#DobrogeaDigitală - Acces universal la informaţie „Dobrogea de Sud“ nr. 2, aprilie - mai 1937
28 Jan, 2022 00:00
28 Jan, 2022 00:00
28 Jan, 2022 00:00
ZIUA de Constanta
2175
Marime text
An:
1937
Biblioteca virtuală pe care o lansam în urmă cu cinci ani, aducând digitalizarea în atenția administrației publice locale, instituțiilor culturale și nu numai, a devenit acum de o actualitate fără precedent, la nivel global.
Mesajul central al acestei inițiative vine de la nivel universitar - Biblioteca Ioan Popișteanu a Universității Ovidius Constanța, în parteneriat cu Asociația Ștefadina și cu sprijinul ziarului ZIUA de Constanța, aduc în spațiul public, primul filon de semnături ale strămoșilor noștri.
Mai exact, Colecția Specială, compusă din peste o sută de volume, dintre care și cărti de patrimoniu, care au o vechime de câteva sute de ani, au fost restaurate și digitalizate și oferite prezentului și, mai ales, viitorului.
Ca o continuare a proiectului nostru #Dobrogea Digitală - Acces Universal la Informație, lansăm fondul de carte restaurat și digitalizat, care poate fi accesat atât pe site-ul ZIUA de Constanța în secțiunea Dobrogea și Biblioteca Universității Ovidius Constanța, cât și pe site-ul Bibliotecii Universitare „Ioan Popișteanu”.
Revista de studii şi literatură regională „Dobrogea de Sud“ nr. 2, aprilie - mai, anul 1937, cuprinde o serie de articole semnate de personalităţi importante ale acelor vremuri precum Grigore Sălceanu sau Alex N. Papagheorghe. Colectivul redacţional, condus de Radu Rucăreanu, abordează tematici precum: „Elementul Românesc în Cadrilater înainte de 1913“ sau „Cetăţi din Dobrogea de Sud“. O bună parte din gazetă este ocupată de literatură prin poeme semnate de Grigore Sălceanu sau Clement Vornicu.
În cele 36 de pagini sunt prezentate opt articole după cum urmează:
Cum se alimentează un curent de G. Mărculescu
Pontică (versuri) de Gr. Sălceanu
Elementul Românesc în Cadrilater înainte de 1913 de C. D. Constantinescu Mirceşti
Exchinox alb (versuri) de Clement Vornicu
Din istoria economică a Balcicului de Mircea Roşculeţ
Beiul din Balcic (versuri) de Em. Papazissu
Dobrogea din cărţi de Ion Lolu
Macedoneană (versuri) de F. Celea
Romani Ardeleni în Sudul Dobrogei de R. Rucăreanu
Cetăţi din Dobrogea de Sud de Alex N. Papagheorghe
Note
Citește și:
Dobrogea și Biblioteca Universității „Ovidius“ Constanța
Volumul are 36 de pagini și poate fi descărcat de mai jos.
Citește în format integral
381
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii