#DobrogeaDigitală „Elita marinei regale române în rezistența anticomunistă“, de Marian Moșneagu. Cazul comandorului Copaciu Constantin
08 Dec, 2021 00:00
08 Dec, 2021 00:00
08 Dec, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
4003
Marime text
- Marian Moșneagu (n. 29 iunie 1961, Boroaia, Suceava, România) este un istoric român, specializat în istorie navală. A desfășurat și desfășoară o activitate publicistică intensă, focusat în general pe teme ale istoriei contemporane, cu precădere pe cele care privesc marina română.
Lucrarea pune în balanţă, cu argumentele veridice ale informaţiei arhivistice, strategia de impunere samavolnică a noii ideologii a dictaturii proletariatului cu abordarea brutală şi demoralizatoare a acţiunii de restructurare a organismului militar românesc, într-o perioadă de tranziţie de la instituţia tradiţională la armata populară, tranziţie dirijată şi controlată de consilerii sovietici şi ulterior de Partidul Comunist Român, prin Direcţia Superioară Politică a Armatei (D.S.P.A.) şi locţiitorii politici ai comandanţilor de la toate eşaloanele. În marea lor majoritate, mărturiile documentare provin din Arhivele C.N.S.A.S., fondul „P” („Penal”), excepţie făcând cele din Arhiva S.R.I., respectiv din Arhivele Militare Române.ă“, de Marian Moșneagu.
Cazul comandorului Copaciu Constantin
Prin sentința 1283 din 30 noiembrie 1949 s-a întrunit în şedința publică, cu respectarea dispozițiilor prevăzute în art. 19-22 C.J.M. şi având toți prestat jurământul conform legii, în scopul de a judeca pe Locotenent-comandor de marină Copaciu Constantin, în vârstă de 39 de ani, fiul lui Nicolaie și Elena, născut în Ploieşti, județul Prahova, de profesie ofițer activ, căsătorit, fără copii, domiciliat în Bucureşti, strada Vlad Județul 15.
Alături de el este și inculpatul Gheorghiu Cleante Ion, în vârstă de 39 de ani, fiul lui Cleante şi Ana, născut Galați Covurlui, de profesie funcționar superior, domiciliat în Bucureşti, strada 13 Decembrie nr. 42, necăsătorit, ambii inculpați declarând că nu au mai fost condamnați, trimişi în judecată, primul pentru crimă de înaltă trădare c.f. art. 190 C.P., iar secundul pentru crimă de înaltă trădare c.f. art. 191 C.P.
Ambii inculpați s-au prezentat în instanță în stare de arest, asistați din oficiu de avocatul Manolescu Mihai din Bucureşti. Preşedintele, conformându-se disp. art. 265 C.J.M., a stabilit identitatea numiților inculpați, aşa cum s-a trecut mai sus.
„Apărarea prin avocat Manolescu Mihai, din oficiu, a susținut că inculpatul Copaciu a dat harta în 1946 lui Gheorghiu, Biroului de Informații american şi englez ca aliați, asemenea şi a doua hartă, afară de schiță care numai singură nu ar întruni elementul crimei de înaltă trădare, iar banii ce i-a primit de la Gheorghiu Cleante erau împrumutați, cerând achitarea pentru inculpatul Gheorghiu, susține că acesta a primit hărțile de la Copaciu spre a le publica în Elveția, lipsind intenția de a trăda interesul statului nostru și cere achitarea.
După ce apărarea a avut ultimul cuvânt, preşedintele a întrebat pe inculpați dacă mai au ceva de adăugat în apărarea lor şi, după răspunsul lor negativ, a declarat dezbaterile închise, iar Tribunalul, având nevoie de a studia actele dosarului şi delibera în cauză, a amânat pronunțarea la 1 decembrie 1949.
Şedința de la 1 decembrie 1949
Tribunalul fiind retras in Camera de Consiliu conform art. 290 C.M.J., a deliberat asupra culpa art. 291-295 C.J.M. la aplicațiunea pedepselor s-a avut în vedere dispozițiunile din cartea IV, titlul I C.J.M. şi în urma acestei dezbateri, a pronunțat următoarea sentință:
Deliberând in conformitate cu art. 291-295 C.J.M.
Asupra acțiunii penale nr. 1299 din 11 octombrie 1949 deschisă contra locotenent- comandor Copaciu Constantin şi Cheorghiu Cleante Ion, funcționar superior, pentru faptele arătate mai sus.
Având în vedere concluziunile oraleale procurorului militar, precum şi susţinerile inculpaţilor făcute personal şi prin apărător în faţa instanţei în şedinţă publică. “
Sursa foto: Elita Marinei Regale Române în Rezistența Anticomunistă“, de Marian Moșneagu
Dacă, în urmă cu 123 de ani, pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, printr-o onorantă coincidență, pe 23 noiembrie 2017, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“.
DREPTURI DE AUTOR
a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA de Constanța (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanța sau, după caz, furnizorii săi de informații.
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.
Citește și:
#DobrogeaDigitală „Elita marinei regale române în rezistența anticomunistă“, de Marian Moșneagu. Cazul amiralului Bărbuneanu Petre
#DobrogeaDigitală: „Elita marinei regale române în rezistența anticomunistă“, de Marian Moșneagu. Procesul lotului mişcării naţionale de rezistenţă
#DobrogeaDigitală „Elita marinei regale române în rezistența anticomunistă“, de Marian Moșneagu. Sentința
#DobrogeaDigitală „Elita marinei regale române în rezistența anticomunistă“, de Marian Moșneagu. Depoziţiile prezumtivilor complici
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii