Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
06:55 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

​#DobrogeaDigitală - Acces universal la informație „Pestalozzi și Rolul moral-social al educației“, de George G. Antonescu

ro

11 Feb, 2022 00:00 2889 Marime text


Biblioteca virtuală pe care o lansam în urmă cu cinci ani, aducând digitalizarea în atenția administrației publice locale, instituțiilor culturale și nu numai, a devenit acum de o actualitate fără precedent, la nivel global. 
 
Mesajul central al acestei inițiative vine de la nivel universitar - Biblioteca Ioan Popișteanu a Universității Ovidius Constanța, în parteneriat cu Asociația  Ștefadina și cu sprijinul ziarului ZIUA de Constanța, aduc în spațiul public, primul filon de semnături ale strămoșilor noștri.
 
Mai exact, Colecția Specială, compusă din peste o sută de volume, dintre care și cărti de patrimoniu, care au o vechime de câteva sute de ani, au fost restaurate și digitalizate și oferite prezentului și, mai ales, viitorului.
Ca o continuare a proiectului nostru #Dobrogea Digitală - Acces Universal la Informație, lansăm fondul de carte restaurat și digitalizat, care poate fi accesat atât pe site-ul ZIUA de Constanța în secțiunea Dobrogea și Biblioteca Universității Ovidius Constanța, cât și pe site-ul Bibliotecii Universitare „Ioan Popișteanu”.




 
Volumul „Pestalozzi și Rolul moral-social al educației“ este semnat de reputatul pedagog George G. Antonescu (n. 1882 - d. 1953), profesor de pedagogie la Universitatea din Bucureşti şi director al Institutului Pedagogic Român.
 
Opera, publicată în anul 1908 la tipografia Curții Regale F. Golb FII,  expune o serie de idei fundamentate pe principiile promovate de Johann Heinrich Pestalozzi ( n. 1746 - d. 1827), pedagog elevețian și unul din reformatorii educației.
 
Autorul punctează încă din prefața cărții că „fără o  cultură serioasă, deci, fără educaţia minţei, a inimei şi a voinţei, nu poate progresa o societate, nici moralmente, nici materialmente. începem a ne convinge de importanţa avizului dat de Suveranul nostru: formaţi caractere!“. Astfel că scopul urmărit în lucrarea de față este tocmai „întărirea ştiinţifică şi ilustrarea acestui adevăr“.
 
Volumul cuprinde 163 de pagini, structurate pe cinci capitole după cum urmează:
 
Prefaţă
I. Atitudinea lui Pestalozzi faţă de spiritul şi cultura timpului său
II. A. Starea materială şi morală a poporului elveţian
B. Mijloace de îndreptare
III. Evoluţia morală a omului şi rolul educației în această evoluţie
IV. Scopul şi mijloacele educaţiei
A. Forţa morală
B. Forţa intelectuală
C. Forţa fizică
D. Forţa comună
V. Factorii educaţiei
1. Familia
2. Şcoala
Încheere
 
Citește și:
 
Dobrogea și Biblioteca Universității „Ovidius“ Constanța

Volumul are 163 de pagini și poate fi descărcat de mai jos.
Citește în format integral

604


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari