Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
21:22 12 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanța acum 100 de ani Ședință secretă cu scandal a Consiliului Comunal Constanța

ro

12 Jan, 2025 17:00 370 Marime text
Captură din numărul 4/1925 al ziarului „Dacia“. Sursă foto: Arcanum
  • Bărbat tăiat de tren, scandal în cârciumă și o posibilă otrăvire.
  • Ceai dansant la Hotel „Regina“.
  • Furturile se țin lanț în județ. O servitoare a furat un inel cu briliante.
  • Ședință cu scandal. Primarul Virgil Andronescu a declarat ședința secretă.
  • O nouă rubrică își face apariția în ziar, anume „Tribuna liberă“.
  • Paginile ziarului prezintă încă o rubrică nouă „De la episcopie“.
 
Numărul 3 al cotidianului dobrogean „Dacia“ vede lumina tiparului pe 4 ianuarie 1925. Parabola din antetul primei pagini este înlocuită de un text scurt, care transmite, de asemenea, un mesaj ironic:
 
Placarde mari, afişate în toate localurile pnblice, anunţă că, oficiul de plasare, şi-a incepnt activitatea la Constanţa.
Oare, nomitul oficiu, n’ar putea să plaseze, în altă parte şi comisiunea noastră interimară?“
 
Editorialul este semnat, în această ediție, de Octav Goruneanu, directorul politic al ziarului „Dacia“. Din păcate, textul digitalizat nu permite citirea completă a editorialului intitulat „Spre o nouă directivă a marinei militare română“, înțelegem, însă, că autorul face vorbire despre „rostul unei flote militare română,  stăpânirea mărei şi apărarea coastei, cooperaţia militară împotriva bolşevismului“.
 
Bărbat tăiat de tren, scandal în cârciumă și o posibilă otrăvire
 
Știrile internaționale lipsesc din această ediție, însă ziarul prezintă o mulțime de știri locale:
 
  • „Groaznică nenorocire de pe şoseaua Cobadin-Carabacâ“. Aflăm că „o groaznică nenorocire s-a întâmplat noaptea trecuta pe şoseaua Carabacâ-Constanţa“. Mai exact,  un automobilul „Ford“ al societăţii „Moara Cobadin“, condus de Tache Marinescu, plecase din Cobadin spre Hairanchioi, astăzi localitatea Dumbrăveni, din județul Constanța, cu doi pasageri la bord. „Şofeurul fiind beat şi neputând stăpâni volanul, a răsturnat automobilul într-un şanţ din marginea şoselei. Marinescu a rămas mort pe loc“.
  • „Agresiunea din Anadalchioi“. I. Chirea, din comuna Anadolchioi, aflat la cârciuma lui Anghel Gheorghe, a provocat un scandal cu Andrei Pozna, cel din urmă lovindu-l pe Chirea cu o sticlă în cap.
  • „O activitate laborioasă“. În edițiile precedente am prezentat balul caritabil dat de comitetul asistenţei elene din Constanța, bal ce a avut loc în saloanele „Elpis“. La bal a fost donată suma de 150.000 lei, bani distribuiți familiilor nevoiaşe, bolnavilor şi orfanilor. Ziarul „Dacia“ reia știrea, prezentând de această dată și comitetul de organizare: E . Xanthopulo, A. Contogeorge, F. Sismani, E . Z. Lascaridis, M. Comnino, A. Sawa , L. Funducas, S. Muntzuris, P . Nicolaidi şi C. Cibuctzoglu.
  • „Doliul magistraturii constănțene“. În memoria lui Sava Cristescu, consilier al Curţii de Apel Constanța, în sala de consiliu a instanței a avut loc „o pioasă solemnitate, în memoria celui dispărut“. A asistat întreaga magistratură constănţeană precum şi toţi membrii baroului local. Al. Anastasiu preşedintele Curţii, O. L. Dimitriu, procuror general şi G. Benderli, decanul baroului de Constanţa, au ţinut discursuri, arătând activitatea atât ca magistrat, cât şi ca om de bine a lui Sava Cristescu.
  • „O otrăvire?“ Anihei Teodorof, din Ismail, astăzi oraș din Ucraina, „a căzut în nesimţire, prezintând toate simptomele unei otrăviri. Transportat la spitalul comunal, a încetat din viață.“
  • „Tăiat de tren“. Aflăm că o nenorocire a avut loc în gara Medgidia. Un tren de marfă „l-a surprins pe seminaristul Petre Pop, căruia i-a tăiat ambele picioare“.
  • „O lege necesară“. Al. Dratsky face vorbire în acest material despre „Cum s-ar pune stavilă emigrărilor masulmanilor“. Materialul prezintă mai multe note critice, în esență autorul pledănd pentru legiferarea unor nome care ar interzice emigrarea musulmanilor din Dobrogea, sub sancțiunea confiscării averii acestora în patrimoniul Statului.
 
Ceai dansant la Hotel „Regina“
 
În  completarea știrilor de mai sus, rubrica „Informațiuni“ prezintă următoarele informații:
 
  • Birourile Camerei de Comerţ Constanța vor funcţiona în noul sediu de pe strada D. A. Sturdza, astăzi strada Revoluției din 1989, în fostul palat Manisalian.
  • În port s-a înființat o nouă grupare muncitorească sub denumirea de „Societatea muncitorilor din port“, președinte fiind Vasile Petre.
  • Pe 4 ianuarie 1925 are loc în saloanele hotelului „Regina“, primul ceai dansant, organizat de Cercul Intim din Constanța.
  • Se caută pentru imediata angajare o persoană pricepută pentru îngrijirea unui copil de un an şi o bună bucătăreasă.
 
Furturile se țin lanț în județ. O servitoare a furat un inel cu briliante
 
Știrea intitulată „Un inel de 80.000 lei in haina unei servitoare“ anunță că poliția a arestat-o pe Sanda Chiroiu, servitoare la familiile Hristu Costea şi Gheorghe Macri, care a furat din casa acestora, lucruri casnice, bani şi bijuterii. În cadrul cercetărilor, Chiroiu a recunoscut că, în 1923, în timp ce o ajuta pe doamna Orozoiu pentru pregătirea unui bal al elitelor din Brăila, aceasta i-a sustras un inel cu briliante și smaralde, evaluat la 80.000 de lei, pe care l-a ascuns în căptușeala unui palton.
 
„Senzaţionalul furt din tren“, o altă știre locală, anunță un „jaf în stil mare“. Domnului Alexandru Florescu, domiciliat pe strada Avram Iancu, numărul 10, în timp ce se afla în tren spre Constanța, i-a fost furată din buzunar suma de 64.000 de lei.
 
„Furtul din Acadaniar“ face vorbire despre un cum Sabinei Rafi Rusem, din localitatea Acadăniar, din Silistra, astăzi teritoriu al Bulgariei, i-a fost furată suma de  30.000 de lei.
 
Ședință cu scandal. Primarul Virgil Andronescu a declarat ședința secretă
 
Pe 3 ianuarie 1925, Comisia Interimară s-a întâlnit într-un nou consiliu. Amintim că la data de referință, erau încă vigoare Legile 364/1864 și 396/1864, în temeiul cărora Constanța era o comună urbană, condusă de un Consiliu Comunal și Primar.
 
O primă discuție a ședinței a vizat propunerea lui Pompei Cipercescu „de a se da delegație unui consilier care să supravegheze încasările comunale“. În opoziție cu propunerea „s-a ridicat cu violență“ consilierul Manole Atanasiu, „care a spus că nu este împotriva delegaţiunilor, dar cere ca acestea să se presteze în mod onorific întrucât, cum se procedează astăzi, ele nu constitue decât un mijloc pentru a se crea venituri consilierilor favoriţi“.
 
Pe ordinea de zi s-a mai aflat și „întrebuinţarea materialului rulant şi a personalului de la serviciul de salubritate“. În acest sens, același consilier Atanasiu a precizat că „în nenumărate rânduri, când oraşul suferea şi se afla într’o stare deplorabilă, căruţele şi măturătorii erau întrebuinţaţi pentru diferite servicii particulare“.
 
Atanasiu a arătat că „d. primar V. Andronescu nu i-a dat satisfacţie astă vară când i-a adus la cunoştinţă, că d. Bogdan Popescu, directorul serviciului tehnic al primăriei, pentru construirea imobilului său de pe str. Sabinelor, a ţinut tot timpul la dispoziţia sa mai multe furgoane de ale salubriţei, măturătorii şi chiar pe picherul Alexandrescu“.
 
Consilieri Alimănişteanu şi Gh. Popa. au cerut demiterea imediată a lui Bogdan Popescu. În urma discuției, primarul Virgil Andronescu a declarat ședința secretă pentru „a nu auzi reprezentanţii presei cine sunt şi ceilalţi cari s-au folosit pentru nevoile lor particulare de personalul şi materialul serviciului de salubritate publică şi să nu se afle cum s’au spălat rufele murdare în familie“.
 
O nouă rubrică își face apariția în ziar, anume „Tribuna liberă“, în cadrul căreia este prezentat articolul scris de D. Rizescu, intitulat „Un ultim răspuns d-lui Gr. Roșu“.
 
Paginile ziarului prezintă încă o rubrică nouă „De la episcopie“, de unde aflăm că:
 
  • Preotul Ioasef Agalie, de la parohia Muslubei, judeţul Caliacra, astăzi teritoriu al Bulgariei, a fost mutat la parohia Tortoman, din județul Constanţa.
  • Cântăreţul Dumitru Găioiu, de la parohia Chioselor, a fost destituit pentru neglijenţă la serviciu.
  • Cântăreţul loan Brumă, de la biserica Sf. Gheorghe Constanţa, a fost reintegrat în toate drepturile sale.
  • Va avea loc la palatul Episcopal conferinţa administrativă a Episcopiei.
  • Episcopia a început să elibereze certificatele candidaţilor de hirotonie pentru Cadrilater.
 
Haideți să reconstituim împreună povestea Constanței de acum 100 de ani!
Dacă aveți poze, scrisori, documente etc. din Constanța anului 1924, le așteptăm pe adresa redacției tomis@ziuact.ro.

Despre proiectul „Constanța acum 100 de ani“
 
Dintr-o curiozitate firească, nu de puține ori ne întrebăm cum își petrecea ziua un constănțean în urmă cu un secol. Publicațiile locale ale vremii, ziare, gazete și reviste, stau mărturie să povestească, arc peste timp, despre întâmplările cotidiene de la malul mării. Inspirându-ne dictonul latin „verba volant, scripta manent“ considerăm necesar a reda din izvoarele scrise ale istoriei „cotidiene“ ale locuitorilor de la pontul Euxin.
 
Aceste surse bibliografice oferă mijlocul pentru a reconstitui imaginea Constanței din anul  1924, obiectiv pentru  care cotidianul ZIUA de Constanța demarează proiectul „Constanța acum 100 de ani“. Proiectul propune celor interesați „răsfoirea“ cotidianului „Dacia“ și redarea principalelor evenimente cotidiene ale anului 1924 în edițiile viitoare ale ziarului ZIUA de Constanța.

 Despre Guvern, politică și administrație în România anului 1924 puteți citi AICI.



 
Despre atmosfera, politicienii și administrația orașului Constanța din anul 192 puteți citi AICI.


 
 
Povestea integrală a ziarului „Dacia“ poate fi citită AICI.
 


Citește și:
ZIUA de Constanța lansează proiectul „Constanța acum 100 de ani“.Cum își petrecea ziua un constănțean în urmă cu un secol?
 
Constanța acum 100 de ani: Ziarul constănțean „Dacia“-început, influențe și sfârșit


 
Constanța acum 100 de ani: România, după Marele Război - începutul modernizării și al industrializării țării


 
Constanța acum 100 de ani: Virgil Andronescu  și Vergil Chițac, doi primari liberali la distanță de un secol
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii