Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:49 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea Pe meleaguri dobrogene. Mănăstirea „Ioan Casian“ și Cheile Dobrogei

ro

26 Jun, 2024 17:00 1383 Marime text


Că Dobrogea e spectaculoasă și te surprinde mereu, nu mai încape în discuție. La zi de mare sărbătoare, Sărbătoarea Rusaliilor, am pornit hai-hui prin Podișul Casimcei. Această zonă a Dobrogei este cea mai veche din țara noastră din punct de vedere geologic și ascunde multe comori. Despre două dintre ele voi povesti și eu: Mănăstirea „Ioan Casian“ și Cheile Dobrogei.
 
Mănăstirea „Ioan Casian“
Sărbătoarea Rusaliilor, cunoscută și sub numele de Pogorârea Sfântului Duh, este o sărbătoare creștină importantă, care marchează începutul Bisericii Creștine. Am ales să merg în această zi de mare sărbătoare la Mănăstirea "Ioan Casian" situată pe vârful unui platou, Dealul Casienilor. Acest lăcaș religios este situat în apropierea localității Târgușor, în județul Constanța. Dealul Casienilor este centrul unor situri arheologice în parte necercetate, ce cuprinde un ansamblu de grote și adăposturi, lăsate de izbeliște.
 
Mănăstirea este dedicată Sfântului Casian Romanul, un sfânt cunoscut pentru contribuțiile sale la monahismul creștin. Se spune că Sfântul Casian a trăit în Dobrogea în secolul al IV-lea, iar tradiția locului este strâns legată de activitatea sa spirituală. Mănăstirea a fost ridicată în anul 2001, prin strădania părintelui ei stareț, Iustin Petre. Biserica Sfântului Ioan Casian este construită din piatră albă, calcaroasă, specifică zonei. Construcția nu este finalizată la interior, dar se impune în peisaj prin amploarea construcției. Alături de biserică, complexul aflat încă la începutul său, mai deține și două corpuri administrative, cu camere de locuit și sală de mese.La finalizarea acestui lăcaș de cult ansamblu monahal ar avea în componență și un muzeu, însă mai este mult de investit, dar cu ajutorul credincioșilor acest lucru ar fi posibil.



Peștera Sfântului Ioan Casian se află la capătul unei poteci ce pleacă din spatele mănăstirii. După parcurgerea acesteia, trecând printr-o livadă și coborând într-o vale destul de abruptă, printre stânci și tufișuri uscate, peștera iese la iveală. Intrarea în peșteră se află pe un perete de stâncă, la o distanță de 5-6 metri față de nivelul solului, deasupra potecii. Pentru a intra, se urcă pe o scară metalică fixată pe peretele drept. Răcoarea peșterii se simte imediat ce se ajunge în dreptul acesteia. În interiorul acesteia se găsesc scrijelite în calcarul lucios al peșterii cruci sau resturi de litere. Peștera Sfântului Ioan Casian este legată de viața și activitatea Sfântului Ioan Casian, care a trăit în această zonă. Potrivit tradiției, Sfântul Ioan Casian s-a retras în această peșteră pentru a trăi în izolare și în rugăciune. De la această peșteră vizitatorul are o panoramă spectaculoasă asupra Lacului Casian, destul de puțin cunoscut în zonă.



Amplasată într-o zonă pitorească, mănăstirea este înconjurată de peisaje naturale deosebite, oferind vizitatorilor un cadru perfect pentru meditație și contemplare. De pe platoul Casienilor, cuprinzi cu privirea toată zona, amplasamentul fiind unul inedit. Dealul și pădurea de stejari pitici îi poartă numele, ca și valea dimpreună cu stâncile ce o străjuiesc. Totul aparține neamului Casienilor: locurile de pășune, iarba și potecile, satul de peste râul Casimcea, din care acum nu a mai rămas decât un pâlc de trei case, un sat cândva, al țăranilor nobili.
 
Plecând de la acest lăcaș spre Cheile Dobrogei, aflate în proximitatea mănăstirii, îmi trece prin minte un gând.... Doamne cât de bogați suntem și noi nu știm!
 
Cheile Dobrogei
 
Cheile Dobrogei reprezintă una dintre cele mai cunoscute atracții ale județului Constanța. Mulți turiști vin în zonă pentru peisajul spectaculos, dar puțini știu că aceste formațiuni geologice sunt cele mai vechi din țară.
 
Cheile Dobrogei au fost modelate de-a lungul mileniilor de forțele naturii, în special de acțiunea apelor și a eroziunii. Această regiune se remarcă prin relieful său carstic, caracterizat prin stânci calcaroase sculptate de vânt și apă, în forme spectaculoase. Formarea lor este strâns legată de activitatea tectonică și de procesele de eroziune care au avut loc de-a lungul a milioane de ani.În peisajul divers și fascinant al României, Cheile Dobrogei reprezintă una dintre cele mai impresionante atracții naturale, incluzând și cele două peșteri: Peștera La Adam și Peștera Gura Dobrogei. În Peștera La Adam au fost investigate 80 de specii de fosile jurasice și a fost descoperit un molar de Homo sapiens fossilis. Este o zonă foarte veche, în care se întâlnesc la tot pasul urmele recifilor jurasici de vârstă paleozoică, formați în mările jurasice și cretacice și care păstrează încă formele foștilor atoli. Practic, aici au fost primele urme ale dinozaurilor din România.


Datorită diversității habitatelor pe care le oferă, Cheile Dobrogei găzduiesc o gamă variată de specii de plante și de animale. Vegetația este adaptată la condițiile de climat arid și soluri calcaroase, iar pe lângă plantele rare și endemice, aici pot fi întâlnite și specii protejate, precum diverse tipuri de orhidee sau specii de arbuști adaptate la climatul specific.
 
Pentru iubitorii de natură și aventură, Cheile Dobrogei oferă numeroase activități recreative. Traseele de drumeție și alpinism sunt ideale pentru explorarea peisajului spectaculos, iar cățărările pe stânci sunt o atracție pentru pasionații de sporturi extreme. De asemenea, pot fi organizate excursii de observare a păsărilor sau de descoperire a florei locale.
 
Conservarea și protejarea acestor chei sunt de o importanță crucială pentru menținerea echilibrului ecologic și a biodiversității în regiunea Dobrogea. În contextul schimbărilor climatice și a presiunii antropice, este esențial să se dezvolte strategii de management durabil și să se promoveze turismul responsabil pentru a proteja această bijuterie naturală pentru generațiile viitoare.
 
Cheile Dobrogei reprezintă un adevărat paradis pentru cei care caută să se conecteze cu natura și să descopere frumusețea și diversitatea peisajului românesc. Cu un peisaj impresionant și o biodiversitate remarcabilă, această zonă oferă o experiență memorabilă pentru toți cei care îndrăznesc să o exploreze.
 
Dobrogea, tărâmul dintre ape, este mereu surprinzătoare, iar cei care o parcurg sau locuiesc aici trebuie să o protejeze și să o respecte
 
Despre Claudia Ilie
Licențiată în Geografie - Universitatea „Babeș-Bolyai“ Cluj-Napoca;
Doctor în geografie și cursuripostuniversitare - Universitatea din Oradea, Universitatea din București;
Profesor titular încadrul Liceului Teoretic „NicolaeBălcescu“ Medgidia;
Metodist, responsabil de Cerc pedagogic și membru în Consiliul Consultativ (I.S.J. Constanța);
Autoare a mai multor lucrări și studii despre Medgidia, despre Dobrogea și despre climatologie;
Autoare a unorstudiișicărți de metodicăși de management;
Participare la simpozioanejudețene, naționale și internaționale;
Implicarea înscrierea unor proiecte ERASMUS + și mobilitate în state ale UE.

Citește și:
#citeșteDobrogea Cetatea medieval Enisala
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari