#DobrogeaDigitală – „Dobrogea 1878-1928” Rușinoasa înfrângere de la Bazargic, soldată cu pierderea Cadrilaterului
Cadrilaterul a fost alipit României în anul 1913, după cel de-al doilea război balcanic, prin prevederile Tratatului de pace de la Bucureşti.
În anul 1916, după intrarea României în Primul Război Mondial, pe teritoriul Dobrogei au loc operaţiuni militare importante. Astfel în august 1916, trupele conduse de generalul Mackensen cuceresc Turtucaia, luând prizonieri 28.000 de militari români. Ofensiva Puterilor Centrale a continuat. La data de 26 august armata română a evacuat Silistra, iar la mijlocul lunii septembrie a reuşit să oprească ofensiva inamicului pe aliniamentul Rasova - Cobadin - Topraisar. La lupte a participat, de partea română, o divizie de prizonieri sârbi şi croaţi din armata austro-ungară, formată în Rusia.
Bătălia de la Dobrici sau Bătălia de la Bazargic (5-7 septembrie 1916) a fost o bătălie din primul război mondial, parte a campaniei românești, care s-a încheiat cu victoria trupelor bulgare și retragerea trupelor ruso-române spre Cobadin, pe linia Oltina – Kara Omer – Mangalia, având ca rezultat pierderea Cadrilaterului.
În volumul „Dobrogea 1878-1928. Cincizeci de ani de vieață românească” există un capitol intitulat „Luptele din Dobrogea în răsboiul pentru unitatea neamului după Const. Kirițescu: Istoria răsboiului pentru întregirea României, vol. I”, de Ion Conea, din care vă prezentăm un fragment:
„La 4 Septemvrie sunt ocupate Bazargicul, Cavarna și Balcicul. În ziua de 5 Septemvrie gen. Basarabescu primise ordin să încerce deblocarea Turtucaei; dar acțiunea lui, deslânat și slab condusă, e condamnată dela început.
Bătălia dela Sarsânlar se dă într’o desăvârșită lipsă de legătură între arme
din partea noastră și sfârșește, datorită incapacității comandamentului, într’o retragere-debandadă spre Silistra. Era în ziua de 6 Septemvrie. Și, exact în ceasurile în care Turtucaia își dă sufletul, iar general Teodorescu fugea atât de puțin eroic pe Dunăre cu vedeta, un automobil ducea, în goana nebună, pe șoseaua Turtucaia Silistra, persoana celuilalt general: Basarabescu, comandantul garnizoanei vechiului Drâstor.
Mai încolo, spre inima Dobrogei, pe bază de informații neexacte sau greșite, se ordonă — pentru 5 Septemvrie — reocuparea Bazargicului care, firește, nu izbutește. Ușurința si neprevederea comandamentelor ruso-romane au prilejuit și aci o inutilă și rău condusă luptă. În lupta aceasta s’au întâlnit, pentru prima oară, ca dușmani, Rușii cu Bulgarii.
DESCARCĂ VOLUMUL INTEGRAL ÎN FORMAT PDF
Bătălia începe în dimineața zilei pomenite și, necugetat condusă, sfârșește în înfrângere pentru noi, deși în acea zi — în împrejurările locale de atunci, am fi putut înscrie o strălucită victorie românească. Fără să execute ordinul care-i venise pentru ajutorarea Turtucaei, Zaiancicovski pornește dela sine,
cu suficiente trupe române, sârbe și ruse, spre Bazargic. lar aci, tocmai în toiul luptei și pregătindu-se pentru exploatarea primelor succese, trupele atacatoare primesc, pe neașteptate, ordin de noua retragere: căzuse Turtucaia și Zaiancicovski primise ordin să se retragă. Putea, însă, să nu execute nici de data aceasta ordinul, cum făcuse cu cel precedent, mai ales că acum victoria i-ar fi fost asigurată. Incapabil și el, Zaiancicovski obosește zadarnic trupele în marșuri și contramarșuri inutile nu poate ataca pe inamic înspre Turtucaia cum primise ordin. Fusese uns, totuși, comandant al tuturor trupelor frontului nostru de sud.
Un consiliu de război ținut la Silistra, în noaptea de 7-8 Septemvrie, decide părăsirea fără luptă a acestui cap de pod, spre care veneau acum, disponibile după Turtucaia, forțele dușmane din această parte. Și s’a Iuat această hotărâre, întrucât - în urma evenimentelor întâmplate - apărarea Silistrei devenise inutilă”.
#citește mai departe în volumul „Constanța”
Dacă în urmă cu 122 ani pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidență, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“.
DREPTURI DE AUTOR
a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA de Constanța (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanța sau, după caz, furnizorii săi de informații.
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.
Citește și:
#citeșteDobrogea File dobrogene din Primul Război Mondial. Înfrângerea Armatei Române a „costat” Cadrilaterul
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp