#DobrogeaDigitală - Acces universal la informație „Enciclopedia Română. Tomul I“ de Corneliu Diaconovich
12 Jan, 2022 00:00
12 Jan, 2022 00:00
12 Jan, 2022 00:00
ZIUA de Constanta
2764
Marime text
An:
1898
Autor: Corneliu Diaconovich
Editura: Editura și tiparul lui W. Krafft
Autor: Corneliu Diaconovich
Editura: Editura și tiparul lui W. Krafft
Biblioteca virtuală pe care o lansam în urmă patru ani, aducând digitalizarea în atenția administrației publice locale, instituțiilor culturale și nu numai, a devenit acum de o actualitate fără precedent, la nivel global.
Mesajul central al acestei inițiative vine de la nivel universitar - Biblioteca Ioan Popișteanu a Universității Ovidius Constanța, în parteneriat cu Asociația Ștefadina și cu sprijinul ziarului ZIUA de Constanța, aduc în spațiul public, primul filon de semnături ale strămoșilor noștri.
Mai exact, Colecția Specială, compusă din peste o sută de volume, dintre care și cărti de patrimoniu, care au o vechime de câteva sute de ani, au fost restaurate și digitalizate și oferite prezentului și, mai ales, viitorului.
Ca o continuare a proiectului nostru #Dobrogea Digitală - Acces Universal la Informație, lansăm fondul de carte restaurat și digitalizat, care poate fi accesat atât pe site-ul ZIUA de Constanța în secțiunea Dobrogea și Biblioteca Universității Ovidius Constanța, cât și pe site-ul Bibliotecii Universitare „Ioan Popișteanu”.
Veritabilă lucrare și totodată o premieră în spațiul românesc „Enciclopedia Română“ este prima enciclopedie scrisă în limba română. A fost publicată în anul 1898, la doi ani de la decizia din 7 februarie 1895 a Asociației pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român de a scrie o asemenea lucrare. Sub coordonarea lui Corneliu Diaconovich ( n. 1859 – d. 1923) au fost scrise cele trei volume publicate la editura W. Krafft.
La redactarea acestei opere monumentale au fost cooptate peste 200 de personalității importante ale acelor vremuri, savanți, istorici, jurnaliști, literați, printre care s-au numărat: Grigore Antipa, Victor Babeș, Léo Bachelin, Valeriu Braniște, Partenie Cosma, George Dima, Ovid Densusianu, Ionescu-Caion, George Lahovary, Titu Maiorescu, Ludovic Mrazec, Constantin Rădulescu-Motru, Dimitrie Onciul, Theodor Speranția, Alexandru Sutzu, Nicolae Teclu, Alexandru D. Xenopol etc.
Lucrarea este „menită a da publicului cetitor român un laconic dar credincios călăuz - multum in parvo - în toate chestiunile de interes general, și în deosebi un inventar cât mai complet al avuțiilor forțelor noastre naționale“.
Autorul cărții, publicistul Corneliu Diaconovich, notează în maniera specifică vremii că „idea conducătoare a «Enciclopediei Române» a fost și este a deschide o nouă și bogată resursă pentru înavuțirea culturii și întărirea consciinței noastre naționale“.
Citește și:
Dobrogea și Biblioteca Universității „Ovidius“ Constanța
Volumul are 955 de pagini și poate fi descărcat de mai jos.
Citește în format integral
520
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii