Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:23 19 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea Slava Rusă, poate cel mai pitoresc sat din Dobrogea de Nord

ro

21 Aug, 2024 17:00 1734 Marime text
Mănăstirea Uspenia - Satul Slava Rusă
  • „Călătorului îi stă bine cu drumul“, așa spune o vorbă veche și chiar așa este! Dacă mai ai energie, cititorule drag, după o vară mai mult decât toridă, te invit în Dobrogea de Nord să descoperi un ținut autentic unde oamenii își păstrează cu sfințenie tradițiile și obiceiurile, unde locuitorii satului încă mai merg în port tradițional la biserică și vorbesc limba rusă veche. Da, aici descoperi Dobrogea autentică, locul unde trăiește o comunitate mică de ruși lipoveni, da, aici, la SLAVA RUSĂ.
Cum ajungi la Slava Rusă?
Slava Rusă este un sat ce aparține de comuna Slava Cercheză, din județul Tulcea și se află situată în partea central-sudică a județului, în Podișul Babadag. Localitatea nu se află la o distanță mare de orașul Constanța, se ajunge ușor folosinddrumul european E87, iar mai apoi drumul județean 22D.

Cultură, tradiții și obiceiuri
Satul Slava Rusă este cunoscut pentru cultura sa distinctă, care combină elemente tradiționale rusești cu influențe românești și dobrogene. Comunitatea lipovenească de aici a păstrat numeroase tradiții, obiceiuri, portul tradițional, precum și limba rusă veche, care este încă vorbită în casă și folosită în serviciile religioase. Femeile nu au voie să intre în biserică decât cu capul acoperit cu batic (de obicei înflorat), să aibă fustă lungă și legată cu un brâu numit pois, iar bustul să fie acoperit de o cămașă cu mânecă lungă. Femeile măritate poartă părul împletit în două cozi, acoperite de un batic numit kicika, iar fetele nemăritate pot purta părul strâns într-o coadă legată cu panglici multicolore. De asemenea, bărbații merg la biserică îmbrăcați cu cămașă cu mânecă lungă legată cu un brâu și pantaloni lungi.
 


Mănăstirea Uspenia a fost construită în secolul al XVII-lea, în perioada ocupației otomane din Dobrogea, de către niște călugări ruși de rit vechi. Icoanele din mănăstire sunt adevărate opere de artă și au o vechime de aproximativ de 300 de ani.

Mănăstirea Uspenia - interior

Lipovenii sunt urmași ai staroverilor (sau „credincioșilor de rit vechi“), un grup religios care a părăsit Rusia în secolul al XVII-lea în urma schismei din cadrul Bisericii Ortodoxe Ruse. Un aspect foarte important al identității satului Slava Rusă este religia. Satul găzduiește unul dintre cele mai importante centre religioase ale lipovenilor din România, mănăstirea Uspenia (Adormirea Maicii Domnului). Aceasta este una dintre cele mai vechi și respectate mănăstiri ale credincioșilor de rit vechi din România și un loc de pelerinaj pentru comunitatea lipovenească. Mănăstirea, cu bisericile sale de lemn și stilul arhitectural tradițional, este un simbol al continuității credinței starovere și un loc de o mare importanță spirituală.

„Credincioșilor de rit vechi“

În Slava Rusă, unul dintre cele mai importante evenimente culturale și religioase este „Festivalul de Hram“ al mănăstirii Uspenia (Adormirea Maicii Domnului), care are loc anual pe 28 august, conform calendarului iulian vechi (stil vechi), urmat de credincioșii de rit vechi. Acest festival este un moment deosebit pentru comunitatea lipovenească din Slava Rusă și atrage credincioși din întreaga țară, precum și din afara României. Festivalul de Hram de la Slava Rusă include o serie de ceremonii religioase, care încep cu slujbe speciale în bisericile din sat și în mănăstirea Uspenia. Aceste slujbe sunt oficiate de preoți și stareți din comunitatea staroveră și sunt urmate de procesiuni și alte ritualuri religioase specifice lipovenilor. Pe lângă aspectul religios, festivalul include și elemente culturale, cum ar fi dansuri și cântece tradiționale lipovenești, prezentări de costume tradiționale și târguri de produse locale. Oaspeții pot savura mâncăruri specifice bucătăriei lipovenești, cum ar fi borșul de pește, peștele afumat și diverse prăjituri tradiționale.
Așadar, pentru cei interesați să participe la acest festival, Slava Rusă devine un loc plin de viață și culoare în jurul datei de 28 august, oferind o experiență autentică și profundă a culturii lipovenești. Evenimentul este deschis tuturor, iar vizitatorii sunt bineveniți să se alăture comunității în sărbătoare, să participe la slujbe și să se bucure de activitățile culturale și gastronomice oferite.
 
Alte obiective turistice
În afara Mănăstirii Uspenia, alte obiective turistice mai sunt și Cetatea Ibida  și Mănăstirea Vovidenia. Cetatea Ibida este acoperită parțial de satul Slava Rusă, construcția romană acoperind inițial 24 hectare. Din cetatea antică se mai observă și în prezent porțiuni din zidul de incintă, cu turnuri și poartă. Mănăstirea Vovidenia este cunoscută mai ales datorită faptului că este singura mănăstire ortodoxă de maici de rit vechi din lume.
Dacă vrei să mergi într-o zonă autentică, cu un peisaj natural deosebit, unde tradiția rușilor lipoveni este la ea acasă și simți ospitalitatea unei comunități mici, acolo unde auzi cântece tradiționale și vezi costume viu colorate, unde poți mânca cel mai bun borș de pește știi unde să mergi, la festivalul de Hram din Slava Rusă, din 28 august.
 
Despre Claudia Ilie
Licențiată în Geografie - Universitatea „Babeș-Bolyai“ Cluj-Napoca;
Doctor îngeografieșicursuripostuniversitare - Universitatea din Oradea, Universitatea din București;
Profesor titular încadrulLiceuluiTeoretic „NicolaeBălcescu“ Medgidia;
Metodist, responsabil de Cerc pedagogic și membru în Consiliul Consultativ (I.S.J. Constanța);
Autoare a maimultorlucrărișistudiidespreMedgidia, despre Dobrogea șidespreclimatologie;
Autoare a unor studii și cărți de metodică și de management;
Participare la simpozioanejudețene, naționaleșiinternaționale;
Implicarea înscrierea unor proiecte ERASMUS + și mobilitate în state ale UE.


Citește și:

#citeșteDobrogeaPăcuiulluiSoare - legendă, istorie, civilizație

#Dobrogea143 – De la grecii din Milet la generația MillennialsIbida, mareacetate a provincieiromane Scythia Minor (galeriefoto+video) 

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari