Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
21:59 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală - Acces universal la informație Hronica românilor și a mai multor neamuri. Tomul I

ro

13 Nov, 2021 00:00 1618 Marime text

 
Biblioteca virtuală pe care o lansam în urmă patru ani, aducând digitalizarea în atenția administrației publice locale, instituțiilor culturale și nu numai, a devenit acum de o actualitate fără precedent, la nivel global. 
 
Mesajul central al acestei inițiative vine de la nivel universitar - Biblioteca Ioan Popișteanu a Universității Ovidius Constanța, în parteneriat cu Asociația  Ștefadina și cu sprijinul ziarului ZIUA de Constanța, aduc în spațiul public, primul filon de semnături ale strămoșilor noștri.
 
Mai exact, Colecția Specială, compusă din peste o sută de volume, dintre care și cărti de patrimoniu, care au o vechime de câteva sute de ani, au fost restaurate și digitalizate și oferite prezentului și, mai ales, viitorului.

Ca o continuare a proiectului nostru #Dobrogea Digitală - Acces Universal la Informație, lansăm fondul de carte restaurat și digitalizat, care poate fi accesat atât pe site-ul ZIUA de Constanța în secțiunea Dobrogea și Biblioteca Universității Ovidius Constanța, cât și pe site-ul Bibliotecii Universitare „Ioan Popișteanu”.

 
 

Volumul Hronica românilor şi a mai multor neamuri încât au fost iale aşa de amestecate cu românii, cât lucrurile, întâmplările şi faptele unora fără de ale altora nu se pot scrie pre înţeles, (...)Tomul I, este un monument de informație documentară, care îmbogățește izvoarele prin aducerea la lumina zilei a unor inedite și variate documente, ferite cu grijă de ochii lumii, documente adăpostite în arhivele Vaticanului, ale Vienei sau Budei, din perioada cuprinsă între anul 86 și  până la anul 1439 după nașterea Domnului Hristos.

Care este lecția pe care ne-o tălmăcește lucrarea lui Gheorghe Şincai la aproape două secole după ce a fost încheiată? Pilda închinării vieții unei nobile cauze: aceea a ridicării condiției neamului tău nedreptățit. În pofida formei analitice, de tip medieval, Hronica românilor aduce un spirit militant, modern, ea putând fi considerată o lucrare de specialitate, strâns ancorată în curentul de idei al timpului, o formă de exprimare a celor mai impetuoase aspirații naționale și sociale formulate de mișcarea de redeșteptare națională din Transilvania.

Mai înainte de orice, autorul dă măsura unei autentice conștiințe românești. De altfel, reacția cenzurii habsburgice: „opera este bună de pus pe foc, iar autorul merită să fie spânzurat“ e de natură să sublinieze caracterul excepțional al creației cărturarului român. Cu toate că influenţa autorului asupra constituirii corpusului istoriografic românesc a fost mult diminuată din simplul motiv că a apărut mult prea târziu, după moartea lui Gheorghe Șincai, în 1853, la Iaşi, caracterul eroic și curat i-a asigurat înscrierea în rândul marilor simboluri din cultura română.

 Recondiționarea acestui volum s-a realizat prin grija membrilor Asociației „Ștefadina“ din București, iar ulterior, prin eforturile Bibliotecii Universitare „Ioan Popișteanu“, ale asociației sus menționate și ale ziarului „ZIUA de Constanța“, Hronica românilor a fost scanată, astfel încât potențialul cititor poate opta între consultarea materialului, în format fizic, în sala de patrimoniu a Bibliotecii și, respectiv, accesarea variantei digitalizate printr-un simplu click.
 
Despre Carmen CIORNEA (CV)
Carmen CIORNEA este conferențiar universitar la Facultatea de Teologie din cadrul Universității „Ovidius“ Constanța. A publicat până-n prezent 10 volume de autor: „Hieroschemamonk Daniil Sandu Tudor - mystical poet“ (București: Editura Eikon, 2021);Voia semnelor”, (Ploiești: Editura Rocart, 2021); „Priest Daniil Sandu Tudor - a microhistory of the resistance during the communist totalitarianism“ (Budapesta: AB-ART Publishing House, 2020), „Să nu fiți căldicei!“ Sandu Tudor și întemeierea Rugului Aprins (1940-1952) (Editura Eikon, București, 2018), „Sandu Tudor și asociațiile studențești creștine din România interbelică“ (Editura Eikon, București, 2017), „(Dez)legarea ochilor“ (Editura ExPonto, Constanța, 2017), „Chipul Rugului Aprins“ (Editura Eikon, București, 2015), „Chipul «Rugului Aprins» dăltuit în memoria vie a ucenicilor“ (Editura Vasiliana ʼ98, Iași, 2014), „Argumentele unei generații“ (Editura Sfântul Ierarh Nicolae, Brăila, 2014), „Judecata mieilor“ (Editura Sfântul Ierarh Nicolae, Brăila, 2012).
Concomitent, a susţinut o bogată activitate publicistică şi de cercetare ştiinţifică: studiile, articolele sau eseurile autoarei regăsindu-se în volumele unor manifestări științifice internaționale și naționale, jurnale sau reviste culturale și cu profil spiritual.

Citește și:
Dobrogea și Biblioteca Universității „Ovidius“ Constanța
 
Volumul are 1036 de pagini și poate fi descărcat de mai jos.
 
 
 
 
 
 
Citește în format integral

268


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari