Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:10 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea Lucrare unicat, lansată la Constanța - „Aportul militarilor români la unirea Dobrogei cu România“ (galerie foto+video)

ro

06 Jan, 2022 00:00 2899 Marime text
 
Colonelul (rtr) Remus Macovei și-a lansat, miercuri, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, în prezența unui numeros public, a 23-a lucrare din activitatea sa de istoric cercetător.

„Aportul militarilor români la unirea Dobrogei cu România” este singura lucrare care prezintă rolul major jucat de militari în perioada 1878-1880, pe timpul luării în primire a Dobrogei și în asigurarea liniștii și ordinii publice necesare instalării administrației românești în regiune.
 
Volumul cunoscutului autor constănțean Remus Macovei a fost prezentat de președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, de profesorul univ. dr. Valentin Ciorbea, de directorul MINAC, Aurel Mototolea, și de istoricul cercetător Lavinia Dumitrașcu.

 
„Domnul Macovei își aduce o contribuție foarte importantă la istoria Dobrogei și poate fi considerat unul dintre istoricii care cunosc foarte bine evenimentele din 1878. Încă nu aveam o carte fundamentală despre evenimentele din perioada unirii Dobrogei cu România”, a explicat profesorul Valentin Ciorbea.
 
„Ideea acestui volum a pornit de la o nemulțumire personală”, a recunoscut Remus Macovei. Autorul a precizat că a participat la multe evenimente dedicate unirii Dobrogei cu România, în județele Tulcea și Constanța. Se punea un „accent extraordinar” doar pe contribuția personalităților politice ale vremii. Militarii erau amintiți doar cu ocazia relatării desfășurării marilor manifestații, defilări, treceri pe sub arcul de triumf. Remus Macovei a început cercetările în arhivele MAE, în cele militare de la Pitești, dar și la Constanța, unde colonelul Macovei a fost sprijnit de Lavinia Dumitrașcu și de profesorul Ciorbea. Ceea ce a descoperit l-a fascinat. A pus totul pe hârtie.
 
„În primul rând, Dobrogea nu ar fi ajuns la România dacă nu era jertfa de sânge a celor 10.000 de plugari, care au luptat la Plevna, Grivița, Vidin, Smârdan, Rahova. Dobrogea nu revenea României dacă nu interveneau marile puteri, care au stabilit, prin Tratatul de la Berlin, că Dobrogea se va uni cu România. E falsă ideea că rușii ne-au dat-o ca și compensație pentru că ne-a luat cele trei județe basarabene. Rușii nu aveau niciun interes să ne dea Dobrogea, voiau să o dea Bulgariei, de fapt, pentru a ajunge la Constantinopol mai ușor. Anglia și Franța s-au opus. Prin Tratatul de la Berlin, Austria a primit în administrare Bosnia Herțegovina, iar România, Dobrogea. În timp ce Austria a întâmpinat o dârză rezistență în Bosnia Herțegovina, nu la fel s-a întâmplat cu România. Dar totuși s-a asigurat o cantitate de forțe militare suficientă pentru a evita reacțiile ostile în Dobrogea“, a explicat Remus Macovei.
 
Din cercetările efectuate de autorul lucrării „Aportul militarilor români la unirea Dobrogei cu România”, aproape 11.000 de militari români au acționat în acei ani în Dobrogea. Preluarea regiunii, instalarea administrațiilor au fost pașnice. Pe lângă asigurarea ordinii și liniștii publice, cea mai grea misiune a militarilor a fost lupta cu bandele de tâlhari, potrivit colonelului (rtr) Remus Macovei. Militarii au avut, în acele vremuri, o viață foarte grea din punct de vedere al cazării și al hranei. In sudul județului Constanța au fost nevoiți să doarmă în bordeie sau în aer liber. Nu existau drumuri, transporturile de mărfuri, de alimente fiind astfel îngreunate. „Luni de zile au mâncat pesmeți. Cu toate neajunsurile, militarii și-au îndeplinit în condiții foarte bune misiunile și au asigurat ordinea și liniștea publica”, a ținut să sublinieze istoricul militar.
 
Remus Macovei a mai menționat că fără ajutorul lui Mihai Bobe, Gheorghe Florin și Valentin Leaota, care au finanțat lucrarea, volumul nu ar fi văzut lumina tiparului.
„Mai sunt multe probleme de analizat privind istoria Dobrogei. Trebuie aprofundate și aduse la cunoștința publicului larg. Mă voi strădui și pe mai departe să mai scormonesc prin arhive. Mă găsiți pe baricade”, a încheiat autorul.

Citește și:
Remus Macovei lansează un nou volum, la Muzeul Național de Istorie și Arheologie Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)
 


Galerie foto:



Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii

  • Orac Neculai 06 Jan, 2022 18:09 Felicitari D-lui Col.(rtr ) Remus Macovei !







Cele mai recente postari