Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:10 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea Somova, un colț de Paradis

ro

22 Jan, 2025 17:00 288 Marime text

 
  • Puțini dintre noi știu că Paradisul este foarte aproape de noi. Peisaje mirifice, care îți taie răsuflarea și care te vor determina fără niciun dubiu să revii oricând. În România sunt locuri de o frumusețe rară, unde tehnologia nu a intervenit, unde oamenii sunt ospitalieri, iar natura este protejată. Te invit să descoperi și tu, cititorule drag, minunile pe care le oferă Dobrogea noastră dragă!
 
Poziția geografică
Comuna Somova este situată în zona central- nordică a județului Tulcea, delimitată de următoarele teritorii comunale: la nord de fluviul Dunărea, la est de teritoriul administrativ al municipiului Tulcea, la sud de teritoriul administrativ al comunei Frecăței, iar la vest de teritoriul administrativ al comunei Niculițel si al orașului Isaccea. Teritoriul comunei prezintă pe direcția est-vest traseul drumului național D.N.22, care leagă Municipiul Tulcea de orașul Măcin și  județul Tulcea, de județul Galați. Distanța dintre Municipiul Tulcea și comuna Somova este de 12 km.
Sub raport climatic, clima este continentală: verile sunt fierbinți cu precipitații slabe, iernile nu sunt foarte reci, dar sunt viscole puternice, cei drept în ultima perioadă acestea nu și-au mai făcut simțită prezența, cu o temperatură medie anuală 11°C; cantitatea medie de precipitații este de 400mm/mp anual. Satele componente ale comunei sunt: Somova reședință de comună, satul Mineri și satul Parcheș.

Istoricul zonei
Există lansată ipoteza potrivit căreia ruinele aflate între satele Somova și Parcheș ar putea fi vestigiile cetății antice Genucla.
Genucla este numele cetății antice a geților, situată pe malul Dunării sau pe o insulă de pe fluviu, la Somova. În pădureaCelicDere au fost efectuate săpături arheologice,unde au fost descoperite obiecte din fier. Cetatea este menționată de istoricul roman DioCassius în lucrarea sa „Historia Romana”, în cartea LI (51), în capitolul XXVI. Acesta descrie campania lui Marcus Licinius Crassus de cucerire a Moesiei, campanie în timpul căreia atacă și cetatea Genucla. Această cetate reprezenta capitala regelui get Zyraxes.



Despre regele get Zyraxes se știe din izvoarele istorice, că a fost un rege al geților în secolul I î.Hr. stăpânind Nordul și Nord-Vestul Dobrogei și a fost amintit de către DioCassius în legătură cu campaniile lui Marcus Licinius Crassus la Dunărea de Jos.
Guvernatorul MoesieiAntonius Hybrida a fost înfrânt sub zidurile Histriei în anul 61 î.Hr. Geții lui Zyraxes și bastarnii din Sciția au fost aliați cu histrienii, dar se pare că principalii biruitori în acest conflict, au fost geții deoarece ei au păstrat toate trofeele și le-au dus cu ei la Genucla, puternica cetate a regeluiZyraxes.
Trofeele au fost recuperate de către Marcus Licinius Crassus după cucerirea cetății Genucla, situată undeva pe Dunăre, în anul 28 î.Hr. Zyraxes a știut bine că nu poate rezista singur și s-a retras peste Dunăre, la bastarni (sciți) cu care avea legături de alianță, luându-și tezaurul cu el. Cetatea a căzut în scurt timp după un greu asediu la care a fost supusă.
 
Istoricul roman DioCassius nota în lucrarea sa:„După acest succes el (Marcus Licinius Crassus) nu i-a lăsat în pace pe restul geților, deși ei nu aveau nicio legătură cu Dapyx, și a mărșăluit spre Genucla, cea mai puternic fortificată cetate a regatului lui Zyraxes, pentru că auzise că stindardele, pe care bastarnii le capturaseră de la Gaius Antonius Hybrida lângă orașul istrienilor, erau acolo. Asaltul său a fost purtat atât de pe uscat cât și de pe Istru, și într-un timp scurt, deși cu multă strădanie, în ciuda absenței lui Zyraxes, el a cucerit locul. Regele, se pare că, de cum a auzit de apropierea romanilor, a plecat cu bani la sciți pentru a căuta o alianță și nu s-a întors la timp”.
Numele cetății, sub forma „Genuklo”, apare și în textele de pe plăcile de plumb descoperite la Sinaia la începutul secolului al XX-lea, cunoscute și sub numele de Tăblițele de la Sinaia.
După anul 28 î.Hr. întreg teritoriul dintre Dunăre și Marea Neagră a intrat sub stăpânirea romanilor.
 
Despre petrecerea timpului liber
Călătorul ajuns în Somova poate face o plimbare cu barca pe canalele întortocheate, poate participa la partide de pescuit, poate observa de aproape flora și fauna Deltei, dar mai ales poate regăsi liniștea de care are nevoie, scăpând de aglomerația și zgomotul orașelor.
Turistul sau călătorul din Dobrogea poate participa la curse cu bicicleta, dar se poate desfăta și cu produsele tradiționale dobrogene realizate din produse piscicole. Există și locuri de cazare ce îmbină tradiționalul cu modernul, făcându-le mai atractive.
Odată ajuns în aceste locuri, turistul va fi impresionat de ospitalitatea locuitorilor , de frumusețea locurilor și a peisajelor, locul unde oricine poate să se liniștească pentru a reveni în activitățile cotidiene cu mai multă energie.
 
Dobrogea este un peisaj mirific, un Paradis lăsat de Dumnezeu pe pământ, pentru a ne putea bucura de el, atât noi cât și generațiile următoare.
 
Fotografii: Cosmin Valentin Ciorbă
Fotografii: Cosmin Valentin Ciorbă

Despre Claudia Ilie

Licențiată în Geografie - Universitatea „Babeș-Bolyai“ Cluj-Napoca;
Doctor în geografie și cursuri postuniversitare - Universitatea din Oradea, Universitatea din București;
Profesor titular încadrul LiceuluiTeoretic „Nicolae Bălcescu“ Medgidia;
Metodist, responsabil de Cerc pedagogic și membru în Consiliul Consultativ (I.S.J. Constanța);
Autoare a mai multor lucrări și studii despre Medgidia, despre Dobrogea și despre climatologie;
Autoare a unor studii și cărți de metodicăși de management;
Participare la simpozioane județene, naționale și internaționale;
Implicarea în scrierea unor proiecte ERASMUS + și mobilitate în state ale UE.

Fotografii: Cosmin Valentin Ciorbă
 
Citește și:
#citeșteDobrogea Mamaia, plaja iubită de familia regală
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii