#DobrogeaDigitală - Acces universal la informație „Curs de pedagogie“, de Ion Găvănescu
02 Mar, 2022 00:00
02 Mar, 2022 00:00
02 Mar, 2022 00:00
ZIUA de Constanta
36416
Marime text
An:
1899
Autor: Ion Găvănescu
Editura: Imprimeria Statului
Autor: Ion Găvănescu
Editura: Imprimeria Statului
Biblioteca virtuală pe care o lansam în urmă patru ani, aducând digitalizarea în atenția administrației publice locale, instituțiilor culturale și nu numai, a devenit acum de o actualitate fără precedent, la nivel global.
Mesajul central al acestei inițiative vine de la nivel universitar - Biblioteca Ioan Popișteanu a Universității Ovidius Constanța, în parteneriat cu Asociația Ștefadina și cu sprijinul ziarului ZIUA de Constanța, aduc în spațiul public, primul filon de semnături ale strămoșilor noștri.
Mai exact, Colecția Specială, compusă din peste o sută de volume, dintre care și cărti de patrimoniu, care au o vechime de câteva sute de ani, au fost restaurate și digitalizate și oferite prezentului și, mai ales, viitorului.
Ca o continuare a proiectului nostru #Dobrogea Digitală - Acces Universal la Informație, lansăm fondul de carte restaurat și digitalizat, care poate fi accesat atât pe site-ul ZIUA de Constanța în secțiunea Dobrogea și Biblioteca Universității Ovidius Constanța, cât și pe site-ul Bibliotecii Universitare „Ioan Popișteanu”.
Unul dintre creatorii pedagogiei moderne în România, Ion Găvănescu publica la finele secolului XIX lucrarea „Curs de pedagogie“. Lansat în anul 1899 de editura Imprimeria Statului, volumul abordează tehnici pedagogice inedite în spațiul românesc la acea vreme. Printre subiectele propuse se remarcă „Educația Morală“, „Importanța Didacticei“ sau „Utilitarismul pedagogic“.
Ion Găvănescu (n. 1859 - d. 1949) s-a consacrat pedagogiei, publicând printre primele lucrări din acest domeniu. A fost profesor universitar și decan al Facultății de Litere și Filosofie de la Universitatea din Iași (1888-1932) și director al seminarului pedagogic (1899-1932) din același oraș.
Autorul punctează în prefața cărții că „din acest vast domeniu al cercetărilor pedagogice presint lumii şcolare volumul de faţă, ca un început, conţinînd principiile generale de orientare în sciinţa educaţiei şi instrucţiunei“.
Volumul însumează 395 de pagini, structurate în trei mari părți dispuse cu mai multe subcapitole, după cum urmează:
Partea întîia - Pedagogia Filozofică
Partea a doua - Metodologia
Partea a treia - Didactica
Citește și:
Dobrogea și Biblioteca Universității „Ovidius“ Constanța
Volumul are 395 de pagini și poate fi descărcat de mai jos.
Citește în format integral
693
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii