„Dobrogea Jună. Caleidoscop” de Gelu Culicea, Alina Sin și Iuliana David Iahtul lui Nae Ionescu, în drumul său aventuros spre Constanța
Celebrul filosof, profesor și jurnalist Nae Ionescu, „unul dintre cele mai uluitoare spirite pe care le-a produs cultura românească” (Constantin Noica), dar și un personaj controversat în epocă, mort în condiții bizare, deținea în perioada interbelică, alături de mai multe proprietăți luxoase, și un iaht botezat „Tata Noe”.
Textul din care cităm mai jos relatează „odiseea” vasului surprins de furtună, în drumul său spre Constanța, așa cum apare într-un articol din ziarul „Dobrogea Jună”, antologat în volumul „Dobrogea Jună. Caleidoscop”, unde autorii au recuperat cele mai interesante texte apărute în publicația care a oglindit, în primele patru decenii ale secolului trecut, viaţa culturală, economică şi politică de la Pontul Euxin.
„Acum cinci zile, iachtul „Tata Noe II”, aparţinând d-lui prof. Nae Ionescu, directorul ziarului Cuvântul, a plecat dela Balcic spre a veni la iernat, în portul Constanţa.
Călătoria a decurs normal până ce vasul a trecut la N. Est de capul Caliacra, unde a fost prins de puternica furtună ce a bântuit zilele trecute în această regiune a mării.
După două zile de luptă cu valurile, „Tata Noe II” a reuşit să intre la adăpost în portul Mangalia. Liniştindu-se furtuna, iachtul a căutat să-şi reia călătoria întreruptă.
DESCARCĂ INTEGRAL CARTEA IN FORMAT PDF
În acest scop, a trebuit să fie luat la remorcă de o barcă cu rame de oarece vasul navigă cu pânze, spre a fi scos în larg, în bătaia vântului. Ajungând însă la larg, din cauza unei manevre greşite, barca, în care se aflau marinarii Foti Hagi Gheorghe şi un altul al cărui nume ne scapă, s'a răsturnat, iar cei doi marinari s'au salvat cu greutate dela înnec, înnotând parcă la iacht.
În timpul furtunii, iachtul a pierdut o barcă în valoare de 16 mii lei precum şi diverse obiecte şi materiale de navigaţie aflătoare pe bord. lachtul n'a ajuns încă la Constanţa.”
#citeşte mai departe în „Dobrogea Jună. Caleidoscop”
#„Dobrogea Jună. Caleidoscop”
#Autori Gelu Culicea, Alina Sin, Iuliana David
Dacă în urmă cu 122 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“.
DREPTURI DE AUTOR
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA de Constanţa (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanţa sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
Sursa foto (cu rol ilustrativ): Arhiva ZIUA de Constanța
Citește și:
#DobrogeaDigitală - revista Dobrogea Jună: Examene de angajare, la Prefectura județului Constanța – oare erau „pe bune”?
#DobrogeaDigitală - revista Dobrogea Jună: O analiză a salariilor muncitorilor industriași
#DobrogeaDigitală - revista „Dobrogea Jună“: „Incidente” cu pumni, în Parlamentul României
#DobrogeaDigitală - revista „Dobrogea Jună“: Trupele Ministerului de Interne, întâmpinate cu focuri de armă. Morți și răniți la Tatarbunar
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp