Părintele
Alexandru Doicescu s-a născut în comuna Poiana, judeţul Ialomiţa, pe 1 aprilie 1913, din părinţii Toma şi Elena. La vârsta de 3 ani a rămas orfan de ambii părinţi şi a fost crescut de rude, alături de ceilalţi cinci fraţi ai săi. După absolvirea cursurilor primare din satul natal, a urmat Seminarul Teologic „Nifon Mitropolitul” din Bucureşti, pe care l-a absolvit în anul 1935, şi Facultatea de Teologie din Chişinău, pe care a absolvit-o în anul 1941.
Pe 25 septembrie 1939 s-a căsătorit cu
Cornelia Dinescu, cu care a avut doi băieţi. Pe 26 aprilie 1942 a fost hirotonit diacon pe seama Catedralei Episcopale din Constanţa, iar pe 19 decembrie 1943 a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Satu Nou (comuna Canlia, judeţul Constanţa), de Eugeniu Laiu, Episcopul Locţiitor al Episcopiei Constanţa. La Satu Nou a slujit până în anul 1957, când, pe 1 februarie, a fost transferat la Parohia Valea Dacilor.
Într-un memoriu de activitate, scris pe 20 ianuarie 1950, părintele Alexandru Doicescu consemna următoarele:
„În tot timpul am căutat să nu ştirbesc cu nimic prestigiul hainei pe care o port sau al misiunii pe care o îndeplinesc. Serviciile cele în biserică, precum şi cele particulare, le-am făcut întotdeauna cu corectitudine. În viaţa de toate zilele am căutat ca, atât eu, cât şi familia mea, să fim pentru poporul pe care îl păstoresc exemplu de cinste, muncă şi bunătate. Pentru aceste lucruri am atras dragostea întregului popor.
Am activat la Căminul Cultural Local ca director şi preşedinte, ţinând cel puţin odată pe săptămână conferinţe educative cu caracter religios-moral. Am organizat biblioteca parohială şi am pus-o la dispoziţia doritorilor de citit. Ca preşedinte de cerc pastoral am căutat să corespund întocmai menirii acestor cecuri, organizând şedinţe în aşa fel încât am ajuns la rezultate frumoase.
La fel, predarea învăţământului religios în şcoala primară am făcut-o cu conştiinciozitate, motiv pentru care am primit mulţumirile Sfintei Episcopii Constanţa. Totdeauna în mijlocul poporului am arătat datoria pe care o are omul pentru el şi pentru ţară”.
Şi din punct de vedere administrativ, părintele Alexandru Doicescu s-a dovedit a fi un preot destoinic. Pe lângă biserica din Satul Nou, slujea şi la biserica din Izvoarele (Prejoaia), ambele biserici fiind construite la începutul secolului XIX şi aflate într-o stare avansată de degradare l-a numirea lui aici. Astfel, s-a îngrijit de restaurarea celor două monumente istorice, biserica din Izvoarele fiind considerată de majoritatea istoricilor cea mai veche biserică din judeţul Constanţa.
Activitatea intensă din ogorul bisericii nu a fost trecută cu vederea de autorităţile comuniste şi, pe 21 august 1954, părintele Alexandru Doicescu a fost arestat şi reţinut pentru mai bine de un an. Ziua arestării sale nu a fost una întâmplătoare. În apropierea zilei de 23 august, Ziua Naţională în acea vreme, erau arestate mai multe persoane considerate „duşmani ai poporului”, ca un dar pentru „conducătorul suprem”.
Părintele Alexandru Doicescu a fost eliberat pe 21 noiembrie 1955, fără să fie judecat sau condamnat, după cum mărturiseşte într-o adresă către episcopie:
„(...) Cu adâncă smerenie vă aduc la cunoştinţă ca am fost reţinut de organele M.A.I., în intervalul 21 august 1954 – 21 noiembrie 1955, fără să fiu judecat sau condamnat. Pentru confirmarea acestui fapt, vă rog sa cereţi de la M.A.I. dovada necesară.
Solicit acest lucru pentru a-mi fi considerată vechime în muncă şi această perioadă cât am fost reţinut. Alături depun o copie după Buletinul de Liberare emis de M.A.I.”
După eliberare, părintele Alexandru Doicescu a fost reîncadrat la Parohia Satu Nou, iar la cerere, pe 1 februarie 1957, a fost numit preot paroh în Parohia Valea Dacilor, judeţul Constanţa. Și aici a dat dovadă de aceleaşi calităţi pastoral-administrative şi a intrat în atenţia episcopiei, care l-a numit pe 1 august 1969 funcţionar la Protoieria Medgidia. După aproape doi ani de activitate la Protoieria Medgidia, şi-a dat demisia pe 1 mai 1971, din motive de sănătate.
Părintele Alexandru Doicescu a slujit la Valea Dacilor până spre sfârşitul vieţii. A trecut la Domnul în anul 2005 şi este înmormântat alături de soţia sa în curtea bisericii din Valea Dacilor.
Bibliografie:
Arhiva Arhiepiscopiei Tomisului, Dosar Preot Doicescu Alexandru
Sursă foto: Arhiva Arhiepiscopiei Tomisului
Despre Ionuț Druche
Ionuț Druche s-a născut pe 16.12.1982 în Constanța. Este absolvent al Școlii Generale nr. 9 „Ion Creangă“ din Constanța, al Grupului Școlar Industrial Construcții de Mașini din Constanța și al Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Apostol Andrei“ din Constanța, promoția 2005. Din anul 2007 lucrează în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, iar în prezent ocupă postul de Inspector Culte. Din decembrie 2018 este și bibliotecar la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” din Constanța. Preocupat de istoria contemporană a vieții bisericești din Dobrogea, Ionuț Druche a organizat din 2010 și până în prezent mai multe comemorări și simpozioane. De asemenea, este autor și coautor a mai multor cărți și articole.
Citeşte şi:
Colaborare ZIUA de Constanţa Ionuţ Druche, directorul Editurii Arhiepiscopiei Tomisului, despre istoria contemporană a vieţii bisericeşti din Dobrogea
Interviu online cu Ionuţ Druche, directorul Editurii Arhiepiscopiei Tomisului şi redactor-şef al revistei „Tomisul Ortodox“„Ca un detectiv, am căutat zeci de familii ale vechilor preoţi dobrogeni“
Preoți și biserici la sat: Parohia Mereni, județul Constanța (galerie foto)
Galerie foto: