#DobrogeaDigitală - Acces universal la informație „Carte de cetire pentru scolele poporali române“, de Zacharia Boiu
26 Nov, 2021 00:00
26 Nov, 2021 00:00
26 Nov, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
1295
Marime text
An:
1870
Autor: Zacharia Boiu
Tipografie: Tipografia Archidiecesana, Sibiu
Tipografie: Tipografia Archidiecesana, Sibiu
Autor: Zacharia Boiu
Tipografie: Tipografia Archidiecesana, Sibiu
Tipografie: Tipografia Archidiecesana, Sibiu
Biblioteca virtuală pe care o lansam în urmă patru ani, aducând digitalizarea în atenția administrației publice locale, instituțiilor culturale și nu numai, a devenit acum de o actualitate fără precedent, la nivel global.
Mesajul central al acestei inițiative vine de la nivel universitar - Biblioteca Ioan Popișteanu a Universității Ovidius Constanța, în parteneriat cu Asociația Ștefadina și cu sprijinul ziarului ZIUA de Constanța, aduc în spațiul public, primul filon de semnături ale strămoșilor noștri.
Mai exact, Colecția Specială, compusă din peste o sută de volume, dintre care și cărți de patrimoniu, care au o vechime de câteva sute de ani, au fost restaurate și digitalizate și oferite prezentului și, mai ales, viitorului.
Ca o continuare a proiectului nostru #Dobrogea Digitală - Acces Universal la Informație, lansăm fondul de carte restaurat și digitalizat, care poate fi accesat atât pe site-ul ZIUA de Constanța în secțiunea Dobrogea și Biblioteca Universității Ovidius Constanța, cât și pe site-ul Bibliotecii Universitare „Ioan Popișteanu”.
Una dintre cele mai vechi inițiative legate de un manual de „cetire” pentru învățământul primar românesc îi aparține lui Zacharia Boiu, poet și publicist român, membru corespondent al Academiei Române, cel care a tradus faimosul Memorandum adresat împăratului Franz Josef al Austriei în 1892.
Absolvent al seminarului teologic ortodox din Sibiu, este susținut de mitropolitul Andrei Șaguna și va merge la Leipzig pentru studii. După întoarcerea în țară, va lucra ca redactor la publicațiile Telegraful român și Transilvania, participând activ la înființarea societății ASTRA. Tot el înființează prima școală română la Sighișoara, în 1861.
Ca profesor la Institutul pedagogic și teologic și paroh al bisericii greco-orientale din Sibiu, conștient că învățarea limbii materne este dificilă fără existența unor manuale potrivite, el simte necesitatea redactării unei Cărți de citire, utilă dascălilor și tinerilor învățăcei, după ce alcătuise deja, în 1862, un prim Abecedar.
„Cartea de cetire pentru scolele poporali române”, tipărită în 1870, la Sibiu este „edițiunea a treia, îndreptată”, autorul însoțind-o și de o prefață în care face precizări cu privire la revizuirile aduse față de edițiile anterioare.
Cartea însumează 160 de pagini de texte pilduitoare, informații succinte despre România și vecinii săi, despre formele de relief, elemente de faună și floră, corpuri cerești, continente, dar și mici bucăți literare, basme populare sa extrase din poeziile lui Vasile Alecsandri.
Scriitura are parfumul limbii române vechi și, chiar dacă autorul își redactează lucrarea în perioada de tranziție de la alfabetul chirilic către cel latin, iar textul este, pe alocuri, mai greu de înțeles, cititorul de astăzi este invitat să se aplece cu răbdare și curiozitate asupra lui, descifrându-i tainele și bucurându-se de una dintre cele mai vechi „cărți de cetire”.
Despre Gabriela TITZ
Absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității București (promoția 1993), cu un master în Drept și Administrație Europeană, a fost, timp de șapte ani, redactor al revistei culturale „Tomis“. A lucrat în domeniul consultanței, dar și ca inspector, în Direcția de Proiecte Europene a Consiliului Județean Constanța și în cadrul Agenției Județene de Plăți și Inspecție Socială. A tradus și a publicat, individual sau în calitate de co-autor, șapte volume apărute la edituri românești de prestigiu. În prezent, este redactor proiecte culturale la ziarul ZIUA de Constanța, traducător și consultant în domeniul proiectelor cu finanțări externe.
Citește și:
Dobrogea și Biblioteca Universității „Ovidius“ Constanța
Volumul are 163 de pagini și poate fi descărcat de mai jos.
144
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii