Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:47 26 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală - Acces universal la informație „Dobrogea. Patru conferințe ale Universității Libere“

ro

26 Jan, 2022 00:00 2018 Marime text

Biblioteca virtuală pe care o lansam în urmă cu cinci ani, aducând digitalizarea în atenția administrației publice locale, instituțiilor culturale și nu numai, a devenit acum de o actualitate fără precedent, la nivel global. 
 
Mesajul central al acestei inițiative vine de la nivel universitar - Biblioteca Ioan Popișteanu a Universității Ovidius Constanța, în parteneriat cu Asociația  Ștefadina și cu sprijinul ziarului ZIUA de Constanța, aduc în spațiul public, primul filon de semnături ale strămoșilor noștri.
 
Mai exact, Colecția Specială, compusă din peste o sută de volume, dintre care și cărti de patrimoniu, care au o vechime de câteva sute de ani, au fost restaurate și digitalizate și oferite prezentului și, mai ales, viitorului.
Ca o continuare a proiectului nostru #Dobrogea Digitală - Acces Universal la Informație, lansăm fondul de carte restaurat și digitalizat, care poate fi accesat atât pe site-ul ZIUA de Constanța în secțiunea Dobrogea și Biblioteca Universității Ovidius Constanța, cât și pe site-ul Bibliotecii Universitare „Ioan Popișteanu”.


 
Coordonat de „Așezământul Cultural Ion C. Brătianu“, volumul „Dobrogea. Patru conferințe ale Universității Libere“ reprezintă o colecție de patru lucrări de referință privind regiunea Dobrogea pe diferite domenii. Articolele sunt semnate de mari personalități ale acelor vremuri: I. Andrieşescu, C. C. Giurescu, L. Simionescu, A. Popovici-Bâznoşanu.
 
Publicată în anul 1928 la editura „Cartea Românească“, la împlinirea a 50 de la reintegrarea Dobrogei la Statul român , lucrarea abordează  tematici precum: arheologia şi istoria veche a Dobrogei, fauna şi flora provinciei sau istoria modernă a regiunii.

În prefața cărții C.C. Giurescu detaliază motivul pentru care au publicat lucrările:

„Vom sărbători în curând cincizeci de ani dela intrarea ostaşilor noştri în Dobrogea. Aşezământul Cultural Ion C. Brătianu care are între scopurile sale comemorarea faptelor şl oamenilor mari ai ţării, ia parte la această sărbătoare publicând patru conferinţe asupra istoriei şi înfăţişării pământului dobrogean. Ele au fost ţinute sub auspiciile „Universităţii Libere“, în aula Fundaţiei Carol I, la datele şi în ordinea următoare: 18 Fevruarie, I. Atidrieşescu. Arheologia şi istoria veche a Dobrogei; 25 Fevruarie, C. C. Giurescu, Din istoria nouă a Dobrogei; 3 Martie, I. Slmionescu. Pământul Dobrogei; 10 Martie, A. Popovici-Bâznoşanu, Fauna şi flora Dobrogei“
 
Cartea însumează 118 de pagini după cum urmează:
I. ANDRIEŞESCU, ARHEOLOGIA Şl ISTORIA VECHE A DOBROGEI
C. C. GIURESCU, DIN ISTORIA NOUĂ A DOBROGEI
l.-SIMIONESCU, PĂMÂNTUL DOBROGEI
A. POPOVICI-BÂZNOŞANU, FAUNA ȘI FLORA DOBROGEI

Citește și:
 
Dobrogea și Biblioteca Universității „Ovidius“ Constanța

Volumul are 118 de pagini și poate fi descărcat de mai jos.
  Citește în format integral

377


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari