Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:08 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeşteDobrogea Panait Cerna, poetul emblematic al Tulcei

ro

26 Mar, 2020 00:00 4033 Marime text


Astăzi, se împlinesc 107 ani de la trecerea în neființă a poetului dobrogean Panait Cerna.

Născut în satul Cerna din județul Tulcea, la 25 septembrie 1881, din tată bulgar (Panait Stanciof ) și mamă aromâncă, viitorul poet avea să-și ia numele satului natal și să rămână în istoria literaturii române cu o remarcabilă operă poetică și publicistică.


Debutează încă din liceu, colaborând la diverse reviste ale vremii. Este un elev eminent și, în ciuda lipsurilor materiale (care l-au urmărit, de altfel, întreaga viață) reușește să obțină licența în filosofie „Magna cum laude” la Universitatea București, plecând apoi la studii în Germania, în 1907, beneficiar al unei modeste burse de la stat, obținută cu sprijinul lui Titu Maiorescu.

Publică pagini de poezie romantică, eseuri filosofice, proză, critică literară și traduceri în „Sămănătorul” şi „Convorbiri literare”. Prin întreaga sa creaţie, poetul, care a debutat în literatură în perioada posteminesciană şi sămănătoristă de la sfârşitul secolului al XIX-lea, se impune ca un creator original, din opera căruia răzbate libertatea interioară, solidaritatea cu cauza celor oprimați și un nepieritor optimism, manifestat chiar şi în momentele tragice ale vieţii. Este elogiat de Simion Mehedinți, I.L. Caragiale, Tudor Arghezi, Titu Maiorescu și alții.

Primul și singurul său volum de versuri apărut în timpul vieții vede lumina tiparului în 1910. Poezii-le sale aveau să fie recompensate de Academia Română, în 1912, cu „partea cea mai importantă a premiului Adamachi”.
La Leipzig, în februarie 1913, își susține teza de doctorat cu titlul „Lirica de idei”, fiind proclamat, în unanimitate, doctor „Magna cum laude”. Din nefericire, doar o lună mai târziu, avea să fie răpus de tuberculoză!
A încetat din viață la 26 martie 1913, fiind înhumat la Leipzig și apoi, câțiva ani mai târziu, reînhumat la București, în cimitirul Belu.
În semn de omagiu pentru poetul său emblematic, municipalitatea din Tulcea a dăruit Bibliotecii județene numele său și a făcut o lăudabilă tradiție din organizarea, de peste patru decenii, a Concursului Național de Poezie și Eseu „Panait Cerna”. În localitatea natală, poetul are, de asemenea, o casă memorială, ce adăpostește manuscrise și publicații din diferite perioade, reproduceri după fotografii, documente, acte de stare civilă și de studii.
 

Sursa foto: Facebook/ Biblioteca Județeană „Panait Cerna” Tulcea
 
Citește și:

Cinci zile de sărbătoare, la Biblioteca „Panait Cerna“ din Tulcea

#citeşteDobrogea Poetul-filosof dobrogean care s-a stins mult prea devreme. Panait Cerna, 138 de ani de la naştere (galerie foto)

Panait Cerna, poetul meleagurilor dobrogene

 

 
 


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii