- Unul dintre proprietari, Lascăr Laskaridis, a fost chiar președintele Comunității Grecești din Constanța în perioada 1897-1898.
Informaţiile cuprinse în articol fac parte din datele puse la dispoziţie de către Institutul Naţional al Patrimoniului, în cadrul unui proiect dezvoltat cu Direcţia de Cultură Constanţa şi Muzeul Naţional de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa. Astfel, în urma informaţiilor strânse în cadrul proiectului menţionat anterior, s-a identificat și casa Laskaridis.
Clădirea monument datează din 1924 și se află pe strada Nicolae Titulescu nr. 24. Frații Iancu și Lascăr Laskaridis, comercianți greci, au fost proprietarii acestui imobil. Familia Laskaridis era una dintre cele mai înstărite familii din Dobrogea, membrii ei fiind mari proprietari de terenuri și manufacturi. În perioada 1897-1898 Lascăr Laskaridis a fost chiar președintele Comunității Grecești din Constanța.
Multe dintre obiectivele importante din Constanța au fost construite de comunitatea grecească din regiune. Aceasta a ajutat considerabil la dezvoltarea culturală, și nu numai, a orașului.
În ceea ce privește structura clădirii, acesta are trei nivele, parter, un etaj și mansardă, fiind dispusă în formă de L. Clădirea a suferit o serie de modificări, care au schimbat parțial fațada clădirii (comparând fotografia cu imobilul din prezent și planul de proiectare din 1924 se observă diferențele).
Arhitectura de factură sobră a fost modificată în timp, astfel că acum fațadele dispun de o profilatură simplă în jurul ferestrelor rectangulare peste soclu și la nivelul cornișei, sub atic. Feroneria ușii de la intrare, balustradele balcoanelor cu modele curbilinii și împrejmuirea de fier forjat de pe soclu sunt câteva dintre elementele specifice clădirii.
Interesant este că familia Laskaridis mai deținea o casă, pe strada Ecaterina Varga, construită în 1910, care avea o dublă utilitate, locuință și brutărie.
Sursă foto și de documentare: constanta multietnică
Citește și:
A fost odată ca niciodată… Casa Nazaret K. Torosian
A fost odată ca niciodată… Casa Tacvor Benlian
Imobilul Caramillotis - Istoria unui monument umbrit de trecerea timpului
Clădirea Panopoulos, o adevărată poveste, lăsată în paragină
Peisajul dobrogean demult uitat. Clădiri impresionante dispărute (galerie foto)
Galerie foto: