Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:52 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală - Acces universal la informație „La Dobrogea (Dobroudja)”, de N.P. Comnène

ro

28 Nov, 2021 10:00 3652 Marime text



Biblioteca virtuală pe care o lansam în urmă patru ani, aducând digitalizarea în atenția administrației publice locale, instituțiilor culturale și nu numai, a devenit acum de o actualitate fără precedent, la nivel global. 
 
Mesajul central al acestei inițiative vine de la nivel universitar - Biblioteca Ioan Popișteanu a Universității Ovidius Constanța, în parteneriat cu Asociația  Ștefadina și cu sprijinul ziarului ZIUA de Constanța, aduc în spațiul public, primul filon de semnături ale strămoșilor noștri.
 
Mai exact, Colecția Specială, compusă din peste o sută de volume, dintre care și cărți de patrimoniu, care au o vechime de câteva sute de ani, au fost restaurate și digitalizate și oferite prezentului și, mai ales, viitorului.
Ca o continuare a proiectului nostru #Dobrogea Digitală - Acces Universal la Informație, lansăm fondul de carte restaurat și digitalizat, care poate fi accesat atât pe site-ul ZIUA de Constanța în secțiunea Dobrogea și Biblioteca Universității Ovidius Constanța, cât și pe site-ul Bibliotecii Universitare „Ioan Popișteanu”.

 
 
Nicolae Petrescu-Comnen, profesor, jurist, sociolog și diplomat român, ministru plenipotențiar la Berna, Berlin sau Vatican, în primele decenii ale secolului XX, este autorul mai multor lucrări de drept, istorie și memorialistică, publicate în limba franceză, limbă pe care o vorbea la fel de bine ca germana sau italiana.
 
Volumul său „La Dobrogea”, apărut în 1918 în Franța, întreprinde un parcurs detaliat al provinciei transdunărene, înainte și după Tratatul de la Berlin.

Așa cum îi spune și subtitlul, „La Dobrogea” este un eseu istoric, economic, etnografic și politic despre provincia dintre Dunăre și Marea Neagră, însoțit de dovezi ale continuității românești pe acest teritoriu greu încercat de istorie. Comnène a alcătuit chiar și câteva hărți etnografice, anexate volumului și menite să oglindească structura populației din provincie, la momentul apariției studiului.

Pornind de la perioada dominației otomane și până la revenirea Dobrogei sub administrație românească, în 1878, autorul ia în discuție rolul și importanța acestui teritoriu în spațiul strategic al țării și al Europei, precum și acțiunile diplomatice ale celor mai importanți oameni de stat care au condus destinele țării noastre în perioadele sale cele mai grele.

„Une nation sans mer et sans marine est comme un oiseau sans ailes”, este de părere diplomatul român, care încearcă, prin acest volum, promovarea ideii că Dobrogea a oferit, prin deschiderea către mare și către lume, aripi și noi oportunități de propășire a națiunii  române.
 
Despre Gabriela TITZ
 
Absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității București (promoția 1993), cu un master în Drept și Administrație Europeană, a fost, timp de șapte ani, redactor al revistei culturale „Tomis“. A lucrat în domeniul consultanței, dar și ca inspector, în Direcția de Proiecte Europene a Consiliului Județean Constanța și în cadrul Agenției Județene de Plăți și Inspecție Socială. A tradus și a publicat, individual sau în calitate de co-autor, șapte volume apărute la edituri românești de prestigiu. În prezent, este redactor proiecte culturale la ziarul ZIUA de Constanța, traducător și consultant în domeniul proiectelor cu finanțări externe.
 
Citește și:
Dobrogea și Biblioteca Universității „Ovidius“ Constanța
 
Volumul are 208 pagini și poate fi descărcat de mai jos.
 
 
Citește în format integral

137


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari