#DobrogeaDigitală - Acces universal la informație 50 figuri contimporane, de Petre Locusteanu
03 Dec, 2021 00:00
03 Dec, 2021 00:00
03 Dec, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
1602
Marime text
An:
1913
Autor: Petre Locusteanu
Autor: Petre Locusteanu
Biblioteca virtuală pe care o lansam în urmă patru ani, aducând digitalizarea în atenția administrației publice locale, instituțiilor culturale și nu numai, a devenit acum de o actualitate fără precedent, la nivel global.
Mesajul central al acestei inițiative vine de la nivel universitar - Biblioteca Ioan Popișteanu a Universității Ovidius Constanța, în parteneriat cu Asociația Ștefadina și cu sprijinul ziarului ZIUA de Constanța, aduc în spațiul public, primul filon de semnături ale strămoșilor noștri.
Mai exact, Colecția Specială, compusă din peste o sută de volume, dintre care și cărți de patrimoniu, care au o vechime de câteva sute de ani, au fost restaurate și digitalizate și oferite prezentului și, mai ales, viitorului.
Ca o continuare a proiectului nostru #Dobrogea Digitală - Acces Universal la Informație, lansăm fondul de carte restaurat și digitalizat, care poate fi accesat atât pe site-ul ZIUA de Constanța în secțiunea Dobrogea și Biblioteca Universității Ovidius Constanța, cât și pe site-ul Bibliotecii Universitare „Ioan Popișteanu”.
Volumul 50 figuri contimporane este un omagiu adus celor mai proeminente personalități ale începutul de veac XX.
Publicată în 1913, cartea conține 50 de portrete realizate de pictorul și graficianul Iosif Iser, pe marginea cărora adnotează Petre Locusteanu, jurnalist, dramaturg, umorist și fost actor la teatrul din Craiova, care avea să-și pună capăt zilelor, la doar 36 de ani.
Schițele de portret încearcă să surprindă esența unor personaje aparținând lumii politice, literare sau artistice, figuri care au marcat istoria noastră culturală și pe care le cunoaștem mai ales prin intermediul operei lor și mai puțin prin imaginea pe care au imprimat-o printre contemporani.
Volumul se deschide cu portretul celui mai iubit dintre monarhii României, Regele Carol I, căruia autorul i-a prevăzut impactul asupra viitorimii și „soclul unui monument nepieritor”.
Urmează Carmen Sylva, „mama răniţilor şi totdeodată cea mai rănită mamă”, Ion C. Brătianu, „un apostol care-şi îmbracă avânturile în fracul diplomaţiei moderne” sau Nicolae Iorga, „un motor de viaţă şi inteligenţă care lucrează necontenit și fabrică, fără odihnă, cultură şi lumină”.
Al. Davila, Galaction, Ovid Densușianu, Nottara, Coșbuc, I. G. Duca, Vlahuță, Take Ionescu, Macedonsky, Delavrancea, Victor Eftimiu, Sadoveanu, Minulescu sau Caragiale – sunt doar câțiva dintre cei cărora Locusteanu le schițează, în câteva fraze, trăsăturile și caracterul, cu ironie și umor, în vreme ce Iser le face portretele în alb-negru, în stilul caracteristic, cu linii groase și unghiuri ascuțite.
Aflăm din cele puțin peste o sută de pagini povești inedite despre nume uriașe ale istoriei și culturii noastre, reflectate într-o viziune proaspătă și complexă.
Despre Gabriela TITZ
Absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității București (promoția 1993), cu un master în Drept și Administrație Europeană, a fost, timp de șapte ani, redactor al revistei culturale „Tomis“. A lucrat în domeniul consultanței, dar și ca inspector, în Direcția de Proiecte Europene a Consiliului Județean Constanța și în cadrul Agenției Județene de Plăți și Inspecție Socială. A tradus și a publicat, individual sau în calitate de co-autor, șapte volume apărute la edituri românești de prestigiu. În prezent, este redactor proiecte culturale la ziarul ZIUA de Constanța, traducător și consultant în domeniul proiectelor cu finanțări externe.
Citește și:
Dobrogea și Biblioteca Universității „Ovidius“ Constanța
Volumul are 106 pagini și poate fi descărcat de mai jos.
1152
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii