Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
07:37 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală - Acces universal la informație „Nascerea la români. Studiu etnograficu“, de Simion Florea Marian

ro

16 Feb, 2022 00:00 4008 Marime text

Biblioteca virtuală pe care o lansam în urmă cu cinci ani, aducând digitalizarea în atenția administrației publice locale, instituțiilor culturale și nu numai, a devenit acum de o actualitate fără precedent, la nivel global. 
 
Mesajul central al acestei inițiative vine de la nivel universitar - Biblioteca Ioan Popișteanu a Universității Ovidius Constanța, în parteneriat cu Asociația  Ștefadina și cu sprijinul ziarului ZIUA de Constanța, aduc în spațiul public, primul filon de semnături ale strămoșilor noștri.
 
Mai exact, Colecția Specială, compusă din peste o sută de volume, dintre care și cărti de patrimoniu, care au o vechime de câteva sute de ani, au fost restaurate și digitalizate și oferite prezentului și, mai ales, viitorului.
Ca o continuare a proiectului nostru #Dobrogea Digitală - Acces Universal la Informație, lansăm fondul de carte restaurat și digitalizat, care poate fi accesat atât pe site-ul ZIUA de Constanța în secțiunea Dobrogea și Biblioteca Universității Ovidius Constanța, cât și pe site-ul Bibliotecii Universitare „Ioan Popișteanu”.


 
În anul 1892 academicianul Simion Florea Marian (n. 1847 - d.  1907) publica lucrarea „Nascerea la români. Studiu etnograficu“, ca o continuare a volumelor „Nunta la români. Studiu istorico-entograficu comparativu“ ( anul 1890) și „Înmormântarea la români“ (anul 1892). Reușește astfel să construiască o trilogie a vieții, bine documentată, sub edițiunea Academiei Române.
 
Considerat unul dintre cei mai notabili etnografi și folcloriști români, Simion Florea Marian a lăsat o moștenire literară și științifică imensă. Pe lângă culegeri de folclor din toate ținuturile locuite de români, a scris monografii despre sărbători, datini românești, ornitologie, cromatică etc. Opera lui rămâne piatra de temelie a cercetării științifice a folclorului.

Tipărit la tipografia Carol Gobl, volumul de față abordează teme precum: „Botezul“, „Ursitoarele“ sau „Mărturiile“. Ultimele file din carte sunt dedicate cântecelor de leagăn și de cumetrie.

În cele 446 de pagini sunt discutate 25 de subiecte, după cum umează:

I.Dorulu Româncei
II. În altă stare
III. Sburătorulu
IV. Samca sau Avestiţa
V. Nascerea
VI. Perderea
VII. Scăldătorea
VIII. Slobozirea casei
IX. Rodinii
X. Lăptarea
XI. Ursitorele
XII. Botezulu
XIII. Numele de botezu
XIV. Mărturiile
XV. Schimbarea numelui
XVI. Cumătria
XVII. Scăldăciunea
XVIII. Scăldătorea nepoteî
XIX. Inbisericirea
XX. Colăcimea
XXI. Crescerea
XXII. Bolele copiiloru
XXIII. Masa moşei
XXIV. Tunderea perului
XXV. Înţărcarea
 
Citește și:
 
Dobrogea și Biblioteca Universității „Ovidius“ Constanța
 
Volumul are 446 de pagini și poate fi descărcat de mai jos.
Citește în format integral

446


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari