Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
09:54 15 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală Personalități dobrogene din anul 1927 - „De astfel de elemente are nevoie românismul dobrogean“

ro

22 Jul, 2021 00:00 3900 Marime text

  • Anuarul Presei Române și a lumii politice 1926-1927 ne prezintă o serie de personalități dobrogene a căror activitate a fost remarcată în Dobrogea și nu numai.
De la politicieni la comercianți și de la ziariști la doctori, cartea îi portretizează pe cei mai de seamă din țară, mulți fiind născuți sau lucrând în regiune


 

D. S. Panaitescu

Energic și cu putere de muncă, entuziast și sociabil, așa este caracterizat, cerealistul D. S. Panaitescu. Originar din Cadrilater, și-a început afacerile în Bazargic (Dobrici). A construit una din cele mai mari afaceri din țară, fiind un „cerealist de vazăׅ“. Biroul său era impecabil, toate fiind așezate într-o ordine desăvârșită. Pe lângă activitatea comercială, acesta era și un om de cultură. Era prezent mai la toate evenimentele culturale din Dobrogea.

„De astfel de elemente are nevoie românismul dobrogean. Numai cu astfel de oameni întărirea şi propăşirea naţională şi-ar lua avânt.
Ia parte la toate manifestările culturale româneşti, încăt poate fi considerat ca un sol, ca un pioner al românismului.“

 

D. Theodor N. Culitză

 
Director al Prefecturii de Constanța, și-a început cariera ca subcomisar cl. III. A urmat rapid treptele erarhice, ajungând, în cele din urmă, în 1920, director. Pentru meritele sale a fost decorat cu ordinul „Coroana Română“ în grad de cavaler, iar în 1926 a fost promovat la gardul de ofițer. A mai primit ordinul rus „Sfântul Stanislav“, medalia „Avântul Țării“ și Crucea Comemorativă a războiului pentru întregirea neamului.
 

Octav I. Goruneanu

 
Deși s-a născut în Ploiești, s-a stabilit în Constanța în 1922,  unde s-a remarcat prin acțiunile sale din diverse funcții. A fost director al mai multor ziare, printre care Dacia și Steaua, dar și prefect delegat al județului Constanța.

„Mama sa, născută Filiu, e nepoată a Serdarului loan Filiu, omorât de Turci pentru acţiunile sale patriotice.“

 
Sursă foto și  de documentare: Anuarul Presei Române și a lumii politice 1926-1927
 
Citește și:
 
Personalități dobrogene din anul 1927 - „Se distinge prin calităţi şi însuşiri excepţionale“
 


 


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari