#DobrogeaAcademică Ziua Culturii Naționale sărbătorită de Academia Română împreună cu Filarmonica „George Enescu“
13 Jan, 2021 00:00
13 Jan, 2021 00:00
13 Jan, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
2435
Marime text
Instituită în urmă cu 11 ani, prin Legea Nr. 238 din 7 decembrie 2010, Ziua Culturii Naționale este o sărbătoare națională, care are loc anual în România pe 15 ianuarie, întrucât reprezintă data nașterii poetului național al românilor, Mihai Eminescu (1850 - 1889), și are scopul de a promova cultura, arta și efortul academic.
Academia Română sărbătorește Ziua Culturii Naționale, vineri, 15 ianuarie 2021, în parteneriat cu Filarmonica „George Enescu“.
Despre importanța acestei sărbători culturale și despre rolul ei simbolic în păstrarea și cultivarea identității naționale vor vorbi acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, acad. Eugen Simion, președintele Secției de Filologie și Literatură a Academiei Române și inițiator al Zilei Culturii Naționale, și acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române și președintele Secției de Arte, Arhitectură și Audio-Vizual.
Alocuțiunile vor fi urmate de un concert susținut de Filarmonica „George Enescu“, sub bagheta dirijorului Horia Andreescu. În program: Ludwig van Beethoven, Uvertura Egmont; George Enescu, Patru piese inedite pentru vioară și orchestră de coarde (solist: Rafael Butaru) Doru Popovici, Codex Caioni; Constantin Silvestri, Trei piese pentru orchestră de coarde; Béla Bartók, Dansuri românești; Dan Dediu, Codex Brasoviensis.
Date fiind actualele condiții impuse de criza sanitară și imposibilitatea de a invita publicul în eleganta sală a Atheneului, evenimentul va fi înregistrat și difuzat în data de 15 ianuarie 2021 la Televiziunea Română, pe postul TVR 3, începând cu ora 19, și la Trinitas TV, începând cu ora 20. Radio România Muzical va difuza concertul la aceeași dată, ora 15:30.
Academia Română îndeplinește în fiecare an misiunea de onoare de a serba Ziua Culturii Naționale, sărbătoare cu statut național pe care Academia Română a inițiat-o și propus-o spre legiferare Parlamentului României în anul 2010, confirmată legislativ prin Legea nr. 238/2010. Datorăm stabilirea Zilei Culturii Naționale în data de 15 ianuarie, când este aniversată ziua de naștere a poetului Mihai Eminescu, academicianului Eugen Simion, care a dorit să aducă un omagiu permanent personalităţii emblematice a poetului național. Astfel, începând cu anul 2010, România și românii de pretutindeni sărbătoresc în data de 15 ianuarie, laolaltă, cele două evenimente.
Academia Română și Filarmonica „George Enescu“ marchează festiv pentru a treia oară împreună Ziua Culturii Naționale, sărbătoare ajunsă anul acesta la a 11-a ediție.
#DobrogeaAcademică
#DobrogeaAcademică, proiect ce conectează comunitatea dobrogeană la nucleul intelectualităţii româneşti
Proiectul #DobrogeaAcademică, asumat de cotidianul ZIUA de Constanţa, are ca obiectiv conectarea comunităţii dobrogene la cel mai înalt for al intelectualităţii româneşti - Academia Română.
Gândit ca un demers editorial bivalent, la care contribuie cele mai importante instituţii de educaţie şi cultură constănţene, prin #DobrogeaAcademică se doreşte, pe de o parte, readucerea în atenţia comunităţii a relaţiei Dobrogei cu Academia Română, din toate timpurile - începând cu Constantin I. Brătescu, iar pe de altă parte - un deziderat mai vechi -, porneşte de la convingerea că vor exista academicieni care vor accepta invitaţia de a conferenţia despre cel mai vechi pământ românesc atestat documentar.
Prin intermediul acestui proiect, ZIUA de Constanţa îşi propune ca dobrogenii să cunoască activitatea acestui nucleu al intelectualităţii româneşti, prin promovarea preocupărilor actuale ale Academiei Române.
Citește și:
#Dobrogea Academică O istorie ce trebuie cunoscută
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii