#DobrogeaDigitală Preotul Ioan Ciocan din Cernavodă, directorul gimnaziului „Principesa Elena”
30 Nov, 2020 00:00
30 Nov, 2020 00:00
30 Nov, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
3542
Marime text
„Om al datoriei şi apostol conștiincios al rolului de educator”! Așa îl descriau contemporanii săi pe preotul Ioan Ciocan, fost slujitor al bisericii „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Cernavodă, între anii 1909 și 1929.
Preotul Ioan Ciocan (1874 - 1930) s-a născut în comuna Islaz, comuna Brăila. A slujit la Murfatlar, Cernavodă, iar în ultimele luni de viață a fost referent al Secției Culturale a Episcopiei Constanța. A urmat cursurile Seminarului Teologic din Iași, iar în anul 1906 a devenit licențiat al Facultății de Teologie din București. A fost directorul gimnaziului
„Principesa Elena” din Cernavodă, „pe care l-a condus cu multă pricepere”.
Detaliile bibliografice, dar și o parte din activitatea pastorală a preotului Ioan Ciocan, o aflăm din paginile revistei „Tomisul – Foaia oficială a eparhiei de Constanța”, nr. 4, anul VII, aprilie, 1930, care a publicat o parte din cuvântările ținute de preoți la înmormântarea lui.
Astfel, mai aflăm că preotul Ioan Ciocan a fost hirotonit în anul 1905 pe seama parohiei Murfatlar, județul Constanța, iar în anul 1909 a fost transferat la Cernavodă, unde pe lângă activitatea bisericească, a făcut parte din comitetul de construcție al gimnaziului
„Principesa Elena”, unde a fost profesor și, timp de șapte ani, director.
Printre primii care au vorbit la catafalcul preotului Ioan Ciocan, a fost vicarul Episcopiei, preotul Gr. Dumitrescu:
„În toamna anului trecut, vine la Constanţa ca referent al Secţiei Culturale din Sf. Episcopie. În toată viaţa sa, Preotul Ioan Ciocan a fost omul datoriei şi apostolul conştiincios al rolului său de educator. Model de muncă şi de cinste, se îngrijeşte mai mult de obligațiile sale sociale decât de sănătatea-i şubredă. Deşi ar fi putut rămâne funcţionar în Minister şi să avanseze, totuşi, dragostea de biserică îl face să intre în preoţie, în care timp de 25 ani se arată ca un vrednic păstor şi cu mult suflet pentru toate operele mari. Preoţimea pierde prin moartea lui un bun tovarăş de muncă, iar cei ce l-au cunoscut pierd pe părintele blând şi grabnic ajutor al celor nevoiaşi. Dacă poate n-a avut timp, ca să-şi regleze toate afacerile sale lumești, că nu se aştepta la un sfârşit aşa de apropiat, totuşi felul cum şi-a îndeplinit totdeauna datoria, îl face vrednic de răsplata cerească şi trecerea lui de aici la cele cereşti este întărirea cuvintelor Mântuitorului Hristos: Privegheaţi şi vă rugaţi, că nu ştiţi ziua şi nici ceasul când Fiul omului va veni”.
Un om corect şi sincer
Ulterior a luat cuvântul părintele protopop Constantin Coadă, care a subliniat cât de bine și-a îndeplinit preotul Ioan Ciocan sarcinile pastorale:
„Când ai fost chemat să îndeplineşti altă funcţiune, credinţa ai lăsat-o curată (n.r. la Cernavodă). Astăzi Părinte Ioane, în biserica pe care ai îngrijit-o şi ai condus-o 20 ani, am ridicat rugi, dimpreună cu enoriaşii pentru ca Dumnezeu să te odihnească în locaşurile drepţilor şi Dumnezeu ne-a ascultat rugăciunile, căci erau făcute din inimă, căci multe lacrimi am văzut pe faţa celor pe cari cu o mustrare îi îndreptai din căile pierzării, cu o mângâiere le alinai suferinţa, cu o binecuvântare le coborai în suflet liniştea, la cei pe cari i-ai botezat, i-ai cununat, i-ai păstorit. Din partea lor îţi promitem, că, cu cât anii vor trece, cu atât mai mult amintirea ți se va păstra în sufletul nostru”.
La final a vorbit diaconul Arghir Vârnav, preot care avea să slujească mai târziu la biserica Adormirea Maicii Domnului I din Constanța. Acesta a accentuat regretul pe care îl trăiesc toți preoții cu care a lucrat, la aflarea veștii că l-au pierdut „pe cel mai prețuit coleg”:
„Economul Ioan Ciocan a fost iubit nu numai de locuitorii din parohia sa, ci şi de colegii săi, fiindcă era un om corect şi sincer. Prin moartea lui enoriașii pierd pe un părinte neobosit la lucru, adânc în sfaturi şi sprijinitor în toate nevoile lor, familia pierde conducătorul casei, iar noi pe cel mai prețuit coleg. Clipe de odihnă nu prea cunoștea, căci își aducea totdeauna aminte de cuvintele Psalmistului: Omul ca iarba, zilele lui ca floarea câmpului, aşa va înflori! Toţi câţi l-au cunoscut, l-au iubit şi de aceea prin plecarea lui din mijlocul nostru lasă un gol care nu se va umple niciodată. El dispare dintre noi înconjurat de regretele unanime ale colegilor săi, care în viaţă l-au stimat şi l-au iubit”.
#citește mai departe în revista „Tomisul – Foaia oficială a eparhiei de Constanța”, nr. 4, anul VII, aprilie, 1930.
Sursă foto: Ionuț Druche
Dacă în urmă cu 122 ani pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidență, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“.
DREPTURI DE AUTOR
a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA de Constanța (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanța sau, după caz, furnizorii săi de informații.
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.
Despre Ionuţ Druche
S-a născut pe 16 decembrie 1982 în Constanța. Este absolvent al Şcolii Generale nr. 9 „Ion Creangă“ din localitate, al Grupului Şcolar Industrial Construcţii de Maşini din Constanţa şi al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Apostol Andrei“ din Constanţa, promoţia 2005. A lucrat în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, ocupând postul de director al Editurii Arhiepiscopiei Tomisului şi pe cel de redactor-şef al revistei „Tomisul Ortodox“, publicaţie de cultură şi spiritualitate a Arhiepiscopiei Tomisului.
Actualmente este bibliotecar în cadrul Bibliotecii județene „I.N. Roman” din Constanța.
Preocupat de istoria contemporană a vieţii bisericeşti din Dobrogea, Ionuţ Druche a organizat din 2010 şi până în prezent mai multe comemorări şi simpozioane. De asemenea, este autor şi coautor a mai multor cărţi şi articole.
Citește și:
#Dobrogea Digitală: Băutura cu care s-a încercat stoparea alcoolismului în Dobrogea în interbelic
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii