#DobrogeaDigitală - Acces universal la informație Psaltirea
16 Nov, 2021 00:00
16 Nov, 2021 00:00
16 Nov, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
1390
Marime text
An:
1817
Biblioteca virtuală pe care o lansam în urmă patru ani, aducând digitalizarea în atenția administrației publice locale, instituțiilor culturale și nu numai, a devenit acum de o actualitate fără precedent, la nivel global.
Mesajul central al acestei inițiative vine de la nivel universitar - Biblioteca Ioan Popișteanu a Universității Ovidius Constanța, în parteneriat cu Asociația Ștefadina și cu sprijinul ziarului ZIUA de Constanța, aduc în spațiul public, primul filon de semnături ale strămoșilor noștri.
Mai exact, Colecția Specială, compusă din peste o sută de volume, dintre care și cărti de patrimoniu, care au o vechime de câteva sute de ani, au fost restaurate și digitalizate și oferite prezentului și, mai ales, viitorului.
Ca o continuare a proiectului nostru #Dobrogea Digitală - Acces Universal la Informație, lansăm fondul de carte restaurat și digitalizat, care poate fi accesat atât pe site-ul ZIUA de Constanța în secțiunea Dobrogea și Biblioteca Universității Ovidius Constanța, cât și pe site-ul Bibliotecii Universitare „Ioan Popișteanu”.
Psaltirea, așa cum reiese încă din titlu, este o carte de cult, aparținând Vechiului Testament. Importanța celor 151 de psalmi atribuiți în cea mai mare parte regelui evreu David este reliefată prin faptul că Psaltirea se situează printre primele texte traduse în limba română, începând cu cele trei versiuni manuscrise din textele rotacizante de la începutul secolului al XVI-lea: Scheiană, Voroneţeană şi Hurmuzaki.
Nevoia de a avea cuvântul lui Dumnezeu în limba proprie a fost resimţită, în mod firesc, şi de români, care reușeau, în acest mod, să se ralieze culturilor europene care dețineau cărţile sfinte în limba etnică, dar și să-şi contureze şi să îşi dezvolte un univers cultural specific, imposibil de construit într-o limbă de cultură străină, indiferent care ar fi fost acea limbă sau cât de mare ar fi fost prestigiul ei.
La 200 de ani diferență, prin contribuţii de excepţie, dintre care cea mai importantă rămâne aceea a mitropolitului Dosoftei, textul psalmilor în versiune românească şi-a şlefuit forma, așa cum o dovedesc și cele 476 de pagini ale Psaltirii din fondul de patrimoniu al Bibliotecii Universitare „Ioan Popișteanu“.
Pe pagina de gardă, cât și pe prima pagină, se regăsesc o serie de însemnări. Fiecare pagină a Psaltirii, organizată pe o singură coloană a câte 23 de rânduri, este împodobită cu frontispicii rafinate, iar inițialele sunt ornate.
Recondiționarea acestui volum în limba română cu caractere chirilice s-a realizat prin grija membrilor Asociației „Ștefadina“ din București, iar ulterior prin eforturile Bibliotecii Universitare „Ioan Popișteanu“, ale asociației sus menționate și ale ziarului „ZIUA de Constanța“ Psaltirea a fost scanată, astfel încât potențialul cititor o poate regăsi, cu ușurință, nu doar în sala de patrimoniu, ci și pe site-ul Bibliotecii, în varianta digitalizată.
Despre Carmen CIORNEA (CV)
Carmen CIORNEA este conferențiar universitar la Facultatea de Teologie din cadrul Universității „Ovidius“ Constanța. A publicat până-n prezent 10 volume de autor: „Hieroschemamonk Daniil Sandu Tudor - mystical poet“ (București: Editura Eikon, 2021); „Voia semnelor”, (Ploiești: Editura Rocart, 2021); „Priest Daniil Sandu Tudor - a microhistory of the resistance during the communist totalitarianism“ (Budapesta: AB-ART Publishing House, 2020), „Să nu fiți căldicei!“ Sandu Tudor și întemeierea Rugului Aprins (1940-1952) (Editura Eikon, București, 2018), „Sandu Tudor și asociațiile studențești creștine din România interbelică“ (Editura Eikon, București, 2017), „(Dez)legarea ochilor“ (Editura ExPonto, Constanța, 2017), „Chipul Rugului Aprins“ (Editura Eikon, București, 2015), „Chipul «Rugului Aprins» dăltuit în memoria vie a ucenicilor“ (Editura Vasiliana ʼ98, Iași, 2014), „Argumentele unei generații“ (Editura Sfântul Ierarh Nicolae, Brăila, 2014), „Judecata mieilor“ (Editura Sfântul Ierarh Nicolae, Brăila, 2012).
Concomitent, a susţinut o bogată activitate publicistică şi de cercetare ştiinţifică: studiile, articolele sau eseurile autoarei regăsindu-se în volumele unor manifestări științifice internaționale și naționale, jurnale sau reviste culturale și cu profil spiritual.
Citește și:
Dobrogea și Biblioteca Universității „Ovidius“ Constanța
Volumul are 476 de pagini și poate fi descărcat de mai jos.
265
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii