#DobrogeaDigitală Primele alegeri parlamentare din Dobrogea – „Parlamentarii vor fi pe viitor scutul cetăţenilor“
30 Jul, 2021 00:00
30 Jul, 2021 00:00
30 Jul, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
2774
Marime text
- Volumul I al Carții „Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei“ scrisă de Stoica Lascu are 832 de pagini în care se regăsesc o serie de articole din diferite publicații din perioada 1878 - 1916 referitoare la istoria Dobrogei.
Un articol din „Conservatorul Constanței“, IV, nr. 30, 1912, cuprins în volumul I al cărții „Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei“ semnată de istoricul Stoica Lascu, ne proiectează o premieră în Dobrogea, alegerile parlamentare.
Textul ne punctează că acest eveniment era imperios necesar pentru dezvoltarea regiunii. În opinia cetățenilor alegerile au întârziat să apară, drept pentru care societatea dobrogeană a avut de suferit. Astfel, mărturiile de mai jos ilustrează nerăbdarea și entuziasmul cu care așteptau locuitorii alegerile.
„Puţine zile ne mai despart de apropiatele alegeri parlamentare. Între 8 şi 14 Noembrie, noii cetăţeni ai României din dreapta Dunării vor uza pentru întâia oară de drepturile politice. După un regim excepţional de treizeci şi patru de ani, Dobrogea este acum chemată să-şi aleagă şi dânsa reprezentanţii în sfatul ţării.
Astfel, de aci înainte nu vom mai fi consideraţi ca nişte nevârstnici, ci vom putea şi noi, ca şi fraţii din restul regatului, să ne spunem cuvântul prin trimişii noştri, acolo unde se făuresc destinele neamului. Momentul acesta e cu adevărat istoric - el însemnează pentru noi lepădarea tutelei umilitoare de până acum, iar pentru ţară cimentarea pentru totdeauna a legăturilor, ce trebue s'o unească cu Dobrogea.
Colţul acesta de pământ dintre Dunăre şi Mare - scump tuturor Românilor prin nenumăratele amintiri ale unui trecut glorios, prin marile sacrificii cu care a fost dobândit şi prin însemnătatea covârşitoare ce o are azi pentru mersul înainte al poporului nostru - a fost ţinut mai mult decât se cuvenea departe de viaţa politică a ţării. Lucrul acesta a fost, desigur, un rău. Multe din neajunsurile îndurate de locuitorii dobrogeni în cursul vremii ar fi fost înlăturate cu un ceas mai înainte, dacă Dobrogea ar fi avut şi ea putinţa, să-şi spună nevoile prin reprezentanţii ei acolo, de unde putea să vină îndreptarea.
Câte cereri juste ale populaţiei din partea locului au rămas fără răspuns, numai fiindcă aceste două judeţe n'aveau nişte glasuri autorizate, care să poarte acele cereri până la urechile celor de sus ! Câte măsuri nepotrivite şi arbitrare, ba chiar şi legi asupritoare pentru noi, s'au făcut numai fiindcă n'aveam în parlament reprezentanţi, cari s'arăte corpurilor legiuitoare adevăratele noastre nevoi ! Câte abuzuri şi samovolnicii revoltătoare s'au săvârşit în părţile acestea, numai fiindcă o administraţiune cu putere prea mare, dar fără destulă pregătire, nu avea nici măcar frâul unui control serios.
De acum înainte, senatorii şi deputaţii Dobrogei vor fi purtătorii de cuvânt, care vor spune celor mari nevoile noastre şi vor stărui întotdeauna să ni se facă dreptatea. Dânşii vor avea grije să vegheze, ca legile care ne privesc să fie făcute aşa, ca să se potrivească intereselor noastre, iar nu să ne fie împotrivă, cum s'a mai întâmplat. În sfârşit tot dânşii vor fi pe viitor scutul cetăţenilor, punându-i la adăpost de abuzurile administrative.
Astfel, alegerile care se apropie înseamnă pentru Dobrogea un pas serios pe calea propăşirii o îndrumare către o viaţă mai demnă şi către o activitate mai spornică. De aceea toţi cei care urmăresc cu sinceritate binele judeţului nostru, trebue să se pătrundă adânc de rostul evenimentului care ne preocupă. Datoria lor este să-şi dea toate silinţele, spre a lumina pe cetăţeni asupra actului, pe care sunt chemaţi să-l săvârşească. Numai aşa alegătorii vor merge la vot cu minte şi cu băgare de seamă, uitându-se bine cui vor încredinţa interesele lor, pentru ca să nu aibă a se căi mai târziu.
Numai astfel Dobrogenii vor putea arăta ţării, că merită într'adevăr drepturile ce li s'au dat.
I.BENTOIU
( "Conservatorul Constanţei", IV, nr. 30, 28 octombrie 1912: I)“
Sursă foto: Fondul Documentar Dobrogea de Ieri și de Azi ZIUA de Constanța
Sursă de documentare: „Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei“ de Stoica Lascu
Citește și:
Vremuri grele, în care „ţara piere şi baba se piaptănă”
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii