Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
23:07 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Polifoniile sinelui”, de Ovidiu Dunăreanu Despre Dobrogea și neobositul său „cântăreț”

ro

03 Sep, 2021 00:00 2449 Marime text


* Recentul volum semnat de Ovidiu Dunăreanu are un titlu relevant – „Polifoniile sinelui”. Se pare că autorul a găsit în zona muzicii, în ultima vreme, o doză de fertilă inspirație pentru genericele sale editoriale.

Dacă anul trecut se ocupa de „Ex Ponto Epic Orchestra”, o generoasă antologie de proză contemporană, menită să-i promoveze pe colegii săi de breaslă, dar și să omagieze cei 25 de ani de activitate a Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România, anul acesta Ovidiu Dunăreanu face ceva și pentru propria sa creație, adunându-și între coperțile „Polifoniilor..” textele răspândite de-a lungul anilor prin revistele literare.



E vorba de o binevenită muncă de recuperare, prin care autorul a reușit să alcătuiască un tablou caleidoscopic a ceea ce reprezintă el ca publicist, ca observator cultural și promotor de valori literare în spațiul pontic. Toate acestea sunt conturate în eseuri, note de lectură, editoriale, recenzii sau pagini de jurnal care, de fapt, sunt prelungiri – într-o notă ușor mai intimistă – a literaturii sale de contemplație și elogiere a Dobrogei, a Ostrovului său, a oamenilor care au legătură cu locurile acestea binecuvântate.

Atașamentul său față de acest ținut dintre ape, unde se amestecă fabulos mitul, legenda, istoria, realul și magicul, transpare din fiecare frază, picură, molipsitor, din fiecare literă, e ca un șuvoi, ca un flux care ne duce cu el, călători „stăvilind cu greu un pui de neliniște în suflet”. Devine și pentru noi, cititorii săi, o obsesie, de care autorul mărturisește că încearcă să se elibereze prin poveste, prin „cântec”, iar ceea ce rezultă este o inedită Cântare a Cântărilor, dedicată, cu dragoste și sensibilitate, Dobrogei – „oriunde mă găsesc în ea, redeșteaptă în mine o mare orchestră. Cântecul ei nepieritor este în egală măsură și cântecul vieții mele.”

Volumul se încheie cu un capitol de „conversații cu prieteni”, unde sunt adunate câteva interviuri luate autorului de amicii săi literari, încă un prilej de dezvăluire și împărtășire a unui talentat prozator - un suflet mare, unde va sălășlui totdeauna bucuria, entuziasmul, generozitatea.
 
Citește și:
Interviu online Scriitorul Ovidiu Dunăreanu - „Mi-am reevaluat riguros întreaga trecere prin lume...”

#citeșteDobrogea: Ex Ponto și orchestra sa epică, celebrând un sfert de veac de existență a breslei scriitoricești dobrogene
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari