#citeșteDobrogea Rechiziții și cartiruiri ale Primăriei Municipiului Constanța la jumătatea secolului trecut
29 Nov, 2022 00:00
29 Nov, 2022 00:00
29 Nov, 2022 00:00
ZIUA de Constanta
3302
Marime text
- În perioada 1945-1947 se vor adopta mai multe măsuri legislative care aveau în vedere rechizițiile și cartiruirile din Constanța. În municipiul Constanța se afla un birou care avea tocmai această activitate. Acest birou funcționa sub atenta supraveghere a primarului municipiului Constanța.
Biroul avea misiunea de a cartirui prin rechiziții și evacuări persoane și autoritățile prevăzute în Legea 439 din 5 iunie 1945, printre care:
- unitățile Uniunii Sovietice,
- sinistrații,
- condamnații,
- deportații,
- internații în lagăre pentru activitate antifascistă,
- evacuații din imobile ce fuseseră atribuite autorităților aliate sau românești,
- funcționari transferați sau detașați în interes de serviciu.
Biroul era condus de un șef de birou, ce avea două secretariate, unul fiind pentru rechiziții și cartiruiri, iar altul pentru cazarea trupelor sovietice, ale trupelor din localitate sau a celor aflate în trecere.
Pe lângă biroul de rechiziții funcționa un birou de valorificare a drepturilor provenite din locațiunea trupelor sovietice și determinarea acestora, având în vedere normele legislative aflate în vigoare la momentul respectiv. Un conducător al biroului și un secretar, erau cei care asigurau buna funcționare a acestui serviciu.
Secretariatul biroului de rechiziții avea 5 agenți și un translator, iar cel al biroului de cartiruiri, își defășurau activitatea 10 agenți ce își desfășurau activitatea pe întreg teritoriul municipal.
Cererile pentru obținerea ordinelor de rechiziție, încartiruiri, evacuare și scutire de rechiziție, se adresau primarului municipiului Constanța. Lucrările de rechiziție, cartiruiri, evacuări și scutiri de rechiziții, nu se executau fără aprobarea expresă a primarului.
Șeful biroului de rechiziții și cartiruiri primește cererile, cu rezoluțiile în drept, fiind înregistrate la registratura instituției, le dă număr de ordine și le repartizează pe sectoare pentru cercetare și întocmirea unor referate. Aceste referate erau întocmite de șeful sectorului respectiv, sau chiar de șeful biroului respectiv.
Timpul necesar pentru rezolvarea cererii era de 24 de ore, iar dacă era nevoie de o cercetare amănunțită, atunci se motiva întârzierea peste termenul amintit anterior. Cererile ajungeau în final la primarul municipiului, care dădea o rezoluție. Punerea în aplicare a acesteia se făcea pe cale amiabilă, fără a se ajunge la conflicte între autorități și public.
Cartiruirile se vor executa de către agenții sectorului respectiv, în două echipe, de zi, respectiv de noapte. Cartiruirile în timpul nopții aveau în vedere ca locuitorii obligați să găzduiască persoane, să fie anunțați din timp pentru a face față acestei situații.
Șeful biroului de rechiziții și cartiruiri trebuia să țină evidența zilnic a tuturor camerelor rechiziționate, pe care o va scoate din recensământul efectuat și investigațiile pe teren.
Secretarii de la rechiziții și de la cartiruiri, erau obligați de a ține un registru al ordinelor primite, în special telefonic, acestea trebuind să fie aduse la cunoștința șefului de birou.
Sectoarele supuse cartiruirii erau împărțite în 5 zone distincte, în funcție de necesitățile din acel moment.
Așadar, biroul de rechiziții și cartiruiri al Primăriei Municipiului Constanța, se preocupa de buna administrare a persoanelor și a spațiilor de locuit, într-o perioadă tulbure a istoriei contemporane.
Surse bibliografice:
SJANC, fond Primăria Constanța, dosar 8/1947
Valentin Ciorbea, Evoluția Dobrogei între 1918-1944, Editura Ex Ponto, Constanța, 2005
Despre Adrian Ilie:
Licențiat și masterat în istorie - Universitatea „ Ovidius” Constanța, șef de promoție.
Doctor în istorie și cursuri postuniversitare - Universitatea din București.
Director adjunct Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza" Constanța (2020)/ Școala Gimnazială „Constantin Brâncuși” Medgidia (2017-2019).
Metodist, responsabil Cerc pedagogic și membru în Consiliul Consultativ (ISJ Constanța).
Autor al mai multor lucrări și studii despre Medgidia și Dobrogea.
Autor al unor studii și cărți de metodică și management.
Membru în Comisia Națională de Istorie din cadrul M.E.N.
Membru al Societății de Științe Istorice din România.
Membru al Asociației Culturale „Mehmet Niyazi” Medgidia.
Membru în grupurile de lucru pentru realizarea programelor școlare pentru gimnaziu în cadrul M.E.N. (Istorie /Istoria minorității turce în România).
Membru în Comisia monumentelor istorice Medgidia.
Realizator emisiune istorică - REPERE ISTORICE - Alpha Media TV (2013-2018).
Premii obținute pentru activitatea publicistică.
Premiul „Virgil Coman" pe anul 2017, conferit de Societatea de Științe Istorice din România.
Citește și:
#citeșteDobrogeaRaionul Medgidia în primii ani ai regimului comunist
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii