pandemiei.
 
Accesul părinților în unitățile de învățământ nu este încă permis, conform ordinului comun al miniștrilor Educației și Sănătății.
 
În contextul pandemic actual, încă există unități de învățământ ce-și desfășoară activitatea didactică online.
 
23 decembrie 2021 a fost ziua în care fiecare unitate de învățâmânt a decis cum își va organiza activitatea, astfel încât șă aducă spiritul sărbătorilor de iarnă în rândul elevilor și preșcolarilor.
 
PRECIZĂRI:

 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Sursă foto: Pixabay
 
Citește și:
 
Premierul Nicolae Ciucă a trimis Corpul de Control să verifice achiziția testelor de salivă

 
Retrospectivă
Copii uciși de câini în județul Constanța. Cine este vinovat? (DOCUMENT)

 
 

Tags: Vergil Chitac


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii