#DobrogeaDigitală - Acces universal la informație Choix des Metamorphoses d'Ovide. Livre premier
05 Nov, 2021 00:00
05 Nov, 2021 00:00
05 Nov, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
1376
Marime text
Biblioteca virtuală pe care o lansam în urmă patru ani, aducând digitalizarea în atenția administrației publice locale, instituțiilor culturale și nu numai, a devenit acum de o actualitate fără precedent, la nivel global.
Mesajul central al acestei inițiative vine de la nivel universitar - Biblioteca Ioan Popișteanu a Universității Ovidius Constanța, în parteneriat cu Asociația Ștefadina și cu sprijinul ziarului ZIUA de Constanța, aduc în spațiul public, primul filon de semnături ale strămoșilor noștri.
Mai exact, Colecția Specială, compusă din peste o sută de volume, dintre care și cărti de patrimoniu, care au o vechime de câteva sute de ani, au fost restaurate și digitalizate și oferite prezentului și, mai ales, viitorului.
Ca o continuare a proiectului nostru #Dobrogea Digitală - Acces Universal la Informație, lansăm fondul de carte restaurat și digitalizat, care poate fi accesat atât pe site-ul ZIUA de Constanța în secțiunea Dobrogea și Biblioteca Universității Ovidius Constanța, cât și pe site-ul Bibliotecii Universitare „Ioan Popișteanu”.
Din colecția de Metamorfoze ovidiene deținute de Biblioteca se află un exemplar intitulat Choix de Métamorphoses d’Ovide (Selecție din Metamorfozele lui Ovidius). Este o voluminoasă ediție fără anul precizat pe copertă, dar cu siguranță destinată uzului didactic. Textele sunt prezentate mai întâi în original, apoi în traducere în limba franceză. Separat, sintagmele sunt traduse ca într-un dicționar, ceea ce ușurează extrem de mult eforturile celor care vor să învețe să traducă din latină sau care vor să înțeleagă în profunzime versurile ovidiene. Cu același scop sunt adăugate note explicative, legate de nume de figuri mitologice, istorice, de sărbători, asupra cărora editorul a intervenit cu comentarii utile. Cartea face parte din fondul de patrimoniu al Bibliotecii Universitare „Ioan Popișteanu“ și a fost digitalizată cu ajutorul Asociației „Ștefadina“ și al ziarului „ZIUA de Constanța“, astfel că studenții, specialiștii și publicul larg pot avea acces deschis la textul original și la traducerea în limba franceză.
Despre Florentina Nicolae (CV)
Florentina Nicolae este profesor universitar, doctor abilitat în cadrul Departamentului de Filologie română, limbi clasice și balcanice, Universitatea „Ovidius” din Constanța. Este specializată în limba latină și istoria literaturii române vechi. Încă din anul 1996, s-a remarcat ca preparator universitar, un an și jumătate mai târziu devenind asistent universitar asociat. Ani la rând, până în prezent a urcat pe treptele ierarhiei universitare, fiind asistent universitar, lector, apoi conferențiar.
Pasiunea și experiența sa au propulsat-o în funcția de director al Bibliotecii Universitare „Ioan Popișteanu”, de la începutul anului 2021. A colaborat timp de șase ani cu Academia Română, Institutul de Istorie și Teorie Literară „G. Călinescu”, din postul de cercetător științific. Este doctor în Filologie, cu distincția Magna Cum Laude. A urmat diverse stagii de pregătire în străinătate, în Polonia, Olanda, Franța și Bulgaria. A primit nenumărate premii și a participat în proiecte importante pentru lumea academică, unde a fost inclusiv coordonator.
A editat operele latinești ale lui Dimitrie Cantemir, între care și câteva ediții princeps, precum „Curanus” și „Locaobscura...”.Pentru edițiile critice de opera istorice și filosofice, în anul 2019, a primit premiul „Titu Maiorescu” al Academiei Române.
Citește și:
#DobrogeaDigitală - Acces universal la informație: Ovide. Morceaux choisis des Metamorphoses
Dobrogea și Biblioteca Universității „Ovidius“ Constanța
Volumul are 689 de pagini și poate fi descărcat de mai jos.
122
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii