Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:48 26 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală - revista Dobrogea Jună „Pentru liniștea populațiunei”

ro

18 Mar, 2020 00:00 2832 Marime text

Ziarul Dobrogea Jună, înființat și condus, între anii 1904-1944, de către prestigiosul jurnalist Constantin N. Sarry, a reflectat în paginile sale devenirea Dobrogei moderne, cu cele mai de seamă evenimente politice, economice sau culturale.
 
Printre exemplarele prezente în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanța, regăsim și  numărul 165, anul XXII, apărut în 30 iulie 1926, din cuprinsul căruia cităm un articol referitor la măsurile luate de autorități împotriva atacurilor comitagiilor (insurgenți bulgari care, invocând rațiuni patriotice, se implicau în diferite acțiuni cu caracter paramilitar, împotriva celor pe care ei îi considerau dușmani ai națiunii bulgare).
 

„La ministerul de interne a avut loc eri dimineață o conferință privitoare la luarea de măsuri pentru liniștea populațiunei dobrogene din Cadrilater. Au participat prefecții județelor din Cadrilater, d. general Vlădescu, comandantul div.IX-a, general Ștefănescu comandantul jandarmeriei și alți factori răspunzători, cari au discutat și făcut diferite propuneri pentru împedecarea atacurilor bandelor bulgare.

 

DESCARCĂ GRATUIT REVISTA ÎN FORMAT PDF!
 

 

Ca încheiere, s’a dat delegație d-lui general Vlădescu și prefecților din Cadrilater să înainteze până luni programul menit să asigure liniștea, alcătuit după indicațiunile miniștrilor de interne și războiu.”


#citește mai departe în Dobrogea Jună, nr. 165, anul XXII, din 30 iulie 1926
#Dobrogea Jună
#Director Constantin N. Sarry

Mai multe numere ale publicației Dobrogea Jună puteți parcurge accesând Biblioteca Digitală.
 
Dacă în urmă cu 122 ani pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidență, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“. 
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA de Constanța (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanța sau, după caz, furnizorii săi de informații.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.
 
Sursa foto: captura youtube/arhiva TVR



Citește și:

#DobrogeaDigitală - revista „Dobrogea Jună“: „Întinse măsuri” de împiedicare a epidemiilor

#DobrogeaDigitală - revista Dobrogea Jună: „Sfatul Negustoresc” și izbânzile sale

#DobrogeaDigitală - revista Dobrogea Jună: O analiză a salariilor muncitorilor industriași

#DobrogeaDigitală - revista Dobrogea Jună: „Excursie într’o expoziție de pictură”

#DobrogeaDigitală - revista Dobrogea Jună: „Specula și contrabandele cu peștele statului“

#DobrogeaDigitală - revista Dobrogea Jună: Haos și dezorganizare în portul Constanța - „Hamalii nu se închină decât forței”
 


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari