Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
10:59 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea Gheorghe Banea, omul din Lazaret

ro

13 Feb, 2021 00:00 4190 Marime text


Pe 14 februarie 1891, se năștea, la Măcin, scriitorul tulcean Gheorghe Banea.
Povestea impresionantă a profesorului erou, decorat cu Ordinul național „Steaua României” în grad de Cavaler, în urma participării ca subofițer la luptele de pe frontul dobrogean, în Primul Război Mondial, a fost transformată într-o carte devenită best-seller în anii 1938: „Zile de lazaret”.

Volumul este jurnalul atrocităților cărora Gheorghe Banea le-a supraviețuit în timpul războiului și imediat după aceea, când a trebuit să dovedească faptul că nu e mort, pentru a-și recăpăta identitatea.

O existenţă chinuită, de om suferind, țintuit în scaunul cu rotile, nu l-a împiedicat să continue lupta și să dovedească faptul că, indiferent de limitele trupului, spiritul va fi mereu liber și mintea pregătită să înfrunte orice obstacole.

În anul 1919, la 28 de ani, va obţine licenţa în litere, cu specialitatea limba română şi filologia romanică, urmând să funcționeze ca profesor secundar până în 1952, când s-a pensionat.

În amintirile elevilor săi, a rămas ca un dascăl cu har, plin de umor și entuziasm, care povestea cu detașare, ca și cum ar fi fost vorba despre altcineva, despre atrocitățile la care fusese martor, despre provocările cu care viața îl încercase, despre oamenii care îi marcaseră devenirea.
Volumul său autobiografic „Zile de lazaret – Jurnal de captivitate și spital”, a fost premiat de Academia Româna în ianuarie 1940 și s-a bucurat de excelente aprecieri din partea marilor literați ai vremii: George Călinescu, Camil Petrescu, Mihail Sadoveanu, Șerban Cioculescu, Ovidiu Papadima si multi alții.

Gheorghe Banea a mai semnat alte două volume de proză, la fel de valoroase din punct de vedere documentar și psihologic, conținând amintiri, memorii, reportaje literare, evocări de familie: „Vin apele” și „Muschetarii din Balcani”.

În semn de omagiu, Școala nr.2 din Măcin poartă numele acestui Supraviețuitor, un model de excelență în viață și în operă, în substanță și în expresie.

Sursa foto: Școala Gheorghe Banea, Măcin
 
Citește și:

#citeşteDobrogea Primul gimnaziu din Dobrogea, înfiinţat din iniţiativă particulară. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa
 

#DobrogeaDigitală: „Ascultând glasul trecutului, ne edificăm tot mai bine asupra ființii noastre pe aceste meleaguri”

 


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari