Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
22:10 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală - „Armeni de seamă din România”, de Simion Tavitian Criticul literar Valeriu Râpeanu, despre pilduitoarea putere morală a lui Haig Acterian

ro

30 Jan, 2020 00:00 2854 Marime text
Considerat un real exeget literar al Dobrogei din perioada interbelică, Haig Acterian îşi găseşte un loc aparte în primul volum „Armeni de seamă din România” 
reputatul publicist Simion Tavitian alcătuindu-i biografia prin compilarea celor mai valoroase mărturisiri.
 

 
Născut la 5 martie 1904 la Constanţa, Haig Acterian a început studiile la Liceul „Mircea cel Bătrân” din urbea natală şi le-a continuat la Liceul „Spiru Haret” din Bucureşti. S-a înscris apoi la Facultatea de Filosofie şi la Conservatorul de Artă Dramatică. Ca student la Conservator a avut-o ca profesoară pe Lucia Sturdza Bulandra. În 1926, Haig Acterian a absolvit cursurile de dramă şi comedie ale Conservatorului.
 

„Într-un substanţial articol dedicat lui Haig Acterian publicat în cotidianul «Curierul Naţional» din mai 1994, istoricul şi criticul literar Valeriu Râpeanu spune: «Mai întâi că ne relevă personalitatea unuia din oamenii de cultură ai ţării noastre cu un destin tragic.
 
Unul din cei mai apropiaţi prieteni ai lui Mircea Eliade (scrisori trimise celui pe care Haig îl numea «singurul meu prieten» au fost publicate în «Mircea Eliade şi corespondenţii săi», ediţia Mircea Handoca, 1993, Editura «Minerva», ca şi a tuturor celor ce formau cercul «Criterion»), Haig Acterian a fost un intelectual cu orizont cultural vast, frământat de idei novatoare, cu dorinţa de a reforma teatrul românesc.
Cea mai importantă operă a sa publicată este monografia «Shakespeare» (Fundatia pentru literatură şi artă «Regele Carol Il», 1938).

 

DESCARCĂ GRATUIT CARTEA ÎN FORMAT PDF!

 

Dragostea dintre Haig Acterian şi Marietta Sadova, soţia sa, nu s-a întrerupt nici când studia la Viena şi Berlin, nici când participa la un congres la Roma. Iubirea lor tulburătoare, scrisorile sunt cuprinse în cartea, care se citeşte ca un tulburător roman de dragoste, lui Haig Acterian «Dragoste şi viaţă în lumea teatrului», Editura «Arta Grafică», 1994, şi care cuprinde scrisori pe care le-a trimis celei pentru care a trăit o pasiune pătimaşă, devoratoare, totală: actriţa şi regizoarea Marietta Sadova.
Această dragoste, care se realiza într-o comuniune intelectuală rar întâlnită, avea să se încheie tragic.
 
Numit director al Teatrului Naţional din Bucureşti după venirea la putere a mişcării legionare, post acceptat - aşa cum fratele său arată în cuvântul înainte al cărţii - din dorinţa de a se realiza fapte noi pe tărâmul artei dramatice româneşti, Haig Acterian va plăti, imediat după rebeliunea din ianuarie 1941, cu o condamnare de doisprezece ani această dorinţă de a fi util mişcării noastre culturale.
 
Întemniţat la Jilava şi în penitenciarul de la Lugoj va fi unul din acei care, în 1943, pleacă pe frontul din răsărit ca urmare a legii date de Mareşalul Antonescu, prin care unii condamnaţi în categoria cărora intra şi conducerea acestui teatru erau amnistiaţi dacă luptau împotriva Rusiei sovietice. Înrolat în Regimentul 23 infanterie la 16 februarie 1943, ca soldat, este trimis în primele linii ale frontului, unde încetează din viaţă în Cuban, în ziua de 8 august 1943. Peste puţin timp avea să împlinească patruzeci de ani. Din cei treizeci şi nouă trăiţi, ultimii trei îi împărţise între închisoare şi bordeiele din cele mai periculoase şi îndepărtate ale frontului.
Scrisorile trimise din aceste case ale morţii sunt pilduitoare pentru puterea morală a unui om care, în suferinţă, avea tăria să creadă în viitor, să spere, să nu se tângue”.

 
#citeşte mai departe în „Armeni de seamă din România”
#„Armeni de seamă din România”
#Autor Simion Tavitian
 
Dacă în urmă cu 122 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“. 

DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA de Constanţa (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanţa sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
 
Sursa foto: „Armeni de seamă din România”, de Simion Tavitian
 
Citeşte şi:
 
#DobrogeaDigitală „Armeni sub cupola Academiei Române“, de Simion Tavitian, de astăzi în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanţa

#Dobrogeaetnică Repere şi somităţi. Haig Acterian - povestea de dragoste desprinsă din tragediile shakespeariene

#citeşteDobrogea 115 ani de la naşterea eroului Haig Acterian, armean din Dobrogea cu un destin tragic

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii