Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:54 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală - Acces universal la informație „Albumul etnografic macedo-român - tipuri, porturi și localități ale aromânilor”, de I. Manakia

ro

09 Dec, 2021 00:00 2061 Marime text

Biblioteca virtuală pe care o lansam în urmă patru ani, aducând digitalizarea în atenția administrației publice locale, instituțiilor culturale și nu numai, a devenit acum de o actualitate fără precedent, la nivel global. 
 
Mesajul central al acestei inițiative vine de la nivel universitar - Biblioteca Ioan Popișteanu a Universității Ovidius Constanța, în parteneriat cu Asociația  Ștefadina și cu sprijinul ziarului ZIUA de Constanța, aduc în spațiul public, primul filon de semnături ale strămoșilor noștri.
 
Mai exact, Colecția Specială, compusă din peste o sută de volume, dintre care și cărți de patrimoniu, care au o vechime de câteva sute de ani, au fost restaurate și digitalizate și oferite prezentului și, mai ales, viitorului.
Ca o continuare a proiectului nostru #Dobrogea Digitală - Acces Universal la Informație, lansăm fondul de carte restaurat și digitalizat, care poate fi accesat atât pe site-ul ZIUA de Constanța în secțiunea Dobrogea și Biblioteca Universității Ovidius Constanța, cât și pe site-ul Bibliotecii Universitare „Ioan Popișteanu”.


 
Albumul de fotografii al lui Ianaki Manakia, profesor fotograf de la începutul secolului XX, cuprinde imagini cu aromâni și locurile lor de baștină, din Macedonia, Grecia sau Albania.

Ianaki, împreună cu fratele său Milton, sunt considerați pionieri ai fotografiei și ai producției de film din Balcani. Ei au lăsat peste 17000 de imagini, surprinse în 120 de localități.

În 1905, au filmat primele fotografii în mișcare din Balcani în Monastir (localitate denumită astăzi Bitola și aflată în fosta Republică Iugoslavă Macedonia). În onoarea muncii lor, are loc aici, în fiecare an, Festivalul Internațional de Film al Cineaștilor „Frații Manakia”.

Cu aparatul lor de fotografiat Bioscope, achiziționat din în Londra, au reușit să captureze o serie întreagă de imagini dintre cele mai varietate: festivaluri locale și nunți, adunări de oameni și acțiuni revoluționare, vizite ale oficialilor guvernamentali la Monastir, inclusiv sultanul Mehmed al V-lea (1911), regele Petru și Prințul Alexandru de Serbia (1913), și regele Constantin și Prințul Paul de Grecia (1918).

În 1906, au fost distinși cu medalia de aur, la Expoziția din București. Ei au deschis primul cinematograf la Bitola, prima dată în aer liber (1921), apoi acoperit (1923). Arhiva lor de film a fost depusă în Arhiva de stat a Republicii Populare Federale Iugoslavia în 1955, și transferată la Cinemateca Republicii Socialiste Iugoslave a Macedoniei în 1976.

Albumul etnografic macedo-român conține „interesante colecțiuni etnografice, istorice și geografice”, însumând 30 de imagini cu peisaje, portrete individuale sau de grup, majoritatea prezentând portul popular aromân și îndeletnicirile acestei etnii răspândite pretutindeni în Balcani.
 
Despre Gabriela TITZ
 
Absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității București (promoția 1993), cu un master în Drept și Administrație Europeană, a fost, timp de șapte ani, redactor al revistei culturale „Tomis“. A lucrat în domeniul consultanței, dar și ca inspector, în Direcția de Proiecte Europene a Consiliului Județean Constanța și în cadrul Agenției Județene de Plăți și Inspecție Socială. A tradus și a publicat, individual sau în calitate de co-autor, șapte volume apărute la edituri românești de prestigiu. În prezent, este redactor proiecte culturale la ziarul ZIUA de Constanța, traducător și consultant în domeniul proiectelor cu finanțări externe.
 
Citește și:
Dobrogea și Biblioteca Universității „Ovidius“ Constanța
 
Volumul are 20 de pagini și poate fi descărcat de mai jos.
 
 
 
Citește în format integral

204


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari