Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
09:04 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală „La 40 de biserici”, localul de băuturi din strada Ștefan cel Mare

ro

30 Jun, 2021 13:37 4358 Marime text
 
  • În toamna anului 1926, pe strada Ștefan cel Mare din Constanța își deschidea obloanele magazinul de băuturi „La 40 de biserici”, proprietatea comerciantului Zamfir Chiriac, de origine macedoneană. 
Pe 5 octombrie 1926, Comisia Administrativ Bisericească a Episcopiei Constanța dezbătea în cancelaria episcopiei mai multe subiecte, printre care și o problemă sesizată de poliție. Un local de băuturi din centrul Constanței purta numele „La 40 de biserici”, iar autoritățile voiau să știe dacă acest lucru contravenea regulilor bisericești sau afecta imaginea instituției.
 
În toamna anului 1926, pe strada Ștefan cel Mare din Constanța își deschidea obloanele magazinul de băuturi „La 40 de biserici”, proprietatea comerciantului Zamfir Chiriac, de origine macedoneană. Numele localului a atras imediat atenția poliției, care, prin prefectura orașului, a sesizat Episcopia Constanței. Bătrânul Zamfir era cunoscut în oraș ca un „bun credincios, fiind chiar epitrop al bisericii elene din localitate, ajutând şi contribuind în toate ocaziunile atât moraliceşte, cât şi materialiceşte pentru zidirea Sf. Locaşuri”, așa că mulți se întrebau de ce a ales să dea un astfel de nume unui local de băuturi.
 
Din procesul verbal încheiat în urma ședinței comisiei bisericești și publicat în revista „Tomis – Foaia oficială a eparhiei de Constanța”, An. IV, nr. 1-2, ianuarie - februarie, 1927, aflăm că Zamfir Chiriac a numit prăvălia sa după numele localității din Macedonia în care s-a născut, nume care în limba română se traduce „40 de biserici”. Acest fapt, dar și implicarea sa în viața bisericească din Constanța i-au determinat pe slujitorii Domnului să îl lase pe bătrânul macedonean să își continue activitatea comercială sub numele de „La 40 de biserici”:
 

Idem adresei Prefecturii Poliţiei locale cu No. 23751 a. c. în referire la adresa Sf. Episcopii cu No. 1771 a. c. relativă la firma localului de băuturi din strada Ştefan cel Mare acest oraş intitulată La 40 de biserici. Comisiunea, ţinând seamă pe deoparte de referirea prefecturii, cât şi de faptul că proprietarul acestei firme, Domnul Zamfir Chiriac, om de peste 80 ani şi comersant de peste 60 ani, nu pentru ironizarea sfintei noastre biserici şi-a pus această firmă, ci pentru că e strâns legat de originea lui, oraşul Carslisse din Macedonia, care în româneşte se traduce cu 40 de  biserici; mai având în consideraţie că numitul domn este un bun credincios, fiind chiar epitrop al bisericii elene din localitate, ajutând şi contribuind în toate ocaziunile atât moraliceşte, cât şi materialiceşte pentru zidirea Sf. Locaşuri, decide a lăsa ca această firmă să-şi continue şi mai departe, neaducând nici o jignire Sf. noastre biserici.”

 
#citește mai departe în  revista „Tomis – Foaia oficială a eparhiei de Constanța”, An. IV, nr. 1-2, ianuarie - februarie, 1927.

Foto cu rol ilustrativ - Strada Ștefan cel Mare colț cu strada 1907 din Constanța.
Fotografie pusă la dispoziţia cotidianului ZIUA de Constanţa de conf. univ. dr. Aurelia Lăpuşan.
 
Dacă în urmă cu 122 ani pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidență, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“.
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA de Constanța (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanța sau, după caz, furnizorii săi de informații.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.
 
Despre Ionuţ Druche

S-a născut pe 16 decembrie 1982 în Constanța. Este absolvent al Şcolii Generale nr. 9 „Ion Creangă“ din localitate, al Grupului Şcolar Industrial Construcţii de Maşini din Constanţa şi al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Apostol Andrei“ din Constanţa, promoţia 2005. A lucrat în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, ocupând postul de director al Editurii Arhiepiscopiei Tomisului şi pe cel de redactor-şef al revistei „Tomisul Ortodox“, publicaţie de cultură şi spiritualitate a Arhiepiscopiei Tomisului.
Actualmente este bibliotecar în cadrul Bibliotecii județene „I.N. Roman” din Constanța.
Preocupat de istoria contemporană a vieţii bisericeşti din Dobrogea, Ionuţ Druche a organizat din 2010 şi până în prezent mai multe comemorări şi simpozioane. De asemenea, este autor şi coautor a mai multor cărţi şi articole.
 

Citește și:
#DobrogeaDigitală Apelul episcopului Gherontie Nicolau către „mulţimea prietenilor şi cunoscuţilor”

 
 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari