#DobrogeaDigitală - Acces universal la informație „Flori alese din cîntecele poporului“, de Ovid Densușianu
11 Jan, 2022 00:00
11 Jan, 2022 00:00
11 Jan, 2022 00:00
ZIUA de Constanta
2279
Marime text
An:
1920
Autor: Ovid Densușianu
Editura: Editura Librăriei Pavel Suru
Autor: Ovid Densușianu
Editura: Editura Librăriei Pavel Suru
Biblioteca virtuală pe care o lansam în urmă patru ani, aducând digitalizarea în atenția administrației publice locale, instituțiilor culturale și nu numai, a devenit acum de o actualitate fără precedent, la nivel global.
Mesajul central al acestei inițiative vine de la nivel universitar - Biblioteca Ioan Popișteanu a Universității Ovidius Constanța, în parteneriat cu Asociația Ștefadina și cu sprijinul ziarului ZIUA de Constanța, aduc în spațiul public, primul filon de semnături ale strămoșilor noștri.
Mai exact, Colecția Specială, compusă din peste o sută de volume, dintre care și cărti de patrimoniu, care au o vechime de câteva sute de ani, au fost restaurate și digitalizate și oferite prezentului și, mai ales, viitorului.
Ca o continuare a proiectului nostru #Dobrogea Digitală - Acces Universal la Informație, lansăm fondul de carte restaurat și digitalizat, care poate fi accesat atât pe site-ul ZIUA de Constanța în secțiunea Dobrogea și Biblioteca Universității Ovidius Constanța, cât și pe site-ul Bibliotecii Universitare „Ioan Popișteanu”.
Volumul „Flori alese din cîntecele poporului“ prezintă o serie de poeme culese de reputatul filolog, folclorist, istoric literar Ovid Densușianu (n. 1873 – d. 1938). Cartea a fost publicată în anul 1920 de editura Librăriei Pavel Suru la tipografia „Lupta“.
Primele rânduri ale cărții lămuresc imediat cititorul asupra tematicii cărții: „Entusiasmul revelaţiilor şi romantismul cu ce avea mai bun, dar şi ca unele rătăciri ale lui, ne-au dat cea dintîi culegere de poezii populare. Și acest entusiasm şi ce aducea nod şcoala, literară încetăţenită la noi era firesc să se întălnească mai curînd în sufletul unui poet, aşa că nu poate fi o întîmplare că lui Alecsandri îi datorim acea carte în care am găsit întîia şi cea mai vie mărturie a însuşirilor poetice ale poporului nostru.“
Cartea este structurată în cinci capitole, după tipul operei: Doine, Strigături şi satire, Bocete, Colinde, Cântece bătrâneşti. În cele 208 pagini regăsim:
I. Doine
Dorul
Dragostea
Înstreinarea
Soarta, amărăciunile vieții...
Codrul şi vieaţa haiducească
Ostăşeşti
II. Strigături şi satire
III. Bocete
IV. Colinde
V. Cântece bătrâneşti
Mioriţa
Ciobănaşul
Meşterul Manole
lovan Iorgovan
Marcu Viteazul şi Crivăţul
Gruia în Ţarigrad
Cicoarea
Lia-ciocîrlia
Cucul şi turturica
Fata şi cucul
Fata răpită
Alimon
Petrea Voinicul
Citește și:
Dobrogea și Biblioteca Universității „Ovidius“ Constanța
Volumul are 208 de pagini și poate fi descărcat de mai jos.
Citește în format integral
408
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii