#DobrogeaDigitală - Acces universal la informație „Ameliorarea integrală a insulei Letea”, de Gh. I. Bârcă
11 Dec, 2021 00:00
11 Dec, 2021 00:00
11 Dec, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
1386
Marime text
An:
1948
Autor: Gheorghe I. Bârcă
Editura: Monitorul Oficial și Imprimeriile Statului. Imprimeria Națională
Autor: Gheorghe I. Bârcă
Editura: Monitorul Oficial și Imprimeriile Statului. Imprimeria Națională
Biblioteca virtuală pe care o lansam în urmă patru ani, aducând digitalizarea în atenția administrației publice locale, instituțiilor culturale și nu numai, a devenit acum de o actualitate fără precedent, la nivel global.
Mesajul central al acestei inițiative vine de la nivel universitar - Biblioteca Ioan Popișteanu a Universității Ovidius Constanța, în parteneriat cu Asociația Ștefadina și cu sprijinul ziarului ZIUA de Constanța, aduc în spațiul public, primul filon de semnături ale strămoșilor noștri.
Mai exact, Colecția Specială, compusă din peste o sută de volume, dintre care și cărți de patrimoniu, care au o vechime de câteva sute de ani, au fost restaurate și digitalizate și oferite prezentului și, mai ales, viitorului.
Ca o continuare a proiectului nostru #Dobrogea Digitală - Acces Universal la Informație, lansăm fondul de carte restaurat și digitalizat, care poate fi accesat atât pe site-ul ZIUA de Constanța în secțiunea Dobrogea și Biblioteca Universității Ovidius Constanța, cât și pe site-ul Bibliotecii Universitare „Ioan Popișteanu”.
Lucrarea „Ameliorarea integrală a insulei Letea” este publicată în 1948, sub egida Institutului de cercetări piscicole al României, și este rodul unor studii, cercetări, măsurători şi recunoaşteri pe teren, întreprinse de autor în trei campanii consecutive, începute în anul 1936.
Volumul, însumând 170 de pagini, este structurat în trei capitole mari, „Starea actuală a insulei Letea”, „Determinarea caracterelor Insulei şi ameliorarea ei”, „Repercusiunile lucrărilor de ameliorare”, fiecare dintre ele fiind însoțit de imagini, grafice și hărți, ilustrând structura și specificul zonei studiate.
Bălţile, gârlele şi grindurile au fost măsurate de autor, care a cercetat de asemenea curenţii de apă dulce și procesul de dezvoltare a vegetaţiei acvatice, în detrimentul perimetrului pescuibil, oferind câteva soluții importante pentru ameliorarea Insulei Letea și exploatarea ei rațională.
Din lucrare aflăm că prima recunoaştere a insulei a fost făcută în 1910, de către Ing. Vidraşcu, care a întocmit și primele hărți topografice şi hidrografice, regiunea suferind însă ulterior importante schimbări, în urma procesului de metamorfoză la care este supusă permanent Delta, mai ales prin colmatări sau invadarea vegetaţiei plutitoare (plauri).
Avându-l ca mentor pe Grigore Antipa, un precursor al ştiinţei piscicole în România, Gh. I. Bârcă îi aduce un omagiu marelui savant, prin continuarea muncii sale de cercetare, în regiunea Deltei Dunării.
Ca orice lucrare științifică serioasă, cartea se încheie cu un rezumat în limba franceză, precum și o bogată bibliografie.
Despre Gabriela TITZ
Absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității București (promoția 1993), cu un master în Drept și Administrație Europeană, a fost, timp de șapte ani, redactor al revistei culturale „Tomis“. A lucrat în domeniul consultanței, dar și ca inspector, în Direcția de Proiecte Europene a Consiliului Județean Constanța și în cadrul Agenției Județene de Plăți și Inspecție Socială. A tradus și a publicat, individual sau în calitate de co-autor, șapte volume apărute la edituri românești de prestigiu. În prezent, este redactor proiecte culturale la ziarul ZIUA de Constanța, traducător și consultant în domeniul proiectelor cu finanțări externe.
Citește și:
Dobrogea și Biblioteca Universității „Ovidius“ Constanța
Volumul are 171 de pagini și poate fi descărcat de mai jos.
160
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii