Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:39 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Istoria Dobrogei – Bibliografie Silius Italicus (sec. I) – „Punicele”

ro

18 Nov, 2023 16:12 2764 Marime text

Romanul Titus Catius Silius Italicus a trăit între anii 25 și 101. După ce a îndeplinit funcția de consul în anul 68, el s-a retras din politică. În acest context, Silius a scris „Punicele”, o epopee despre al doilea război romano-cartaginez din anii 218 î. H. – 201 î. H., pe care a terminat-o în primii ani ai domniei lui Traian (98-117). (ed. Gh. Ștefan)
Portul Cartagina (Tunis) fusese o colonie feniciană din Africa de Nord care dominase Mediterana Occidentală și ai cărei locuitori era numiți puni de către romani.


Într-un pasaj din Cartea I, este comparată atacul armatei cartagineze condusă de celebrul Hanibal cu al arcașilor geți de la Dunărea de Jos: „319-326. Întrecându-i pe toţi, comandantul [Hanibal – notă G. Ștefan], care se deosebeşte prin armele specifice ale patriei sale, acum aruncă torţe fumegânde cu smoală aprinsă, acum atacă neobosit cu ţăruşi, lănci şi pietre sau sloboade din arc săgeţi înmuiate în venin de viperă şi care sunt de două ori vătămătoare, pe care le scoate mereu din tolba sa perfidă, întocmai ca un dac din ţinuturile războinice ale pământului getic, care, bucuros că şi-a ascuţit săgeţile cu veninul din patria sa, le aruncă pe neaşteptate la ţărmurile Istrului cu două nume.” (ed. L. Bauer).

Istoricul Gh. Ștefan (1899-1980 notează că în antichitate Dunărea era cunoscută sub numele Dunăre (spre izvoare) și Istru (spre vărsare).



Într-un pasaj din Cartea II, este amintită o expediție în Tracia a legendarelor femei războinice care nu se temeau nici de geți: „73-76. După cum în Tracia oştirea fecioarelor [amazoanele - n. G. Ș.] străbate Rodope [munți în Bulgaria] şi Pangeul [nordul Greciei] cu culmile lor înalte acoperite de păduri şi trece mereu Hebrul [râul Marița/Bulgaria + Evros/Grecia], dispreţuind pe ciconi pe geţi, palatul lui Rhesus [rege în Iliada – n. G. Ș.] şi pe bistonii cu armele în formă de semilună.” (ed. L. Bauer)
Ciconii și bistonii erau vechi triburi din marele neam al tracilor.



Amazoanele călărețe fuseseră menționate în trecut de scriitorii greci Arktinos, Pindar, Eschil și Diodor.


Bibliografie
Silii Italici Punica, edidit L. Bauer, vol. I, Teubner, Leipzig, 1890.
GHEORGHE ȘTEFAN (redactor responsabil) /INSTITUTUL DE ARHEOLOGIE AL ACADEMIEI RPR, Izvoare privind istoria României, vol. I, Ed. Academiei R. P.R., București, 1964. (LXX. Silius Italicus)


Sursa foto: ZIUA de Constanța - Exponate Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța 


Despre Marius Teja
 
Marius Virgil Teja s-a născut în judeţul Constanţa, în anul 1969. A absolvit Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureştişi are un master în Relaţii Internaţionale, absolvit la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. A fost profesor de Istorie şi Cultură Civică, muzeograf, voluntar after school, iar din 2020 editează blogul „Națiunea Armănă“.
 

Citește și:

Istoria Dobrogei - Bibliografie Iosephus Flavius (sec. I) - „Antichități iudaice”, „Războiul iudaic”
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari