#DobrogeaDigitală - Acces universal la informație „La Roumanie. Valachie-Moldavie-Dobroudja”, de Eugène Pittard
01 Dec, 2021 00:00
01 Dec, 2021 00:00
01 Dec, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
6169
Marime text
An:
1917
Autor: Eugène Pittard
Tipografie: Editions Bossard
Tipografie: Editions Bossard
Autor: Eugène Pittard
Tipografie: Editions Bossard
Tipografie: Editions Bossard
Biblioteca virtuală pe care o lansam în urmă patru ani, aducând digitalizarea în atenția administrației publice locale, instituțiilor culturale și nu numai, a devenit acum de o actualitate fără precedent, la nivel global.
Mesajul central al acestei inițiative vine de la nivel universitar - Biblioteca Ioan Popișteanu a Universității Ovidius Constanța, în parteneriat cu Asociația Ștefadina și cu sprijinul ziarului ZIUA de Constanța, aduc în spațiul public, primul filon de semnături ale strămoșilor noștri.
Mai exact, Colecția Specială, compusă din peste o sută de volume, dintre care și cărți de patrimoniu, care au o vechime de câteva sute de ani, au fost restaurate și digitalizate și oferite prezentului și, mai ales, viitorului.
Ca o continuare a proiectului nostru #Dobrogea Digitală - Acces Universal la Informație, lansăm fondul de carte restaurat și digitalizat, care poate fi accesat atât pe site-ul ZIUA de Constanța în secțiunea Dobrogea și Biblioteca Universității Ovidius Constanța, cât și pe site-ul Bibliotecii Universitare „Ioan Popișteanu”.
Prestigios antropolog elvețian, Eugène Pittard a făcut numeroase călătorii de studiu în România, țară despre care a scris în mai multe rânduri.
Volumul apărut la Paris, în 1917, „La Roumanie: Valachie, Moldavie, Dobroudja” poartă o dedicație impresionantă a autorului: „poporului român, pe care am învățat să-l cunosc și să-l iubesc”.
Multiplele campanii de studii antropologice pe care Pittard le-a întreprins pe teritoriul țării noastre, s-au concretizat în cercetări importante asupra tipologiilor umane din provinciile românești.
Volumul de față nu este, însă, o lucrare științifică, ci mai degrabă un fel de jurnal cu amintirile autorului despre România, o sinteză rapidă a tuturor elementelor care o compun – oamenii, tradițiile, obiceiurile, modul de viață, chiar și o fărâmă din sufletul românesc.
Lucrarea este însoțită de numeroase fotografii făcute de autor, care pare fascinat de costumele naţionale, imortalizând români şi românce autentice, din zona Bacăului, Olteniei sau Sucevei, plutaşi pe Bistriţa şi tipologii din zona Dorna Arini - Broşteni - dar şi admirabile tipologii dobrogene: lipoveni, bulgari, turci, tătari, ţigani.
Capitolul dedicat Dobrogei se deschide cu un scurt istoric al provinciei și al elementelor sale geografice. Urmează apoi subcapitole dedicate Dobrogei de nord, de la Constanța la Babadag, Deltei, localităților Tulcea și Mangalia, principalelor monumente și mănăstiri din zonă, pescarilor lipoveni, evreilor, tătarilor și kurzilor. Poveștile pitorești sunt ilustrate bogat cu imagini ce surprind sate de pescari de pe malul lacului Razelm, tătari și tătăroaice din Dobrogea sudică, șatre de țigani.
Lucrarea însumând peste 300 de pagini reprezintă un omagiu adus României de marele antropolog elvețian, îndrăgostit de oamenii și locurile sale fără egal.
Despre Gabriela TITZ
Absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității București (promoția 1993), cu un master în Drept și Administrație Europeană, a fost, timp de șapte ani, redactor al revistei culturale „Tomis“. A lucrat în domeniul consultanței, dar și ca inspector, în Direcția de Proiecte Europene a Consiliului Județean Constanța și în cadrul Agenției Județene de Plăți și Inspecție Socială. A tradus și a publicat, individual sau în calitate de co-autor, șapte volume apărute la edituri românești de prestigiu. În prezent, este redactor proiecte culturale la ziarul ZIUA de Constanța, traducător și consultant în domeniul proiectelor cu finanțări externe.
Citește și:
Dobrogea și Biblioteca Universității „Ovidius“ Constanța
Volumul are 329 de pagini și poate fi descărcat de mai jos.
271
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii