Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
07:16 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală - Acces universal la informație „O nevastă româncă în traiul pămîntesc și’n vieța după morte“, de Bogdan Petriceicu-Hasdeu

ro

28 Feb, 2022 00:00 37356 Marime text

Biblioteca virtuală pe care o lansam în urmă cu cinci ani, aducând digitalizarea în atenția administrației publice locale, instituțiilor culturale și nu numai, a devenit acum de o actualitate fără precedent, la nivel global. 
 
Mesajul central al acestei inițiative vine de la nivel universitar - Biblioteca Ioan Popișteanu a Universității Ovidius Constanța, în parteneriat cu Asociația  Ștefadina și cu sprijinul ziarului ZIUA de Constanța, aduc în spațiul public, primul filon de semnături ale strămoșilor noștri.
 
Mai exact, Colecția Specială, compusă din peste o sută de volume, dintre care și cărti de patrimoniu, care au o vechime de câteva sute de ani, au fost restaurate și digitalizate și oferite prezentului și, mai ales, viitorului.
Ca o continuare a proiectului nostru #Dobrogea Digitală - Acces Universal la Informație, lansăm fondul de carte restaurat și digitalizat, care poate fi accesat atât pe site-ul ZIUA de Constanța în secțiunea Dobrogea și Biblioteca Universității Ovidius Constanța, cât și pe site-ul Bibliotecii Universitare „Ioan Popișteanu”.


 
Pe 7 martie 1903, în cadrul ședinței Academiei Române, ilustrul savant Bogdan Petriceicu Hasdeu prezenta lucrarea „O nevastă româncă în traiul pămîntesc și’n vieța după morte“, un omagiu adus soției sale, poeta Iulia Faliciu Hasdeu (n. 1840 – d. 1902).
 
Încă din începutul evocării, Bogdan Petriceicu Hasdeu (n . 1833 - d. 1907) punctează importanța rolului pe care l-a avut soția sa în viața sa privată și profesională. Acesta mărturisește că „pînă la căsătoria mea în 1865, eu am scris câte-va articole de diare, vr’o câte-va broşure si o colecţiune de documente, iată tot. Eram o nopte despre zori de di, nu încă diminâţă; eram o mică parte din eu al meu, o parte obosită şi desgustată. De atunci încoce, prin nevestă-mea, de odată eu m’am simţit întreg şi luminos“.
 
În cadrul conferinței antemenționate, Hasdeu aduce practic un laudatio soției sale, o aureolare a soției românce. Publicată la editura Librăriei Socecu&CO, la un an după moartea Iuliei Faliciu Hasdeu, lucrarea însumează 64 de pagini.
Volumul are 64 de pagini și poate fi descărcat de mai jos.
Citește în format integral

736


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari